Pasztet z zająca

Ocena:

4.48 (192)

  • 3 godz. 0 min.
  • dla 4 osób
  • średni

Pasztet z zająca to pyszna potrawa, która na pewno posmakuje wielu osobom. Podany z kromką świeżego pieczywa i jakościowego masła smakuje naprawdę świetnie. Idealnie sprawdzi się na rodzinne spotkania, święta, urodziny i inne imprezy okolicznościowe. Podajemy sprawdzony przepis na pasztet z dziczyzny.

 

Składniki:

  • Masa pasztetowa;
  • 45dag przodku i podrób z zajaca
  • 30dag tłustego mięsa wieprzowego
  • 20dag wątróbki wieprzowej
  • 10dag surowego boczku
  • 10dag cebuli
  • 10dag marchewki
  • 5dag pietruszki
  • 4 jaja
  • 2 czerstwe bułki
  • 3dag suszonych grzybów
  • liść laurowy
  • 5 ziaren pieprzu
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 10 ziaren jałowca
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • szczypta gałki muszkatałowej
  • pieprz mielony
  • sól
  • Ponadto;
  • suszony rozmaryn
  • suszony tymianek
  • 10dag słoniny
  • łyżka tłuszczu
  • łyżka bułki tartej do przygotowania formy

Pasztet z zająca - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie składników: Warzywa myjemy i obieramy. Grzyby oraz mięso (z zająca i wieprzowe) dokładnie płuczemy, odsączamy, a następnie przekładamy do rondla. Dodajemy boczek, marchewkę, pietruszkę oraz cebulę. Całość zalewamy niewielką ilością wody. Dodajemy liść laurowy, ziarna pieprzu, sól oraz ziele angielskie. Dusimy na małym ogniu przez około 40–50 minut. Jeżeli mięso z zająca nie jest wystarczająco miękkie, wydłużamy czas gotowania. Wątróbkę płuczemy, oczyszczamy z błon i kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do rondla, podlewamy wywarem z mięsa zajęczego i dusimy przez około 10 minut.

  • Krok 2:

    Wyrabianie masy na pasztet z zająca: Bułki moczymy w wywarze z mięsa zajęczego, a następnie odciskamy je z nadmiaru płynu. W maszynce z sitkiem o małych otworach dwukrotnie mielimy mięso zająca, wątróbkę oraz odciśnięte bułki. Do masy dodajemy jajka, imbir, gałkę muszkatołową, pieprz. Ziarna jałowca miażdżymy w moździerzu i dodajemy je do masy (1/3 odkładamy na bok). Całość mieszamy i wyrabiamy, aż do uzyskania jednolitej masy. 

  • Krok 3:

    Pieczenie pasztetu: Piekarnik nagrzewamy do 190°C. Formę smarujemy olejem i podsypujemy bułką tartą. Spód formy wykładamy plastrami słoniny. Przekładamy masę na pasztet. Posypujemy wierzch mieszanką tymianku i rozmarynu  oraz zmiażdżonymi ziarnami jałowca. Formę szczelnie przykrywamy. Pieczemy przez około godzinę. Po upieczeniu odkładamy do całkowitego wystudzenia.

Porady

  • By zapobiec powstawaniu grudek, należy przemielić mięso przez maszynkę przynajmniej dwukrotnie. Dzięki temu masa będzie zbita i gładka.
  • Gdy pasztet już się upiecze trzeba go wystudzić – inaczej nie uda nam się wyjąć go w całości z formy.
  • Świąteczny pasztet z zająca polecamy podawać z sosem żurawinowym. Jego smak świetnie komponuje się również z chrzanem i ćwikłami
  • Pasztet z zająca można też gotować na parze. W tym celu należy szczelnie owinąć go papierem pergaminowym, a następnie przełożyć do formy. Formę trzeba umieścić w większym garnku. Garnek należy wypełnić wodą tak, by jej poziom był niższy od boku foremki. Tak przygotowany pasztet będzie miał delikatniejszą, bardziej aksamitną konsystencję. 
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Pasztet z zająca

Pasztet z zająca może być nie tylko smaczny, ale i zdrowy. Mięso z zająca posiada ciekawy smak, charakterystyczny dla dziczyzny. Jest chude, zawiera łatwo przyswajalne białko, niewiele tłuszczu i cholesterolu. Chociaż wiele osób myśli, że mięso z zająca i z królika to niemal to samo, zarówno walory smakowe, jak też właściwości zdrowotne są nieco inne. 
Smak domowego pasztetu z zająca w dużej mierze zależy od użytych przypraw. Liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól, tymianek, rozmaryn, ziarna jałowca – wszystko to znakomicie pasuje do takiego pasztetu. Można też doprawić go gałką muszkatołową, imbirem, a nawet goździkami. Niektórzy urozmaicają przepis na pasztet z zająca dodatkiem słodkiej papryki i kurkumy. 

Pasztet z zająca – jak go przechowywać?

Przygotowanie pasztetu zajęczego zajmuje sporo czasu, warto więc od razu przyrządzić go w większej ilości, a następnie odpowiednio go zabezpieczyć. Pieczony pasztet można przechowywać w lodówce do 14 dni. By móc jak najdłużej cieszyć się jego smakiem, należy przed włożeniem do lodówki, szczelnie owinąć go papierem. 
Pasztet z zająca można też zamrozić. Polecamy pokroić go na mniejsze kawałki, by skrócić czas jego rozmrażania. Po wyjęciu z zamrażalnika, trzeba przełożyć go do lodówki, gdzie rozmrozi się w ciągu kilku godzin. Nie należy rozmrażać go w temperaturze pokojowej. Może to negatywnie wpłynąć na jego konsystencję lub nawet przyczynić się do zatrucia pokarmowego. 

To może Cię zainteresować

18-24 KWIETNIA
szaleństwo zakupów
Rabat 25% na zakupy za min. 499 zł
Rabat 25% na zakupy za min. 499 zł
Rabat 25% na zakupy za minimum... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO25
Zobacz
+
Rabat 25% na zakupy za min. 499 zł
Online

Rabat 25% na zakupy za minimum 499 zł w sklepie internetowym www.karcher.pl. Oferta dotyczy produktów nieprzecenionych z kategorii Home&Garden i nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie www.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO25
Zobacz
-20% na wybrane kosmetyki
-20% na wybrane kosmetyki
Darmowa dostawa oraz próbki i... więcej»
Kod rabatowy:ZAKUPY2024
Zobacz
+
-20% na wybrane kosmetyki
Online
Stacjonarnie

Darmowa dostawa oraz próbki i prezenty w każdym zamówieniu. Nie wiesz jaki kosmetyk wybrać dla swojej skóry? W Topestetic możesz skorzystać z bezpłatnej porady kosmetologów przez czat, mailowo lub telefonicznie — a także w gabinecie na warszawskim Wilanowie. Sprawdź na topestetic.pl

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:ZAKUPY2024
Zobacz
Do -70% na wybraną ofertę
Do -70% na wybraną ofertę
Rabat do 70% na wybraną ofertę... więcej»
Kod rabatowy:SZZ2024
Zobacz
+
Do -70% na wybraną ofertę
Online

Rabat do 70% na wybraną ofertę bielizny i dodatków dostępną na intymna.pl. Szczegóły na stronie. 

Najniższa cena produktu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 149,99 zł.  

Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 89,99 zł

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZZ2024
Zobacz
Do -40% na ulubione produkty!
Do -40% na ulubione produkty!
Rabat do 40% na wszystkie prod... więcej»
Zobacz
+
Do -40% na ulubione produkty!
Online

Rabat do 40% na wszystkie produkty ze specjalnej zakładki www.pakamera.pl/szalenstwozakupow. Odkryj niepowtarzalne produkty polskich marek w wyjątkowych cenach i ciesz się zakupami. Rabat łączy się z innymi promocjami i kodami. Szczegóły na stronie.  


Najniższa cena bransoletki ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 129 zł.  

Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 103 zł.  

Pozostałe produkty widoczne na zdjęciu nie są objęte rabatami

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Zobacz
-20% na biżuterię i zegarki
-20% na biżuterię i zegarki
Rabat 20% na biżuterię i zegar... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO24
Zobacz
+
-20% na biżuterię i zegarki
Online
Stacjonarnie

Rabat 20% na biżuterię i zegarki marki Elixa dostępne w salonach i na apart.pl. Oferta nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO24
Zobacz
Rabat do -25% na produkty Clarins!
Rabat do -25% na produkty Clarins!
Rabat -20% przy zakupach produ... więcej»
Kod rabatowy:CLARINS2024
Zobacz
+
Rabat do -25% na produkty Clarins!
Online

Rabat -20% przy zakupach produktów za min. 99 zł. Rabat -25% przy zakupach za min. 299 zł. Rabat nalicza się po wpisaniu kodu promocyjnego: CLARINS2024. Rabat nie dotyczy produktów z linii Precious. Kod promocyjny działa do 25.04.2024 do godz. 7:00. Szczegóły na stronie www.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:CLARINS2024
Zobacz
REKLAMA

Materiały promocyjne