Karminadle to mielone kotlety śląskie, przygotowywane z mięsa wieprzowego i króliczego w proporcji pół na pół. Tradycyjnie smażone są na mocno rozgrzanym, głębokim tłuszczu. Dzięki temu z zewnątrz są mocno przyrumienione i chrupiące. W kuchni regionalnej podawane są z panczkrautem, czyli ziemniakami puree zmieszanymi z kapustą kiszoną. Kotlety mielone po śląsku świetnie smakują także z innymi dodatkami lub pokrojone w plastry na zimno w kanapce.
iStock
(średnia 4.5 z 147 głosów)
Namaczanie bułki: do niewielkiej miski wlewamy mleko i wkładamy do niej czerstwą bułkę pszenną (może być kajzerka). Odstawiamy, aby nasiąkła.
Mięso: mielimy w maszynce na średnich oczkach. Wkładamy na przemian wieprzowinę z łopatki i mięso z królika. Mielimy także namoczoną bułkę.
Cebula: obieramy ją z łupin i kroimy w drobną kostkę. Smażymy na niewielkiej ilości smalcu (15 g) do zeszklenia.
Łączenie składników: do mielonego mięsa dodajemy usmażoną cebulę, sól, pieprz, jajko i suszony tymianek. Całość dokładnie mieszamy i wyrabiamy ręką.
Lepienie kotletów: z mięsa formujemy kulki o średnicy ok. 8 cm. Delikatnie rozpłaszczamy je w dłoniach i obtaczamy w bułce tartej.
Smażenie: na patelni roztapiamy smalec, a gdy jest gorący, smażymy na nim karminadle po 4–5 min z każdej strony.
Porady
- Śląskie karminadle można usmażyć także na oleju o wysokim progu dymienia, np. rzepakowym lub na maśle klarowanym.
- Po usmażeniu warto odłożyć je na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
- Mięso z królika można zastąpić wołowiną.
- Jeśli nie macie w domu maszynki do mielenia mięsa, poproście o zmielenie wybranych porcji w sklepie.
- Zamiast tymianku możecie dodać inne zioła, np. majeranek, kolendrę lub oregano.
Na Górnym Śląsku karminadle przygotowywane są trochę inaczej. Zamiast mięsa z królika, do wieprzowiny dodaje się mielone płaty śledzia z solanki. Dzień wcześniej należy namoczyć śledzie w wodzie lub mleku. Dalej postępujemy zgodnie z przepisem:
Karminadle ze śledziem noszą nazwę karbinadle.
Panczkraut w kuchni śląskiej jest tradycyjnym dodatkiem do mocno wysmażonych kotlecików. Aby go przygotować, potrzebujemy:
Ziemniaki gotujemy i rozgniatamy na purée. Na patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek i drobno posiekaną cebulę. Do zarumienionych skwarek dodajemy odsączoną z wody kapustę. Smażymy przez 15 min, cały czas mieszając składniki, aby się nie przypaliły. Następnie przekładamy do garnka z purée ziemniaczanym, łączymy składniki i podajemy z karminadlami.
Popularne na Śląsku karminadle również mają swoje bezmięsne modyfikacje. Warte polecenia są:
Komentarze