Bażant z renetami

Ocena:

4.51 (146)

  • 25 min.
  • dla 4 osób

Przygotowanie: 25 minut Pieczenie: 45 minut Porcja: 780 kcal

Składniki:

  • dorodny bażant
  • 4 złote renety
  • 5 łyżek masła
  • łyżka soku z cytryny
  • 3 jagody jałowca
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
  • łyżka miodu pitnego
  • 4 łyżki konfitury z borówek
  • sól, pieprz

Bażant z renetami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Oskubanego i wypatroszonego bażanta natrzeć solą i pieprzem. 2 łyżki masła utrzeć z sokiem z cytryny, utłuczonym jałowcem i szczyptą soli, tą pastą natrzeć wnętrze i wierzch bażanta.
  • Przełożyć do brytfanny i zrumienić na 3 łyżkach masła. Podlać wodą, przykryć, piec 45 minut w temperaturze 200°C, podlewając sosem spod pieczenia. Renety opłukać, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne.
  • Na 15 minut przed końcem pieczenia dołożyć jabłka, wlać miód wymieszany ze śmietanką.
  • Bażanta pokroić na 4 części, polać gorącym sosem. Połówki jabłek napełnić konfiturą z borówek, podawać do bażanta.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne