Pieczeń z dzika podana z sosem myśliwskim z pewnością zrobi wrażenie na gościach. I chociażby dla tych wyrazów uznania warto przygotować ją na uroczysty rodzinny obiad. Zaserwujcie ją z kopytkami, które można maczać w pysznym mięsnym sosie. Z poniższego przepisu dowiecie się, w jaki sposób upiec karkówkę z dzika, aby była aromatyczna i soczysta w środku.
Stockfood
(średnia 4.41 z 163 głosów)
Marynowanie mięsa: karkówkę z dzika myjemy i wkładamy do miski. Obieramy marchewkę i myjemy. Cebulę i czosnek obieramy z łupin. Warzywa kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do mięsa. Całość zalewamy czerwonym winem. Dodajemy rozmaryn, ziele angielskie i ziarenka jałowca. Odkładamy do lodówki na 12 godzin (czas podany w przepisie nie uwzględnia czasu marynowania mięsa).
Podsmażanie mięsa: rozgrzewamy olej na patelni i przekładamy zamarynowane mięso (bez marynaty). Obsmażamy krótko ze wszystkich stron na dużej mocy palnika.
Pieczenie: rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Mięso z patelni przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy solą i pieprzem. Wstawiamy je do piekarnika na 30 min – w tym czasie podgrzewamy marynatę.
Marynata: wlewamy ją do rondelka, dodajemy bulion i gotujemy przez ok. 5 min. Cały czas mieszamy, aby składniki połączyły się ze sobą. Otwieramy na chwilę piekarnik i polewamy pieczeń z dzika marynatą. Zostawiamy mięso w piekarniku na kolejne 60 min, co 15–20 min polewając je marynatą.
Sos: pieczeń z dzika jest gotowa. Przekładamy ją na półmisek, a sos z naczynia żaroodpornego przelewamy do rondelka. W osobnym naczyniu rozrabiamy mąkę z 50 ml zimnej wody. Dodajemy ją do sosu, cały czas mieszając, aby połączyć składniki. Sosem możemy polać mięso na talerzach lub podać go w sosjerkach obok.
Porady
- W ten sam sposób możecie zrobić nie tylko karkówkę, ale także szynkę lub udziec z dzika.
- Ważnym etapem przygotowania potrawy jest marynowanie mięsa. Dziczyzna potrzebuje więcej czasu niż wieprzowina czy kurczak, aby wchłonąć aromaty przypraw. W przepisie podajemy 12 godzin na marynowanie mięsa. Jednak jeśli możecie sobie na to pozwolić, zostawcie je w lodówce nawet na 24 godziny.
- Pieczeń z dzika najlepiej jest kroić na porcje tuż przed podaniem. Można upiec karkówkę w plastrach, ale pieczona w całości będzie bardziej soczysta.
- W przepisie możecie wykorzystać gotowy bulion ze słoika. Bulion warzywny warto przygotować samodzielnie. Gdy jest zawekowany w słoikach, możecie go przechowywać w lodówce nawet przez kilka miesięcy.
- Możecie także przygotować pieczeń z dzika w rękawie. Do rękawa wkładamy mięso i marynatę. Ok. 20 min przed końcem pieczenia należy rozciąć rękaw, aby skórka przyrumieniła się z wierzchu.
- Mięso z dzika możecie obsmażyć na maśle (zamiast na oleju).
Głównym składnikiem marynaty do dziczyzny jest czerwone wytrawne wino. To dzięki niemu mięso kruszeje i przechodzi smakiem przypraw. Charakterystyczny korzenny aromat, z którym kojarzy nam się pieczeń z dzika, nadają potrawie owoce jałowca. Do marynaty możecie dodać także:
Jeśli lubicie lekko pikantne potrawy, dodajcie papryczkę chilli. Wyraźny smak mięsa zapewni także dodatek musztardy – wystarczą 2–3 łyżki.
Potrawy z dziczyzny są charakterystyczne dla kuchni staropolskiej. Szlacheckim zwyczajem polowano na leśne zwierzęta – zające, sarny, dziki, jelenie. Następnie przyrządzano je w taki sposób, że w całej kuchni pachniało lasem. Uczta była obfita. Na pierwsze danie najczęściej podawano polewki, czyli zupy, na drugie danie były pieczone mięsa, a na trzecie –podroby, ciasta, owoce czy galarety z mięs lub ryb.
Pieczeń z dzika po staropolsku to wariant z suszonymi śliwkami. Podawana jest z duszoną kapustą, którą gotuje się z dodatkiem przypraw korzennych – goździków i cynamonu. Zwyczajem staropolskim powinna być obficie posypana zieleniną: natką pietruszki i koperkiem.
Do pieczeni z dzika pasują kopytka, pyzy i pieczone ziemniaki. Czasem wystarczy po prostu pajda świeżego chleba. Do tego warto dobrać dodatki w postaci warzyw podawanych na ciepło, takich jak:
Pieczeń z dzika w sosie myśliwskim często podawana jest z kiszonymi ogórkami lub kiszoną kapustą. Kwaśne dodatki można położyć obok dania głównego, np. w postaci surówki z kiszonych ogórków.
Komentarze