Pasztet z zająca

Dziczyzna wcale nie jest taka straszna.

dodany przez: anetas

wątróbka

Czas przygotowania:
3godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.53 z 184 głosów)


Składniki:

  • Masa pasztetowa;
  • 45dag przodku i podrób z zajaca
  • 30dag tłustego mięsa wieprzowego
  • 20dag wątróbki wieprzowej
  • 10dag surowego boczku
  • 10dag cebuli
  • 10dag marchewki
  • 5dag pietruszki
  • 4 jaja
  • 2 czerstwe bułki
  • 3dag suszonych grzybów
  • liść laurowy
  • 5 ziaren pieprzu
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 10 ziaren jałowca
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • szczypta gałki muszkatałowej
  • pieprz mielony
  • sól
  • Ponadto;
  • suszony rozmaryn
  • suszony tymianek
  • 10dag słoniny
  • łyżka tłuszczu
  • łyżka bułki tartej do przygotowania formy

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • Przygotowanie
  • Warzywa obrać i umyć. grzyby i mięso opłukać, osączyć, włożyć do
  • rondla razem z boczkiem, marchewką, pietruszką i cebulą, zalać
  • niewielką ilością wody, dodać liść laurowy, ziarna pieprzui ziela
  • angielskiego oraz sól i dusić na małym ogniu 40-50 minut, aż mięso
  • będzie miękkie. Wątróbkę opłukać, oczyścić z błon, pokroić na
  • mniejsze kawałki, włożyć do rondla, podlać wywarem z mięsa i także
  • dusić, ale nie dłużej niż 10 minut. Bułki namoczyć w wyważe z
  • mięsa. W maszynce z sitkiem o małych otworach dwukrotnie zmielić mięso,
  • wątróbke, boczek i odciśnięte bułki. Do otrzymanej masy dodać jajka,
  • imbir, gałkę muszkatałową, zmielony pieprz i 4 zmiażdzone w
  • możdzierzu ziarna jałowca. Wyrobić na jednolitą masę, dosolić do
  • smaku. Forme smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Spud formy
  • wykładamy plastrami słoniny następnie forme wypełniamy masą
  • pasztetową do 3/4 wysokości. Wieszch pasztetu przykrywamy plastrami
  • słoniny, a na to wysypujemy zioła i reszte ziaren jałowca. Forme
  • szczelnie zakryć. Pasztet piec około 1 godziny w piekarniku nagrzanym do
  • temperatury 190 stopni. Po upieczenju ostudzić i wyjąć z formy.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy