Pieczeń z jelenia

Ocena:

4.5 (193)

  • 12 godz. 0 min.
  • dla 8 osób
  • łatwy

Pieczeń z jelenia to pyszne danie, które z dumą podajemy naszym gościom na wszelkiego rodzaju święta i inne wyjątkowe okazje. Jak zrobić to efektowne danie, aby było dobrze doprawione i idealnie wypieczone? Zobaczcie nasz przepis na wyjątkowo aromatyczną i soczystą pieczeń z jelenia.

Składniki:

  • mięso z jelenia  1 kg

  • olej  120 ml

  • czerwone wino  150 ml

  • sól  0.5 łyżeczki

  • pieprz  1 łyżeczka

  • słodka papryka  1 łyżeczka

  • rozmaryn  2 gałązki

  • jałowiec  5 szt.

  • czosnek  3 ząbki

  • sos worcestershire  3 łyżki stołowe

  • liść laurowy  4 szt.

  • ziele angielskie  5 szt.

  • miód  1 łyżeczka

Pieczeń z jelenia - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Marynowanie: Mięso z jelenia marynujemy dzień wcześniej. W garnku zagotowujemy wino z sosem worcestershire, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, miodem i wszystkimi przyprawami. Mięso myjemy, wycinamy ewentualne błony. Następnie zalewamy mięso przygotowaną marynatą i nacieramy dokładnie z każdej strony. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na 24 godziny.

    wino
  • Krok 2:

    Pieczenie: Zamarynowane mięso wyjmujemy z lodówki i lekko osuszamy z marynaty (nie wylewamy jej). Na patelni rozgrzewamy olej i krótko obsmażamy mięso z każdej strony, aż się zarumieni. Następnie przekładamy je do brytfanki lub naczynia żaroodpornego, zalewamy pozostałą marynatą i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 2,5 godziny. Podczas pieczenia, co pół godziny obracamy mięso na drugą stronę i podlewamy marynatą. Gotową pieczeń odstawiamy, aby odpoczęła przez 20-30 minut zanim zaczniemy ją kroić.

    pieczen

Porady

  • Pieczeń z jelenia można podać z ziemniakami, kaszą lub ryżem. Świetnie sprawdzą się tu także wszelkiego rodzaju kluski i kopytka.
  • Aby mieć pewność, że pieczeń z jelenia nie wyschnie, można upiec ją rękawie do pieczenia. Przygotowane w ten sposób mięso pozostanie bardziej soczyste.
  • Pieczeń z jelenia doskonale smakuje w połączeniu ze słodkim akcentem, dlatego warto podawać ją z jabłkiem, żurawiną czy suszoną śliwką.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jak zrobić pieczeń z jelenia?

Aby zrobić pieczeń z jelenia, potrzebujemy niewiele składników, ale sporo czasu. Ten przepis wymaga cierpliwości, gdyż mięso najpierw się mrozi, następnie marynuje, a dopiero później piecze. Przyrządzając mięso z jelenia, warto więc zacząć przygotowania z odpowiednim wyprzedzeniem. Zapewniamy jednak, że ten smak wynagradza każdą spędzoną w kuchni minutę!

Jeleninę, szczególnie jeśli nie jest z młodego jelenia, warto wcześniej przemrozić. Wszystko dlatego, że niska temperatura przyspiesza proces kruszenia mięsa. Powstające podczas mrożenia kryształki wody naruszają włókna, zmiękczając mięso.

Kolejnym kluczowym punktem pysznej pieczeni jest odpowiednie marynowanie. To właśnie dzięki moczeniu się w marynacie, dziczyzna staje się krucha i soczysta. Najważniejszym składnikiem marynaty do mięsa jest ocet, wino, sok z cytryny lub piwo. Te produkty zawierają kwasy, które ścinają białko, co powoduje zamknięcie porów i zatrzymanie soków w środku mięsa. Bardzo ważnym składnikiem każdej marynaty są również zioła i przyprawy. Najlepiej sprawdzi się tutaj ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, czosnek, rozmaryn, tymianek czy jałowiec. Dobrym pomysłem jest też odrobina miodu, sosu sojowego, sosu worcestershire, musztardy czy chilli. 

W tak przygotowanej marynacie mięso powinno spędzić od 12 godzin nawet do 3 dni. Ważne, aby mięso dokładnie pokryć marynatą, najlepiej nacierając nią dokładnie całą powierzchnię.

Kiedy mięso jest już zamarynowane, czas na obróbkę termiczną. Mięso możemy od razu piec w piekarniku lub najpierw przesmażyć je z każdej strony na patelni, a dopiero później wstawić od pieczenia. Taki zabieg pozwoli wstępnie zamknąć pory w mięsie, sprawiając, że nie będzie ono traciło soków podczas pieczenia, a w efekcie pozostanie bardziej soczyste. Jak długo piec polędwicę z jelenia? Zależy to oczywiście od wielkości konkretnego kawałka oraz mocy piekarnika, ale zwykle pieczeń z jelenia potrzebuje około 2-3 godzin spędzonych w piekarniku. 

Mięso z jelenia - przepisy na różne sposoby

Mięso z jelenia można przygotować na wiele sposobów. Pysznie smakuje zarówno pieczone, smażone, jak i duszone. Jelenina doskonale komponuje się z grzybami oraz owocami, szczególnie żurawiną, jagodami, jeżynami, malinami, śliwkami czy borówkami. Pieczeń z dziczyzny warto podawać też w towarzystwie buraków, kapusty i ziemniaków. Pasują do niej też pyzy, kluski, kopytka i kasza, zwłaszcza gryczana.

Pieczeń to tylko jedna z opcji. Co innego można przygotować z jelenia? Z jeleniny wychodzą fantastyczne zrazy, rolady i bitki. Innym pomysłem są smakowite pasztety. Jeśli nigdy nie mieliście okazji jeść jeleniny, polecamy na początek wybrać comber z jelenia. Innymi propozycjami, godnymi przetestowania są wszelkiego rodzaju potrawki, strogonow, bigos i gulasz z jelenia. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne