Kiełbasa z dzika

Kiełbasa z dzika to mięsny specjał z dziczyzny. Niegdyś regularnie przygotowywany, dziś stał się rarytasem. Kupując kiełbasę z dzika, warto wziąć pod uwagę sprawdzone źródło. Z kolei przygotowując ją w domu, zadbajmy o jakościowe mięso. Kiedy mamy odpowiednie mięso i przyprawy, wystarczy krok po kroku wykonać przepis z książki "Wędliny domowe". Uwaga: przepis na kiełbasę z dzika oprócz wymienionych składników wymaga też przygotowania oczyszczonych jelit. Na kilka pętek dobieramy 2 kg mięsa z dzika - ze sprawdzonego źródła!

przetwory mięsne

Kalorie:
174.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.5 z 144 głosów)

Kroki wykonania:

  • 1.Wodę zagotować i przestudzić. Przyprawy zmielić lub wykorzystać zmielone. Mięso z dzika zmielić w maszynce o oczkach 4 mm, połączyć z przyprawami, zalać wodą i wyrobić na kleistą masę. Farsz odstawić na 6 godzin do lodówki.
  • 2.Następnie nadziać jelita farszem mięsnym, formując pęta kiełbasy, i powiesić na drążkach na 6 godzin do obsuszenia. Wędzić w wędzarni około 4 godzin w temperaturze 50–60°C.

Kalorie: 174.00

Tłuszcz: 6.00

Białko: 27.00

Porady

Kiełbasa z dzika z książki „Domowe wędliny” to dobry przykład na to, że mięsne wyroby z dziczyzny wracają do łask. Potrafimy zachwycić się na nowo smakiem rzemieślniczych produktów, ale zwracamy szczególną uwagę na ich jakość. Odważniej też podchodzimy do tego, jaki przepis na kiełbasę z dzika wybrać. Autorzy książki, Stanisław Klimaj i Henryk Rajchelt, bazując na swoim wieloletnim doświadczeniu, opracowali recepturę, jak zrobić kiełbasę z dzika w domowych warunkach, pod warunkiem, że dysponujemy także wędzarnią. Smak, charakterystyczną teksturę i jakość zapewni bowiem wędzenie kiełbasy z dzika. O czym jeszcze warto pamiętać? Polecamy powyższy przepis i dalsze podpowiedzi, jak zrobić kiełbasę z dzika. Niemniej ważne są też przyprawy do kiełbasy z dzika i wybór części dzika – autorzy książki polecają łopatkę z dzika.

 

Notka redakcyjna

Przepis na kiełbasę z dzika

Gwarancją sukcesu wyrabiania domowych wędlin i kiełbas jest odpowiedni surowiec. Należy zadbać, aby mięso było wysokiej jakości, pochodziło ze sprawdzonego źródła i było odpowiednio przechowywane przed dalszą obróbką. Mięso z dzika należy oczyścić z resztek krwistych przebarwień czy innych zanieczyszczeń. Najlepiej umyć je sprawnie pod bieżąco wodą, a następnie wysuszyć za pomocą ręczników papierowych. Następny krok to dokładne zmielenie mięsa. Autorzy podpowiadają, aby wybrać nakładkę 4 mm – to pozwoli uzyskać odpowiednią konsystencję kiełbasy po procesie wędzenia. Taka kiełbasa z dziczyzny zasmakuje nawet osobom, które wcześniej nie miały styczności z dziczyzną.

Przyprawy do kiełbasy z dzika

Kolejny krok przygotowania przepisu to dobór odpowiednich przypraw. Niezawodne będą podstawowe – sól i pieprz. Dobrym wyborem będzie sól himalajska, nieco łagodniejsza w smaku i o lepszych właściwościach, a także świeżo mielony pieprz. Ile pieprzu do kiełbasy z dzika należy dodać? Przyjmuje się na 2 kg mięsa, 1 łyżkę stołową zmielonego już pieprzu. Inne przyprawy do kiełbasy z dzika, które nadadzą jej smaku i aromatu to suszony majeranek i jałowiec – najlepiej świeżo mielony lub roztarty w moździerzu.

Jak zrobić kiełbasę z dzika

Ostatni etap przepisu na kiełbasę z dziczyzny to dobre wyrobienie masy. Co ważne, masa powinna odpocząć, aby smaki „przegryzły się”, a mięso uzyskało odpowiednią konsystencję. Cierpliwość później popłaci! Następnie czas na przygotowanie charakterystycznych pętek Warto zaznaczyć, że przyda się tu pewne doświadczenie masarza lub odpowiedni sprzęt. Kiełbasa nie powinna być napakowana zbyt ciasno, ale niewystarczająca ilość mięsnego farszu też może wpłynąć na strukturę wyrobu. W tym momencie warto zaplanować, jak długie pętka kiełbasy chcemy uzyskać. Nie mogą być za małe, aby wygodnie było powiesić je w wędzarni. Jak podkreślają we wstępie książki „Wędliny domowe”, odpowiednia wstępna obróbka ułatwi nam uzyskać pożądany efekt i doskonały smak mięsnych wyrobów. Przed wędzeniem pętka kiełbasy należy odłożyć do obeschnięcia.

Kiełbasa myśliwska z dzika

Klasyczna i tradycyjna kiełbasa z dzika powinna być przygotowana tylko i wyłącznie z mięsa tego zwierzęcia. Wspomniana wyżej łopatka to godny uwagi wybór, ale część z wielbicieli tego specjału poleca łączyć ją z szynką, karkówką, a także boczkiem z dzika). Zdarza się, że wykorzystywane są także gicze. Taka kiełbasa z dziczyzny będzie w 100% nazywana kiełbasą z dzika. Pewnym pomysłem na mięsne eksperymenty jest kiełbasa z dzika i wieprzowiny lub kiełbasa z dzika z wołowiną. Dla ostatecznego smaku i kulinarnych wrażeń ważne są jednak proporcje mięsa z dzika do mięsa innego rodzaju.

Wędzenie kiełbasy z dzika

Kiedy za nami przygotowanie masy na kiełbasę z dzika i uformowanie pętek, czas na proces wędzenia. Wędzenie kiełbasy z dzika najlepiej przeprowadzić w specjalnie przystosowanej do tego wędzarni. Nie muszą to być warunki jak z profesjonalnej restauracji, ale zadbajmy o odpowiedni opał, aby nasz wyrób nie tylko smakował, ale też był bezpieczny dla zdrowia. Więcej o bezpieczeństwie i zasadach wędzenia w poradniku: Wędzenie – jak robić to prawidłowo). Wędzarniczy dym to swego rodzaju kolejna przyprawa, która sprawi, że kiełbasa z dzika nabierze wyrazu i skusi już samym zapachem. Jak wędzić kiełbasę z dzika? Autorzy książki „Wędliny domowe” zakładają ramy czasowe, czyli ok. 4 godziny, a także zakres temperatury, czyli 50-60 stopni. To czas, kiedy ponownie w trakcie robienia kiełbasy z dzika trzeba uzbroić się w cierpliwość.

Ile kosztuje kiełbasa z dzika

Przygotowana w domu kiełbasa z dziczyzny z pewnością zaskoczy nas smakiem, ale musimy liczyć się z wyłożeniem pieniędzy na składniki, a także poświecenie czasu. Dla niecierpliwych fanów tych mięsnych specjałów polecamy zakup produktu w sprawdzonym sklepie mięsnym. Ile kosztuje kiełbasa z dzika? To wydatek średni 75 zł za kilogram. Aby mieć stuprocentową pewność, że płacimy za jakościowy produkt, sprawdzajmy skład!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy