REKLAMA

Pasztet z królika

Pasztet z królika to pyszna i elegancka przekąska, nie tylko od święta! Możemy podawać go solo, bądź na pieczywie. Najlepiej smakuje z dodatkami, takimi jak z konfitura czy chrzan. Wystarczy kilka prostych składników i przypraw, aby wyczarować idealny pasztet z królika pieczony w piekarniku. Zobaczcie nasz przepis i spróbujcie wykonać go w swojej kuchni!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Pasztet Przekąski

Czas przygotowania:
3godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.12 z 293 głosów)


Kroki przygotowania:

  • bulion warzywny 1.

    Tuszke królika i boczek gotujemy z warzywami do miękkości. Ugotowane warzywa i mięso mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy z pół kostki masła. Też mielimy. 

  • mielenie-kurczaka 2.

    Moczymy bułkę w wodzie i odciskamy jak już zmięknie. Mielimy. DO masy mięsnej dodajemy jajka i przyprawiamy ( miej więcej pół łyżki soli, trochę maggi, pól łyżeczki pieprzu, łyżkę majeranku). Mieszamy dokładnie wszystkie składniki.

  • pasztet-z-pieczonych-warzyw 3.

    Wykładamy na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną pergaminem brytfannę. Pasztet smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kminkiem. Pieczemy około godziny i 20 minut w temperaturze 200 stopni.; Jest pyszny. Na święta wielkanocne cała rodzina się nim zajada.Wszystkie inne wędliny zostają na półmisku. Znika sam pasztet.; Smacznego:)

Porady

  • Aby pasztet nie był zbyt suchy, chude mięso trzeba połączyć z tłustszymi wątróbkami lub wieprzowiną 
  • Dla podkreślania smaku mięsa, warto dolać do masy pasztetowej odrobinę alkoholu
  • Po przelaniu masy do formy, dobrze jest przykryć wierzch plasterkami słoniny, aby zapobiec wyschnięciu pasztetu

Notka redakcyjna

Historia wyrobu pasztetów

Pasztety przyrządzano już w starożytnym Rzymie, ale obecnie znane przepisy wywodzą się z Francji. W XVI wieku funkcjonował nawet osobny zawód pasztetnika, zajmującego się wyłącznie wyrobem tych przysmaków. Największą sławą cieszyli się francuscy pasztetnicy, którzy byli specjalnie sprowadzani na dwory przez polskich władców, a jedną z najczęściej przyrządzanych przez nich przekąsek był właśnie pasztet z królika.

Tradycyjny pasztet z królika

Bez problemu możemy kupić gotowy pasztet z królika, ale warto się pokusić o jego samodzielne przyrządzenie. Domowy pasztet smakuje wyśmienicie i jest znacznie zdrowszy niż kupne wędliny. Wprawdzie jego przygotowanie zajmuje nieco czasu, ale ten smak wart jest zachodu. Również dostępność składników nie stanowi problemu - tuszkę królika można kupić w większości sklepów spożywczych i mięsnych. Tradycyjny pasztet z królika to połączenie delikatnego mięsa i warzyw z aromatycznymi przyprawami. Można go zrobić w wersji do krojenia lub w słoikach, do smarowania. Świetnie sprawdza się na co dzień, jako dodatek do chleba, ale też jako przystawka, czy przekąska na przyjęcie. Pokrojony pasztet można podawać z dodatkiem sosów, dipów lub konfitury z żurawiny. To jedno z dań, które w wielu domach pojawia się tradycyjnie na wielkanocnym stole.

Pasztet z królika po staropolsku

Pasztet z królika to jedno z tradycyjnych dań kuchni staropolskiej. Pasztety w Polsce rozpowszechnił król Jan III Sobieski, który był miłośnikiem kuchni francuskiej. Od tamtego czasu były bardzo popularne, szczególnie w kręgach dworskich i wśród szlachty. Na staropolskie uczty wypiekano nawet pasztety w kształcie herbów rodowych. Pasztet z królika po staropolsku był kiedyś synonimem luksusu, a jego odpowiednie przygotowanie uważano za prawdziwą sztukę. Dawniej znacznie częściej jedzono go na ciepło, od XX wieku króluje na naszych stołach przede wszystkim jako zimna przekąska. Jeśli chcemy spróbować dawnej tradycji, możemy podać taki pasztet jako danie obiadowe, np. w sosie, zamiast pieczeni.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy