boczek

2 kolekcji przepisów

1770 przepisów

Przepisy w kolekcji boczek

Artykuły powiązane

Wędlina i mięso - zasady kupowania
20.06.2020

Kupujemy mięso i wędliny – najważniejsze zasady

Na śniadanie, obiad, kolację – mięso i wędliny nadal są obecne w polskich kuchniach. Coraz częściej jednak zwracamy uwagę na pochodzenie i jakość produktów. Warto pamiętać o kilku zasadach, jak wybierać mięso i wędliny oraz jak je przechowywać. Piotr Szczęsny z Mięsny Bistro & Deli omawia dla nas najważniejsze triki.

Antrykot
28.04.2020

Antrykot wołowy - mięsny specjał w twojej kuchni

Mięsożercy dobrze znają ten kawałek – odpowiednio przygotowany antrykot wołowy to prawdziwa uczta dla podniebienia. Potwierdza to Piotr Szczęsny, ekspert z Mięsny Deli & Bistro, charakteryzując dla nas tę część wołowiny. Oto najważniejsze zasady, które sprawią, że antrykot wyjdzie wyśmienicie.

peklowanie-miesa-slider
23.11.2019

Peklowanie mięsa – metoda przygotowania mięsa

Peklowanie mięsa to jeden z podstawowych sposobów konserwowania wołowiny, wieprzowiny i innych rodzajów mięsa, nadający mu atrakcyjną barwę, smak i zapach, ale również znacząco przedłużający trwałość. Peklowanie mięsa ma niewątpliwie dużo zalet, jednak bywa też niebezpieczne dla naszego zdrowia. W cyklu Poradnik Gotowania podpowiadamy, jakich reguł warto się trzymać.

Części wołowiny
26.08.2019

Poszczególne części wołowiny – Mięsny poradnik

Polędwica wołowa to chyba najpopularniejsza część wołowiny. Ale nie jedyna, o czy warto się przekonać! I nawet jeśli nie jesteśmy wyznawcami zasad „piątek ćwiartki”, czyli pełnego wykorzystania mięsa i części zwierzęcia, to jeśli już kupujemy mięso, to wybierajmy i doceniajmy różne części wołowiny. Piotr Szczęsny z Mięsny Bistro&Deli radzi, na co zwrócić uwagę i jakie dania zaplanować w kuchni.

Boeuf bourguignon
19.12.2018

Mięso w najlepszej oprawie – z czym je podawać?

Wołowina, wieprzowina, a może dziczyzna? Na świątecznych stołach króluje mięso. Zależnie od tego, co postanowicie podać tym razem, dobierzcie odpowiednie trunki. Dzięki temu spotkanie przy stole będzie też ciekawym doświadczeniem kulinarnym.

miesny-deli
19.09.2018

Nie taki zwykły sklep Mięsny. Mięsny Deli & Bistro to raj dla mięsożerców

Mięsny Deli & Bistro to z jednej strony sklep mięsny z chłodnią, ladą i tasakami, a z drugiej gastronomiczny lokal, w którego menu rządzi mięso. Za miejsce odpowiadają Piotr Szczęsny i Paweł Suwała, a wśród smakołyków króluje m.in. jagnięcina lubelska, wołowina rasy Angus lub Hereford i wieprzowina rasy Złotnicka Pstra karmioną żołędziami. Co jeszcze? Oto nasza recenzja "Mięsnego" w cyklu "Smaczne miejsca".

Karkówka pieczona
29.03.2018

Pieczone mięsa - schab, karkówka, boczek i nie tylko

Pieczone mięsa są aromatyczne i delikatne, a ich chrupiącą skórkę często podkradamy z półmiska. Do tego możemy zjeść je nie tylko na obiad, ale i do kanapki.