Udziec sarni Św. Huberta

Przygotowanie: 20 minut Marynowanie: 24 godziny Pieczenie: 40 minut

dania mięsne

Czas przygotowania:
20 min.
Kalorie:
300.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.23 z 172 głosów)

Składniki:

  • udziec sarni (ok. 2 kg)
  • po 3 łyżki oleju i masła
  • łyżeczka cukru pudru
  • łyżka galaretki z porzeczek
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól, pieprz
  • 2 butelki czerwonego wytrawnego wina
  • cebula
  • marchew
  • liść laurowy
  • gałązka rozmarynu
  • 6 goździków
  • 12 jagód jałowca
  • 12 ziaren pieprzu

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Marynata: liść laurowy pokruszyć, goździki, ziarna jałowca i pieprzu utłuc w moździerzu. Cebulę i marchew obrać, pokroić w plasterki. Zalać winem, dodać listki rozmarynu, pokruszony liść laurowy, utłuczone goździki, ziarna jałowca i pieprzu.
  • Mięso umyć, oczyścić z żyłek, zalać marynatą, odstawić na 24 godz. Wyjąć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. Przełożyć do brytfanny, polać olejem i stopionym masłem. Piec ok. 40 min w temp. 200°C.
  • W połowie pieczenia dodać warzywa z marynaty, a udziec oprószyć cukrem pudrem. Wyjąć mięso, trzymać w cieple.
  • Sos z pieczenia zmiksować. Dodać galaretkę porzeczkową, sok z cytryny, przyprawić solą i pieprzem, podawać w sosjerce.

Kalorie: 300.00

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy