Królik w sosie własnym

Mięso z królika w sosie zachowuje swoją miękkość i jest bardzo delikatne.

dania mięsne

Czas przygotowania:
120 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.03 z 236 głosów)

Składniki:

  • porcja z królika
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki smalcu
  • zioła prowansalskie
  • pieprz
  • wegeta
  • 3 łyżki śmietany
  • łyżka mąki

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • 1. Królika umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem.
  • 2. Czosnek pokroić i nadziać nim królika. Oprószyć pieprzem i wegetą.
  • 3. Cebulkę posiekać.
  • 4. Na patelni rozgrzać tłuszcz i opiec królika z obu stron wraz z cebulką.
  • 5. Po około 10 minutach podlać wodą.
  • 6. Mięsko dusić jakieś 1,5 godziny, tak, aby było miękkie. Cały czas podlewać wodą, by się nie przypaliło oraz przyprawić do smaku.
  • 7. Roztrzepać śmietanę z łyżką mąki.
  • 8. Gdy mięsko będzie już miękkie dodać roztwór śmietany. Wymieszać, pozostawić do zagotowania i gotowe.
  • Podawać z ziemniakami i sałatką z buraków.
  • Smacznego :)

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy