Królik pieczony

Królik pieczony to niezwykle delikatna, a zarazem wykwintna potrawa, która świetnie sprawdzi się na uroczysty obiad w gronie najbliższych. Mięso królika jest nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe i bezpieczne dla alergików. Przepis na królika pieczonego jest bardzo prosty do odtworzenia, nie wymaga to dużego doświadczenia kulinarnego oraz wykorzystania zbyt wielu składników. Ważnym elementem, wpływającym na smak naszego dania, jest marynata do królika pieczonego, dzięki której jest on tak smaczny i aromatyczny. Królik pieczony w piekarniku to danie lekkostrawne i chude, które z powodzeniem możemy zaserwować dzieciom i gościom dbającym o linie. Poniżej podajemy przepis na królika pieczonego.  

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

dania mięsne

Czas przygotowania:
60min.
Kalorie:
200 kcal
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.49 z 180 głosów)


Kroki przygotowania:

  • królik skoki 1.

    Całego królika dokładnie myjemy i oczyszczamy z błon, a następnie kroimy na mniejsze części. Następnie przechodzimy do przygotowania marynaty. W dużej misce dokładnie mieszamy olej, sos sojowy i sok z cytryny z wszystkimi przyprawami oraz ziołami.  Do miski z marynatą wkładamy mięso królika i dokładnie pokrywamy wszystkie kawałki marynatą, a następnie odstawiamy wszystko na całą noc do lodówki.

  • królik-pieczony 2.

    Zamarynowanego królika wkładamy w rękaw do pieczenia lub od razu do naczynia żaroodpornego czy brytfanki.  Pieczemy około 1 godziny w temperaturze 180 stopni.

Kalorie: 200

Tłuszcz: 8

Białko: 29

Porady

  • Ważnym elementem w przygotowaniu królika pieczonego jest marynata. Królik powinien marynować się minimum przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc. Najlepsze zioła do marynaty królika: czosnek, zioła prowansalskie, rozmaryn, tymianek, majeranek, papryka w proszku. Nie należy jednak przesadzać z ilością ziół, gdyż mięso z królika jest niezwykle delikatne w smaku i łatwo je zdominować zbyt dużą ilością przypraw. 
  • Mięso z królika lubi odpowiednie towarzystwo, dlatego warto zadać sobie pytanie jaka surówka do królika z piekarnika? Świetnie sprawdzą się buraczki, surówka z czerwonej kapusty, a także surówka z marchewki i jabłka. Do królika dobrze pasują lekkie surówki, natomiast lepiej zrezygnować z tłustych, majonezowych przystawek. 
  • Długość pieczenia królika w piekarniku uzależniona jest od kilku czynników: wielkości królika, tego czy wcześniej go poporcjowaliśmy oraz tego czy używamy termoobiegu. Królik potrzebuje od 60 do 90 minut w piekarniku w temperaturze od 170 stopni (z termoobiegiem) do 200 stopni (bez termoobiegu). 
  • Do pieczenia królika możemy wykorzystać: naczynie żaroodporne, brytfankę lub specjalny rękaw do pieczenia mięsa. Warto mieć na uwadze, że wybór ten znacząco wpływa na końcowy smak mięsa. 
     

Notka redakcyjna

 

Przepis na królika pieczonego


Nie ma jednego uniwersalnego przepisu na królika pieczonego – możemy zamarynować go w różnych przyprawach i lekko przypiec lub dość mocno spiec z chrupiącą skórką na wierzchu. Wszystko zależy od naszych indywidualnych preferencji smakowych. Podstawą jest wcześniejsze zamarynowanie królika (najlepiej przez całą noc, ale minimalny czas to kilka godzin). Im dłuższy proces marynowania, tym bardziej aromatyczny i smaczniejszy będzie nasz królik. Do marynowania najlepiej wybierać suszone zioła. Świetnie sprawdzą się również gałązki rozmarynu. 


Jak przyprawić królika do pieczenia?


Dobór przypraw do królika jest kwestią bardzo indywidualną, jednak warto pamiętać o kilku istotnych zadach. Królik jest mięsem lekkostrawnym i niezwykle delikatnym w smaku, przez co, niestety bardzo łatwo zniszczyć jego smak nieodpowiednim doborem przypraw. Należy mieć na uwadze, że przyprawy do marynaty do królika powinny podkreślać, delikatny smak mięsa. Świetnie sprawdza się takie przyprawy jak np. sól, pieprz, zioła prowansalskie, tymianek, rozmaryn, papryka słodka i ostra (jeśli przygotowujemy danie z myślą o dzieciach, to najlepiej w ogóle zrezygnować z ostrych przypraw), jałowiec, cząber oraz liście laurowe. 

Jak długo piec królika i w jakiej temperaturze?


Czas pieczenia królika oraz wybór temperatury i trybu pieczenia (z termoobiegiem lub bez) uzależnione są od wielkości królika oraz rodzaju piekarnika. Nie bez znaczenia jest również forma pieczenia oraz to, czy wcześniej poporcjujemy królika na mniejsze elementy. Rekomendowana temperatura pieczenia królika to od 180 do 200 stopni (bez termoobiegu) lub od 160 do 180 (z termoobiegiem). W przypadku wyboru pierwszej opcji królika pieczemy przez 70-90 minut, a w przypadku drugiej – od 60 do 80 minut. Dodatkowo jeśli postanowimy upiec królika w rękawie, to ok. 5-10 minut przed planowanym końcem pieczenia, warto wyjąc go z rękawa, by ładnie się przyrumienił. 


Potrawy z królika pieczonego


Jak już kilkukrotnie wspomniano królik pieczony jest bardzo smacznym i delikatnym mięsem, które świetnie sprawdzi się dla dzieci oraz osób dbających o linię. Jest tez lekkostrawny, co powoduje, że jest rekomendowany również dla osób z problemami trawiennymi. Pieczonego królika najlepiej podawać w całości – robi to świetnie wrażenie na gościach. Możemy go serwować z ziemniaczanym puree i lekką surówką. Dobrze smakuje również w towarzystwie kopytek, klusek śląskich, ryżu czy też kaszy jaglanej. Z udka z pieczonego królika możemy przygotować świetną potrawkę warzywną w sosie śmietanowo-koperkowym. Niewykorzystane mięso z królika możemy wykorzystać np. do kanapek czy zapiekanek. Co więcej, pieczonego królika (bez przypraw) możemy podawać również niemowlętom w ramach rozszerzania ich diety o produkty stałe. 
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy