Bażant – przepis na wyjątkowe danie

7 przepisów

Bażant kojarzy się z wystawnością i barokowym przepychem. Równie często gościł na płótnach mistrzów malarstwa, co na stołach najmożniejszych tego świata, także w naszym kraju. Najczęściej spotykany jest bażant pieczony. Potrawy z bażanta kojarzą z wyrafinowanym smakiem i wykwintnym podaniem. Bażant pieczony z jabłkami może stanowić doskonałą alternatywę dla indyka na odświętnym stole. Wyśmienitym posiłkiem będzie bażant pieczony w boczku. W ten sposób mięso nabierze soczystości. Zobaczcie, zebrane przez nas przepisy na potrawy z bażanta.

Bażant – przepis na wyjątkowe danie

Czas przygotowania: 80 min.
Bażant z nadzieniem

pyszny

barara

Bażant z nadzieniem

Inne z kolekcji: dziczyzna

Bażant - jak przygotować pyszną dziczyznę?

Bażant bardzo długo był ptakiem żyjącym wyłącznie w dzikim stanie – do końca II wojny światowej, której padł wielką ofiarą, niemal całkowicie znikając z polskich lasów, pól i łąk. Jego populację odbudowywano przez lata w hodowlach zakładanych w PGR-ach, co zakończyło się sukcesem, ponieważ w tej chwili pogłowie dzikich bażantów w Polsce szacuje się na 500 tys. sztuk! Hodowle działają zresztą nadal, tyle że prócz ptaków przeznaczonych do tzw. reintrodukcji, czyli wypuszczenia na wolność, mają też sztuki na mięso oraz do odstrzału – po prostu przyjeżdżają do nich myśliwi, którzy strzelają do ptaków wypuszczanych z klatek. Taki sposób „polowania” może się wydawać śmieszny, jest jednak dużo bardziej ekonomiczny niż polowanie na bażanty żyjące dziko.

Po pierwsze dlatego, że wolne ptaki lubią krzaczaste wilgotne tereny, zarośnięte brzegi jezior i rzek, więc trudno je podchodzić, po drugie – do polowania niezbędny jest przeszkolony pies, po trzecie – dzikiego bażanta praktycznie nie da się zjeść. Jak każde „dzikie mięso” jest niemiłosiernie chudy i ścięgnisty, nasi przodkowie musieli więc zdrowo się naprzeżuwać, jedząc pieczone bażanty. Nawet pomimo tego, że staropolscy kucharze szczodrze obkładali je słoniną i nadziewali wątróbkami, a w XIX w. – boczkiem i truflami. Dziki bażant po upieczeniu wjeżdżał na stół w tzw. garniturze, czyli „ubrany” w wypreparowane skrzydła, głowę i ogon. Jeśli chcemy podać na święta naprawdę efektowne danie, pieczony bażant będzie idealny. Tylko jak poradzić sobie z jego „łykowatością”? Najłatwiej kupić tuszkę z hodowli – ptaki na mięso karmi się paszą, nie muszą przed nikim uciekać, zatem są miękkie, soczyste, niekiedy nawet tłustawe.

Jak przyrządzić bażanta? - przepis dla smakoszy

Tuszki można zamawiać w delikatesach internetowych lub bezpośrednio u hodowców, przeciętna cena to 55 zł/kg. Ptaki są oczywiście kompletnie sprawione, więc aby je efektownie podać, potrzebny będzie garnitur z piór, a ten niestety jest trudny do zdobycia; tak naprawdę trzeba zamawiać go u preparatora. Jednak najprościej będzie przygotowywany bażant pieczony w rękawie. Warto obłożyć go słodko-kwaśnymi jabłkami, które nadadzą daniu soczystości. Ponadto warto przygotować bażanta z nadzieniem z cielęciny przyprawionej gałką muszkatołową. Ten smak zachwyci smakoszy!

Zapewniamy jednak, że duże wrażenie zrobi na gościach także rosół z bażanta – gotuje się go dokładnie tak samo jak rosół z kury, dla podkreślenia jego „dzikiego” charakteru warto tylko dorzucić ziarna jałowca i 1–2 suszone kapelusze borowików, a podać z łazankami, podobnie jak postną zupę grzybową. Namawiamy do spróbowania, tym bardziej, że zapewne przed Bożym Narodzeniem bażanty pojawią się nawet w dyskontach.

Artykuły powiązane

Kurczak pieczony
20.09.2020

Drób czy podróbka? Jak wybrać mięso wysokiej jakości?

Gdzie kupić dobry drób i jak go przygotować? Jak upiec kurczaka, żeby był soczysty? Jakie staropolskie smaki warto wykorzystywać w nowoczesnej kuchni? O tym wszystkim rozmawialiśmy z Sebastianem Krauzowiczem, jednym z najbardziej utalentowanych Szefów Kuchni w Polsce i trenerem kulinarnej kadry Polski Ogólnego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.

Szef Tomek Karolak i szef Robert Sowa
03.07.2020

Chef kuchni to nie zawód, to styl życia. Kwestionariusz kulinarny Tomek Karolak

W naszym cyklu kulinarnym "Człowiek od kuchni" Tomek Karolak, chef de cuisine w N31 Restaurant by Robert Sowa, odpowiada na nasze pytania o kulinarne inspiracje, smaki dzieciństwa i metodę przygotowywania potraw, którą najbardziej lubi. Uchyla też rąbka tajemnicy, co pojawi się w menu na wakacje 2020 w N31.

Dieta zgodna z grupą krwi
17.02.2020

Dieta zgodna z grupą krwi

Parę lat temu bestsellerem okazała się książka „Jedz zgodnie z grupą krwi” Petera D’Adamo. Ekscytująca wizja, że możemy schudnąć, jedząc to, co dyktuje nasza grupa krwi, podbiła serca osób chcących się zdrowo odżywiać. Dieta zgodna z grupą krwi podaje najlepszych sposób odżywiania dla każdej grupy krwi przekazany w genach przez prapraprzodków. Jednak trzeba pamiętać, że badania naukowe nie potwierdziły tej teorii. Z tego powodu tekst artykułu należy traktować, jako ciekawą informację, jednak nie dostosowywać jej wskazań do codziennej diety, jeśli czujemy, że one nam nie służą.

jarzebina_czerwona
25.09.2019

Jarzębina czerwona - właściwości i zastosowanie

Jarzębina czerwona to owoce jarząbu pospolitego, drzewa rosnącego dziko w górach i na nizinach, a także jako roślina ozdobna, w parkach i ogrodach. Przyjrzeliśmy się właściwościom i zastosowaniu jarzębiny czerwonej.

Boeuf bourguignon
19.12.2018

Mięso w najlepszej oprawie – z czym je podawać?

Wołowina, wieprzowina, a może dziczyzna? Na świątecznych stołach króluje mięso. Zależnie od tego, co postanowicie podać tym razem, dobierzcie odpowiednie trunki. Dzięki temu spotkanie przy stole będzie też ciekawym doświadczeniem kulinarnym.

Pierogi - kuchnia polska
09.11.2018

Kuchnia polska - 5 najlepszych książek z przepisami

Co to znaczy kuchnia polska? Schabowy i pierogi, a może żurek i dziczyzna? Nam kojarzy się ona z komfortowym jedzeniem, przygotowywanym najczęściej przez mamę i babcię. Do próbowania własnych sił w starciu z tradycyjnymi potrawami zachęcają autorzy książek poświęconych polskim daniom. W cyklu "Kulturalnie kulinarnie" wybraliśmy 5 najlepszych pozycji.

Dmytro Borysov
23.08.2018

Trzeba być naprawdę bardzo gościnnym, a nie tylko udawać, że się takim jest. Wywiad z Dmytro Borysovem

Kuchnia ukraińska to nie barszcz ukraiński i sało. To też trufle, ostrygi i znakomite wino. Ukraiński restaurator Dmytro Borysov jest w Kijowie niemal gwiazdą – w swoim gastronomicznym imperium pracuje nad odbudową kuchni ukraińskiej. Rezultaty tej pracy można poznać też w warszawskiej restauracji Kanapa, kontynuującej tradycję kijowskiego lokalu o tej samej nazwie.

sasiedzkie_przysmaki1
26.05.2008

Sąsiedzkie przysmaki

Dużo podróżujemy. Poznajemy kulturę i kuchnię wielu krajów, nawet tych bardzo odległych. A czy znamy tradycje kulinarne najbliższych sąsiadów?

europa_lubi_swieta1
05.05.2008

Europa lubi święta

Święta Bożego Narodzenia są w Europie jednym z najbardziej oczekiwanych wydarzeń w roku. W zależności od kraju kultywowane są różne tradycje.