Cukinia smażona w panierce

Cukinia smażona to doskonała przekąska. Panierowane w jajku i bułce tartej krążki mogą być jedzone same lub jako dodatek na przykład do obiadu czy dań z grilla. Smażona cukinia smakuje świetnie – jest chrupiąca z zewnątrz i miękka w środku. W dodatku robi się ją naprawdę błyskawicznie. Sprawdźcie przepis na smażoną cukinię!

DodatkiPrzekąski

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.27 z 227 głosów)

Kroki wykonania:

  • cukinia-smazona-przepisy11.Cukinię obieram ze skóry i kroję w krążki grubości 1,5 cm. Układam na talerzu i solę, by puściły zbędne soki i wodę. Tak posolone zostawiam na 10 minut. Następnie rozbijam na talerzu jajka, dodaję szczyptę soli, pieprzę i roztrzepuję.
  • cukinia-smazona-przepisy22.Krążek najpierw maczam w jajku, następnie w bułce tartej i układam na rozgrzanym oleju (najlepiej gdy olej sięga do połowy grubości plasterków). Smażę aż cukinia nabierze złotego koloru z każdej strony. Podaję gorące z kromkami chleba.

Porady

W przepisie na cukinię smażoną wykorzystujemy:

  • cukinię - może być zwykła zielona, ale też na przykład żółta
  • bułkę tartą - najlepiej zrobioną własnoręcznie, można też zastąpić ją mąką
  • olej - najlepiej rzepakowy
  • sól i pieprz - warto użyć także ulubionych przypraw.

Notka redakcyjna

Cukinia smażona – przepisy na przekąskę

Smażona cukinia to bardzo proste do zrobienia danie. Zanim zaczniecie je przygotowywać, wybierzcie cukinię. Najpopularniejsza jest odmiana zielona, ale warto eksperymentować i spróbować na przykład żółtej. Cukinia powinna mieć jednolity kolor i nienaruszoną skórkę. Możecie pokroić ją w plasterki, ale ciekawą opcją jest także pokrojenie cukinii w podłużne kawałki, przypominające grube frytki.

Cukinia smażona najlepiej smakuje sama, ale warto podać do niej pieczywo i sos. Świetnie sprawdzą się sosy na bazie jogurtu, ale można też spróbować na przykład miodowo-musztardowego

Cukinia smażona – przepisy łatwe i pyszne

Jeśli szukacie alternatywy dla cukinii smażonej w panierce w tłuszczu, możecie spróbować cukinii grillowanej. Nie będzie wtedy miała wprawdzie chrupiącej otoczki z bułki tartej, ale będzie mniej kaloryczna i nieco zdrowsza – to dobry wybór, jeśli jesteście akurat na diecie. Innym pomysłem jest zakup frytkownicy. Do wyboru macie frytkownice tradycyjne i beztłuszczowe. Polecamy zwłaszcza te ostatnie, ponieważ pozwalają wspaniale usmażyć warzywa, nie tylko ziemniaki, bez dodatku ani kropli tłuszczu.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy