Smarowidło z królika
Mięsny dodatek do pieczywa i nie tylko - smarowidło z królika smakuje doskonale! Polecamy przygotować więcej słoików - przydadzą się, gdy przyjdzie ochota na domowe mięsiwo.
Dodany przez:
mojegotowanie
Składniki
- 200 g mięsa z królika
- 300 g boczku wieprzowego
- 150 g wątróbek drobiowych
- 400 g mielonej łopatki wieprzowej
- 3 szalotki
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 czerstwej kajzerki
- 4–5 łyżek mleka
- sól, pieprz, suszony tymianek
- 3 łyżki zielonego pieprzu z zalewy
Przygotowanie
- Mięso z królika, boczek (bez skóry) i wątróbki drobiowe siekamy tasakiem, mieszamy z łopatką.
- Posiekane szalotki szklimy na maśle razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodajemy do mięsa.
- Bułkę kruszymy, zalewamy mlekiem, dajemy do mięsa. Wyrabiamy zwartą, kleistą masę, którą na koniec przyprawiamy solą i pieprzem i mieszamy z zielonym pieprzem.
- Przekładamy do małych słoiczków, ustawiamy na blasze, wstawiamy do piekarnika na ok. 50 min. Gorące słoiki zakręcamy i odwracamy do góry dnem.
- Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2017
Komentarze