Zupa ziemniaczana

Zupa ziemniaczana, inaczej kartoflanka, to prosty przepis na sycący posiłek. My proponujemy, aby podać ją ze smażoną kiełbasą, grzankami i natką pietruszki. Zupa ziemniaczana jest tania, nie wymaga też zakupu trudno dostępnych składników. Jeśli szukacie dobrej na rodzinny obiad i łatwej do odgrzania zupy, zdecydowanie godna polecenia będzie zupa ziemniaczana. Przepis pochodzi z magazynu "Sól i Pieprz" 5/2019. 

dodany przez: mojegotowanie

Zupy kartoflanka

Czas przygotowania:
30min.
Kalorie:
200 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.54 z 202 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Ziemniaki obieranie 1.

    Marchewkę i ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. W garnku zagotować bulion, dodać warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Przepis na zupę ziemniaczaną zaleca, aby gotować wszystko 15-20 minut, aż ziemniaki i marchewka będą miękkie.

  • Cebula posiekana 2.

    Cebulę obrać, posiekać i zrumienić na maśle. Wsypać mąkę i podsmażyć na jasnozłoty kolor, cały czas mieszając. Na patelnię wlać 2 łyżki gorącego wywaru, wymieszać. Zupa ziemniaczana zagęszczana jest jasną zasmażką. Do garnka przelać zasmażkę, wymieszać. Zupę doprawić solą i pieprzem.

  • Pietruszka 3.

    Zupa z ziemniaków świetnie komponuje się ze smażoną kiełbasą. Kiełbasę pokroić w plasterki. Podsmażyć na oleju, przełożyć do zupy ziemniaczanej, wymieszać i podgrzewać kilka minut. Chleb pokroić w kostkę i zrumienić na oleju. Zupa ziemniaczana może być podawana z grzankami i posiekaną natką pietruszki.

Kalorie: 200

Porady

  • Jak zrobić zupę ziemniaczaną na rosole? Wystarczy bulion zastąpić w przepisie rosołem z poprzedniego dnia.
  • Wegetariańska zupa ziemniaczana ugotowana jest na bazie bulionu warzywnego. Kiełbasę w przepisie można zastąpić smażonym, marynowanym tofu lub kiełbaskami roślinnymi.
     

Notka redakcyjna

Jak zrobić zupę ziemniaczaną?

Gęsta, z miękkimi kawałkami warzyw i chrupiącą skórką – to idealna zupa ziemniaczana. Przepis na nią jest wyjątkowo prosty, szczególnie jeśli mamy pod ręką gotowy (lub ugotowany wcześniej) bulion. Warzywa należy obrać i pokroić w równą kostkę. Raczej lepiej pociąć je na małe kawałki, aby bez problemu można było je nabrać na łyżkę. Drobniej pokrojone warzywa szybciej się ugotują. Warzywa gotujemy w bulionie z dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowych. Przepis na zupę ziemniaczaną poleca, aby gotować ją 15-20 minut. W między czasie należy zeszklić cebulkę i przygotować zasmażkę, aby móc zagęścić zupę. Na koniec doprawić ją solą i dużą ilością pieprzu i dodać smażone kiełbaski i grzanki. Ile kalorii ma zupa ziemniaczana? Kaloryczność zupy ziemniaczanej zależy również od metody jej zagęszczenia – tłusta śmietanka oraz zasmażka z mąki i masła nie należą do kategorii produktów light. Talerz zupy ziemniaczanej ma około 140 kcal, po dodaniu kiełbasek porcja może mieć do 200 kcal.

Jak zagęścić zupę ziemniaczaną?

Zupa ziemniaczana zagęszczana jest najczęściej zasmażką z tłuszczu i mąki, jednak nie jest to jedyny sposób. Zupa bez zasmażki jest „cienka” i mało sycąca. Jak zrobić zasmażkę do zupy ziemniaczanej? Najlepiej do tego celu nada się mąka pszenna, którą należy podsmażyć z tłuszczem, np. po zeszkleniu cebulki. Należy zachować proporcje mąki i tłuszczu 1:1. Zawiesina powinna mieć gładką konsystencję, bez grudek ciasta. Jak zagęścić zupę, aby nie powstała zawiesina? Zasmażkę należy zahartować. Wystarczy do zasmażki dodać 2 łyżki gorącego wywaru, przez to podniesie się jej temperatura i łatwiej będzie ją równo rozprowadzić w zupie. Zupa ziemniaczana może być też zagęszczona przez dodanie do niej śmietany. Również w tym przypadku należy pamiętać o jej wcześniejszych zahartowaniu. Nikt nie lubi, gdy śmietana się zważy. Czy istnieją inne sposoby, aby zagęścić zupę ziemniaczaną? Można do niej dodać kawałek chleba (bez skórki) lub bułki tartej. Pomoże też dodanie serka topionego lub serka mascarpone. Sprawdź sztuki, jak zagęścić sos, które można wykorzystać również, aby powstała gęsta zupa ziemniaczana. Przepis powyżej można dowolnie modyfikować. 
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy