domowy pasztet z królika

najlepszy pasztet mojej mamy

PasztetPrzekąski

Czas przygotowania:
180 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.12 z 292 głosów)

Składniki:

  • - tuszka królika
  • -5 średnich marchewek
  • -2 cebule
  • -8 jajek
  • -2 bułki namoczone w wodzie
  • -0.5 kg surowego boczku ( niewędzonego)
  • -1 pietruszka
  • - kawałek selera ( wielkości orzecha włoskiego)
  • -sól
  • -pieprz
  • -majeranek
  • - kminek
  • -3 łyżki bułki tartej
  • -0.5 kostki masła

Okazje:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Tuszke królika i boczek gotujemy z warzywami do miękkości. Ugotowane warzywa i mięso mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy z pół kostki masła. Też mielimy. Moczymy bułkę w wodzie i odciskamy jak już zmięknie. Mielimy. DO masy mięsnej dodajemy jajka i przyprawiamy ( miej więcej pół łyżki soli, trochę maggi, pól łyżeczki pieprzu, łyżkę majeranku). Mieszamy dokładnie wszystkie składniki. Wykładamy na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną pergaminem brytfannę. Pasztet smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kminkiem. Pieczemy około godziny i 20 minut w temperaturze 200 stopni.
  • Jest pyszny. Na święta wielkanocne cała rodzina się nim zajada.Wszystkie inne wędliny zostają na półmisku. Znika sam pasztet.
  • Smacznego:)

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy