Smarowidło z królika

Mięsny dodatek do pieczywa i nie tylko - smarowidło z królika smakuje doskonale! Polecamy przygotować więcej słoików - przydadzą się, gdy przyjdzie ochota na domowe mięsiwo.

Dodany przez:

Na zimno

Czas przygotowania:
Porcje:
4 sztuk
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 200 g mięsa z królika
  • 300 g boczku wieprzowego
  • 150 g wątróbek drobiowych
  • 400 g mielonej łopatki wieprzowej
  • 3 szalotki
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 czerstwej kajzerki
  • 4–5 łyżek mleka
  • sól, pieprz, suszony tymianek
  • 3 łyżki zielonego pieprzu z zalewy

Przygotowanie

  1. Mięso z królika, boczek (bez skóry) i wątróbki drobiowe siekamy tasakiem, mieszamy z łopatką.
  2. Posiekane szalotki szklimy na maśle razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodajemy do mięsa.
  3. Bułkę kruszymy, zalewamy mlekiem, dajemy do mięsa. Wyrabiamy zwartą, kleistą masę, którą na koniec przyprawiamy solą i pieprzem i mieszamy z zielonym pieprzem.
  4. Przekładamy do małych słoiczków, ustawiamy na blasze, wstawiamy do piekarnika na ok. 50 min. Gorące słoiki zakręcamy i odwracamy do góry dnem.
  5. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2017
królik
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy