Szynka z dzika

Ocena:

4.24 (225)

  • 60 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Szynka z dzika rzadko pojawia się na polskich stołach, ale to doskonała propozycja na świąteczny posiłek. Dania z dziczyzny, choć tradycyjne, nie cieszą się teraz tak dużą popularnością. Częściowo dlatego, że sprawdzone mięso nie jest tak łatwo dostępne, jak hodowlane. Nie bez znaczenia jest też jego cena. A ponadto, wiele osób nie wie, jak przyrządzać potrawy z dzika, dlatego podpowiadamy, jak w prosty sposób przygotować taką domową wędlinę.

Składniki:

  • dzik  2 kg

  • masło  25 g

  • olej  10 ml

  • czosnek  4 ząbki

  • jałowiec  5 szt.

  • pieprz  5 szt.

  • bulion warzywny  250 ml

  • śmietanka  250 ml

  • sól  10 g

Szynka z dzika - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Mięso z dzika: pozbawić kości, umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem (do smaku). Czosnek obrać, pokroić w plasterki. Szynkę z dzika zrumienić na rozgrzanym oleju z łyżką masła.

  • Krok 2:

    Pieczenie: resztę masła stopić. Mięso przełożyć do brytfanny, polać masłem, obłożyć plasterkami czosnku. Piec w temperaturze 200°C, licząc 20 minut na każdy kilogram (mięso powinno pozostać wewnątrz różowe). Po upieczeniu szynkę trzymać w cieple.

  • Krok 3:

    Sos do szynki z dzika: do sosu z pieczenia wlać bulion, dodać jałowiec i pieprz, wlać śmietankę, chwilkę pogotować. Szynkę pokroić w plastry. Sos przyprawić, podawać w sosjerce.

Porady

  • Pieczona szynka z dzika jest pyszna na zimno z sosem z tartego chrzanu, konfiturą z czerwonych porzeczek, musztardą i szczypty soli.
  • Szynkę z dzika można dodatkowo zapiec z warzywami, np. z marchewką i porem.
  • Można ją podawać na ciepło jako danie obiadowe lub na zimno w formie wędliny.
  • Do obiadu warto zrobić surówkę z czerwonej kapusty lub na słodko z selera, jabłka, z rodzynkami, migdałami i jogurtem naturalnym lub śmietaną.
  • Dodatkowo do szynki z dzika na ciepło dobrze pasują pieczone ziemniaczki lub kasza, np. gryczana lub bulgur, najlepiej wymieszaną, z wcześniej podsmażoną, cebulką.
  • Dziczyzna przed przygotowaniem powinna poleżeć w chłodnym miejscu, dzięki temu mięso skruszeje i będzie bardziej miękkie. Jeszcze lepszy efekt uzyskamy po krótkim przemrożeniu.
  • Pieczoną szynkę z dzika można przygotować również w rękawie.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Szynka z dzika i nie tylko

Szynka z dzika jest niezwykle aromatyczna i ma niepowtarzalny smak. To doskonała propozycja na wyjątkowe spotkania, na święta Bożego Narodzenia i na Wielkanoc. Mięso z dzika ma ciemnoczerwony kolor i jest delikatne, ale twardsze od wieprzowiny. Można je dusić, smażyć i piec. Przygotowuje się z niego gulasz z dziczyzny i potrawkę, a także domowe wędliny: szynkę, kiełbasę.


Z kolei sarnina jest najbardziej soczysta, a jej aromat zależy od tego, kiedy została upolowana i co jadła. Może być mniej lub bardziej korzenny lub orzechowy. Dużą popularnością cieszy się dziczyzna średniej i małej wielkości: zające (pieczone i na pasztet), przepiórki, bażanty, kuropatwy (najczęściej do upieczenia).


Wiele osób obawia się kupowania dziczyzny, ale ta dostępna w sklepach jest wcześniej przebadana, więc można ją jeść zupełnie bezpieczne.

 

Dlaczego warto jeść dziczyznę

Przede wszystkim dziczyzna jest zdrowsza niż mięso pochodzące ze zwierząt hodowlanych, bo pozbawione chemicznych dodatków (hormonów wzrostu i antybiotyków) i chudsze. Z tego powodu też nie uczula, jest lepiej przyswajalne i bogate w dobrej jakości białko. Zawiera też mało cholesterolu, a za to dużo żelaza i witamin z grupy B i minerały (magnez, wapń, fosfor).

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne