Cukinia w panierce z bułki tartej jest chrupiąca z zewnątrz i miękka w środku. Można uczynić z niej gwiazdę obiadowego talerza lub jeść ją jako przekąskę. Pasuje też do dań z grilla. Robi się ją błyskawicznie, a do tego świetnie smakuje. To świetna propozycja na tani i sycący posiłek. Jeśli lubicie wegetariańskie potrawy, na pewno przypadnie Wam do gustu nasza cukinia smażona w panierce.
iStock
(średnia 4.27 z 227 głosów)
Cukinia: myjemy ją w zimnej wodzie i osuszamy. Kroimy w krążki o grubości około 1,5 cm. Układamy je na talerzu i solimy. Zostawiamy je na 15 minut, żeby warzywo zmiękło i puściło soki, po czym osuszamy je za pomocą ręcznika papierowego.
Panierka: rozbijamy jajka do płytkiej miseczki i lekko je roztrzepujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Na dwa oddzielne talerzyki wysypujemy mąkę i bułkę tartą.
Smażenie: każdy talarek cukinii obtaczamy najpierw w mące, potem w jajku, a na końcu w bułce tartej. Smażymy je na rozgrzanym oleju z obu stron przez kilka minut. Chcemy, żeby cukinia w panierce stała się chrupiąca i rumiana. Przekładamy ją na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Porady
- W panierce możemy obtoczyć talarki cukinii zielonej lub żółtej. Najsmaczniejsze będą młode okazy niedużych rozmiarów. Dorodne warzywa mają przerośnięte gniazda nasienne i puszczają dużo wody.
- Cukinia smażona w panierce najlepiej smakuje, jeśli używamy domowej bułki tartej. Wtedy mamy pewność, że stosujemy produkt wysokiej jakości. Miłośnicy japońskiej kuchni mogą także wykorzystać panierkę panko. Jest ona o wiele mniej rozdrobniona, w związku z czym tworzy bardziej chrupiącą otoczkę i w mniejszym stopniu nasiąka tłuszczem podczas smażenia.
- Ważnym krokiem jest obtoczenie cukinii w pierwszej kolejności w mące. Jest ona niezbędna, żeby warstwa jajka nie spłynęła natychmiast po powierzchni warzywa. Najlepiej użyć mąki pszennej, kukurydzianej lub ziemniaczanej.
- Do smażenia chrupiących talarków sprawdzi się olej rzepakowy lub słonecznikowy, ale możemy postawić też na tłuszcz kokosowy. Cukinia w panierce zyska niepowtarzalny aromat, jeśli do obróbki termicznej użyjemy masła klarowanego. Ma ono wyższą temperaturę dymienia niż zwykłe masło, dlatego nadaje się do smażenia, a na dodatek ma lekko orzechowy smak.
- Cukinia w bułce tartej jest delikatna i pyszna, nawet jeśli posypiemy ją wyłącznie solą i pieprzem. Zwolennicy wyrazistych smaków mogą ją dodatkowo przyprawić ostrą papryką, czosnkiem lub ziołami prowansalskimi.
- Osobom, które dbają o linię i odpowiedni poziom cholesterolu we krwi, polecamy niskotłuszczowe danie, jakim jest cukinia w panierce z piekarnika. Jest mniej kaloryczna i nieco zdrowsza. Przyrządzamy ją tak samo, ale zamiast smażyć, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220°C na 15 minut.
Cukinia w panierce dobrze smakuje jako samodzielne danie. W takiej formie jest dobrym pomysłem na lunch lub lekką kolację. Warto podać do niej dobrej jakości świeże pieczywo. Najlepiej, jeśli sami upieczmy na przykład włoski chleb z suszonymi pomidorami lub aromatyczny chleb z dyni. W najprostszy sposób wzbogacimy ją za pomocą szybkiego sosu. Tutaj wszystko zależy od naszych preferencji. Cukinia w jajku i bułce tartej dobrze komponuje się z niemal każdym dressingiem lub dipem. Odpowiednie będą na przykład:
Jeśli chcemy, żeby cukinia panierowana była daniem obiadowym, możemy ugotować do niej młode ziemniaki posypane koperkiem. Sprawdzą się też łódeczki ziemniaczane lub frytki z batatów. Do tego oczywiście warto zrobić surówkę. Na upalne letnie dni najlepsza będzie lekka propozycja, na przykład mieszanka sałat z pomidorkami koktajlowymi, ogórkami małosolnymi i klasycznym winegretem. Cukinia w panierce dobrze smakuje również z mizerią lub surówką z młodej kapusty.
Cukinia w bułce tartej to tylko jedna z propozycji na przygotowanie tego uniwersalnego warzywa. Polecamy puścić wodze fantazji i przygotować nieco bardziej wymyśle dania, takie jak:
Cukinia jest dostępna w sklepach praktycznie przez cały rok, ale podbija nasze serca szczególnie latem, kiedy można dostać młode, polskie okazy. Możemy ją piec, smażyć na patelni i faszerować. W sezonie grillowym świetnie sprawdza się jako składnik szaszłyków warzywnych. Podajemy kilka pomysłów na dania z cukinii:
Komentarze