Bigos myśliwski

Ocena:

4.49 (190)

  • 3 godz. 0 min.
  • więcej niż 10 osób
  • średni

Bigos z dzika to tradycyjna polska potrawa, bez której nie obejdą się żadne święta. Wiele osób myli jednak bigos myśliwski z kapustą z kiełbasą. Czym różnią się obie potrawy i jak przygotować idealny, syty bigos myśliwski? Przepis dla fanów mięsnych uczt. 

Składniki:

  • kapusta kiszona  2.5 kg

  • dziczyzna  0.5 kg

  • wieprzowina  0.5 kg

  • wołowina  0.5 kg

  • kiełbasa  40 dag

  • boczek wędzony  25 dag

  • gotowy rosół  1 szklanka

  • cebula  2 szt.

  • suszone grzyby  10 dag

  • śliwki wędzone  20 szt.

  • smalec  2 łyżki stołowe

  • jałowiec  4 szt.

  • ziele angielskie  4 szt.

  • pieprz  12 szt.

  • czerwone wino  0.66 szklanki

  • liść laurowy  1 szt.

  • goździki  2 szt.

  • sól  1 szczypta

Bigos myśliwski - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Kapustę kiszoną pokroić przełożyć do garnka, zalać rosołem i sosami, które zostały po upieczeniu mięs. Gotować pod przykryciem na małym ogniu około 50 minut. Grzyby namoczyć w zimnej wodzie. Odstawić na 2 godziny. Ugotować w tej samej wodzie osączyć i pokroić w paseczki. Wywar z grzybów zachować.

    kapusta
  • Krok 2:

    Pieczone mięsa i boczek wędzony pokroić w dużą kostkę. Kiełbasę pokroić w plasterki a następnie przesmażyć z boczkiem. Cebule obrać posiekać i podsmażyć na smalcu. Śliwki opłukać pokroić.

    boczek
  • Krok 3:

    Do gotującej się kapusty partiami dodawać przesmażoną cebulę grzyby wraz z wywarem mięsa kiełbasę oraz boczek dusić dalej. Włożyć śliwki, ziarna jałowca, ziarna ziela angielskiego, ziarna pieprzu oraz liść laurowy i goździki. Wlać wino i dusić jeszcze co najmniej godzinę często mieszając.

    bigos-mysliwski-przepis

Porady

  • Jeżeli kapusta wydaje się zbyt kwaśna, należy wypłukać ją w zimnej wodzie i starannie odcisnąć. Jeśli kapusta będzie poszatkowana, łatwiej będzie ją mieszać ją w garnku.
  • Bigos myśliwski należy gotować w garnku żeliwnym, stalowym lub emaliowanym. Nie powinno się natomiast nigdy gotować go w garnku aluminiowym! 
  • Dodatek w postaci 1–2 łyżek przecieru pomidorowego spowoduje, że bigos z dzika szybciej osiągnie smakową dojrzałość. W kuchni staropolskiej tego dodatku nie stosowano, ponieważ go nie znano.
  • Bigos myśliwski powinien być wielokrotnie mieszany w czasie gotowania, aby uniknąć jego przypalenia. Jeśli będzie taka potrzeba, należy partiami dolewać wodę lub bulion. 
  • Bigos jest tym smaczniejszy, im dłużej stoi i im częściej jest odgrzewany i mocno oziębiany. Warto od razu ugotować większą ilość.
     

Zobacz przepis: bigos na śliwowicy

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jak zrobić bigos myśliwski?

Niektórzy mylą prawdziwy bigos myśliwski z kapustą ugotowaną z kiełbasą. Nie jest to jednak tradycyjny bigos myśliwski – przepis na niego podaje, że proporcje mięsa do kapusty powinny być prawie równe. W przeciwieństwie do kapusty z kiełbasą, bigos z dzika nie lubi mącznych zasmażek i tłuszczów roślinnych. Jeżeli bigos myśliwski jest dobrze odparowany, właściwie nie wymaga zagęszczania. W takim razie jak ugotować prawdziwy bigos myśliwski? Należy zacząć od ugotowania kapusty w bulionie i sosach z pieczenia mięsa. Do tak przygotowanej aromatycznej kapusty należy dodać pokrojone w duże kawałki upieczone: dziczyznę, wieprzowinę i wołowinę oraz boczek i pozostałe dodatki. Całość dusić razem minimum godzinę.

Jakie przyprawy do bigosu myśliwskiego?

Bigos myśliwski jest daniem o wyraźnym smaku. Można spokojnie dodać do niego dużo pieprzu – nawet dwie łyżeczki na garnek. Warto jednak ostrożniej podchodzić do tematu soli. Kapusta kiszona jest słona, szczególnie, jeśli nie została wygotowana w wodzie przed rozpoczęciem gotowania bigosu z dzika. Inne przyprawy, które świetnie uzupełnią smak potrawy to na przykład liść laurowy, ziele angielskie, kminek, owoce jałowca czy tymianekWażne jest, by po ugotowaniu wszystkie składniki bigosu z dzika tworzyły harmonijną kompozycję smaków i aromatów – żaden nie powinien dominować.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne