Żurawina - przepisy i właściwości

28 przepisów

Surowa żurawina ma kwaśny smak i raczej nie nadaje się do bezpośredniego spożycia. Na uwagę zasługują natomiast przyrządzane z niej przetwory, chociażby sok, który jest nie tylko atrakcyjnym dodatkiem do napojów, koktajli czy deserów, ale również wykazuje imponujące właściwości lecznicze (świetnie sprawdza się przy nawracających infekcjach układu moczowego). Po ugotowaniu świeżej żurawiny w wodzie z cukrem otrzymamy gęsty sos, który doskonale nadaje się do dań mięsnych, warzyw i deserów. Żurawina może być też wykorzystana do wyrobu dżemów, galaretek, konfitur czy nalewek.

Przepisy w kolekcji Żurawina - przepisy i właściwości

Żurawina świeża czy żurawina suszona?
Sezonowa świeża żurawina to hit jesieni, ale w sklepach dostępne są suszone owoce, dzięki którym żurawinę możemy spożywać przez cały rok. Znakomicie sprawdzają się jako przekąska, dodatek do musli czy płatków śniadaniowych albo sałatek owocowych.
Świeżą żurawinę można przechowywać do trzech miesięcy w lodówce lub przez maksymalnie rok w zamrażalniku w temperaturze minus 18 stopni. Suszone owoce powinny być zamknięte w szczelnym pojemniku, w temperaturze około 18 st.