Bażant pieczony

Bażant pieczony w winie

dania mięsne

Czas przygotowania:
180 min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 202 głosów)

Składniki:

  • 1 obrany i wyczyszczony bażant
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • sól, pieprz
  • papryka ostra w proszku
  • gałązki rozmarynu
  • masło
  • trochę miodu

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Wypatroszonego bażanta należy z wierzchu natrzeć solą i pieprzem. W środku natrzeć wszystkimi przyprawami i tak zostawić na godzinę. Potem natrzeć z wierzchu miodem, wtedy skórka po upieczeniu będzie bardziej chrupiąca. Do środka włożyć całe gałązki rozmarynu. Bażanta umieścić w formie na maśle. Wstawić formę z przykrywką do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Piec 1 - 1,5 godziny , tak aby bażant się zarumienił , od czasu do czasu polewając winem.
  • Bażant jest delikatnym i wykwintnym mięsem. Jak każda dziczyzna nie zawiera tłuszczu. Przy jedzeniu trzeba uważać na śrut, który jest w mięsie po upolowaniu.
  • Przy podawaniu upieczonego bażanta nie może zabrakąć bardziej wykwintnych sałatek oraz surówek jarzynowych i białego wytrawnego wina.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy