Szynka z dzika rzadko pojawia się na polskich stołach, ale to doskonała propozycja na świąteczny posiłek. Dania z dziczyzny, choć tradycyjne, nie cieszą się teraz tak dużą popularnością. Częściowo dlatego, że sprawdzone mięso nie jest tak łatwo dostępne, jak hodowlane. Nie bez znaczenia jest też jego cena. A ponadto, wiele osób nie wie, jak przyrządzać potrawy z dzika, dlatego podpowiadamy, jak w prosty sposób przygotować taką domową wędlinę.
StockFood
(średnia 4.24 z 225 głosów)
Mięso z dzika: pozbawić kości, umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem (do smaku). Czosnek obrać, pokroić w plasterki. Szynkę z dzika zrumienić na rozgrzanym oleju z łyżką masła.
Pieczenie: resztę masła stopić. Mięso przełożyć do brytfanny, polać masłem, obłożyć plasterkami czosnku. Piec w temperaturze 200°C, licząc 20 minut na każdy kilogram (mięso powinno pozostać wewnątrz różowe). Po upieczeniu szynkę trzymać w cieple.
Sos do szynki z dzika: do sosu z pieczenia wlać bulion, dodać jałowiec i pieprz, wlać śmietankę, chwilkę pogotować. Szynkę pokroić w plastry. Sos przyprawić, podawać w sosjerce.
Kalorie: 530
Porady
- Pieczona szynka z dzika jest pyszna na zimno z sosem z tartego chrzanu, konfiturą z czerwonych porzeczek, musztardą i szczypty soli.
- Szynkę z dzika można dodatkowo zapiec z warzywami, np. z marchewką i porem.
- Można ją podawać na ciepło jako danie obiadowe lub na zimno w formie wędliny.
- Do obiadu warto zrobić surówkę z czerwonej kapusty lub na słodko z selera, jabłka, z rodzynkami, migdałami i jogurtem naturalnym lub śmietaną.
- Dodatkowo do szynki z dzika na ciepło dobrze pasują pieczone ziemniaczki lub kasza, np. gryczana lub bulgur, najlepiej wymieszaną, z wcześniej podsmażoną, cebulką.
- Dziczyzna przed przygotowaniem powinna poleżeć w chłodnym miejscu, dzięki temu mięso skruszeje i będzie bardziej miękkie. Jeszcze lepszy efekt uzyskamy po krótkim przemrożeniu.
- Pieczoną szynkę z dzika można przygotować również w rękawie.
Szynka z dzika jest niezwykle aromatyczna i ma niepowtarzalny smak. To doskonała propozycja na wyjątkowe spotkania, na święta Bożego Narodzenia i na Wielkanoc. Mięso z dzika ma ciemnoczerwony kolor i jest delikatne, ale twardsze od wieprzowiny. Można je dusić, smażyć i piec. Przygotowuje się z niego gulasz z dziczyzny i potrawkę, a także domowe wędliny: szynkę, kiełbasę.
Z kolei sarnina jest najbardziej soczysta, a jej aromat zależy od tego, kiedy została upolowana i co jadła. Może być mniej lub bardziej korzenny lub orzechowy. Dużą popularnością cieszy się dziczyzna średniej i małej wielkości: zające (pieczone i na pasztet), przepiórki, bażanty, kuropatwy (najczęściej do upieczenia).
Wiele osób obawia się kupowania dziczyzny, ale ta dostępna w sklepach jest wcześniej przebadana, więc można ją jeść zupełnie bezpieczne.
Przede wszystkim dziczyzna jest zdrowsza niż mięso pochodzące ze zwierząt hodowlanych, bo pozbawione chemicznych dodatków (hormonów wzrostu i antybiotyków) i chudsze. Z tego powodu też nie uczula, jest lepiej przyswajalne i bogate w dobrej jakości białko. Zawiera też mało cholesterolu, a za to dużo żelaza i witamin z grupy B i minerały (magnez, wapń, fosfor).
Komentarze