Cukinia w panierce

Ocena:

4.27 (227)

  • 45 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Cukinia w panierce z bułki tartej jest chrupiąca z zewnątrz i miękka w środku. Można uczynić z niej gwiazdę obiadowego talerza lub jeść ją jako przekąskę. Pasuje też do dań z grilla. Robi się ją błyskawicznie, a do tego świetnie smakuje. To świetna propozycja na tani i sycący posiłek. Jeśli lubicie wegetariańskie potrawy, na pewno przypadnie Wam do gustu nasza cukinia smażona w panierce.  

Składniki:

  • cukinia  500 g

  • jajka  2 szt.

  • bułka tarta  100 g

  • mąka pszenna  35 g

  • olej  75 ml

  • sól  5 g

  • pieprz  3 g

Cukinia w panierce - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Cukinia: myjemy ją w zimnej wodzie i osuszamy. Kroimy w krążki o grubości około 1,5 cm. Układamy je na talerzu i solimy. Zostawiamy je na 15 minut, żeby warzywo zmiękło i puściło soki, po czym osuszamy je za pomocą ręcznika papierowego. 

  • Krok 2:

    Panierka: rozbijamy jajka do płytkiej miseczki i lekko je roztrzepujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Na dwa oddzielne talerzyki wysypujemy mąkę i bułkę tartą. 

  • Krok 3:

    Smażenie: każdy talarek cukinii obtaczamy najpierw w mące, potem w jajku, a na końcu w bułce tartej. Smażymy je na rozgrzanym oleju z obu stron przez kilka minut. Chcemy, żeby cukinia w panierce stała się chrupiąca i rumiana. Przekładamy ją na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.   

Porady

  • W panierce możemy obtoczyć talarki cukinii zielonej lub żółtej. Najsmaczniejsze będą młode okazy niedużych rozmiarów. Dorodne warzywa mają przerośnięte gniazda nasienne i puszczają dużo wody. 
  • Cukinia smażona w panierce najlepiej smakuje, jeśli używamy domowej bułki tartej. Wtedy mamy pewność, że stosujemy produkt wysokiej jakości. Miłośnicy japońskiej kuchni mogą także wykorzystać panierkę panko. Jest ona o wiele mniej rozdrobniona, w związku z czym tworzy bardziej chrupiącą otoczkę i w mniejszym stopniu nasiąka tłuszczem podczas smażenia.   
  • Ważnym krokiem jest obtoczenie cukinii w pierwszej kolejności w mące. Jest ona niezbędna, żeby warstwa jajka nie spłynęła natychmiast po powierzchni warzywa. Najlepiej użyć mąki pszennej, kukurydzianej lub ziemniaczanej.  
  • Do smażenia chrupiących talarków sprawdzi się olej rzepakowy lub słonecznikowy, ale możemy postawić też na tłuszcz kokosowy. Cukinia w panierce zyska niepowtarzalny aromat, jeśli do obróbki termicznej użyjemy masła klarowanego. Ma ono wyższą temperaturę dymienia niż zwykłe masło, dlatego nadaje się do smażenia, a na dodatek ma lekko orzechowy smak
  • Cukinia w bułce tartej jest delikatna i pyszna, nawet jeśli posypiemy ją wyłącznie solą i pieprzem. Zwolennicy wyrazistych smaków mogą ją dodatkowo przyprawić ostrą papryką, czosnkiem lub ziołami prowansalskimi.   
  • Osobom, które dbają o linię i odpowiedni poziom cholesterolu we krwi, polecamy niskotłuszczowe danie, jakim jest cukinia w panierce z piekarnika. Jest mniej kaloryczna i nieco zdrowsza. Przyrządzamy ją tak samo, ale zamiast smażyć, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220°C na 15 minut
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Cukinia w panierce – z czym ją podawać? 

Cukinia w panierce dobrze smakuje jako samodzielne danie. W takiej formie jest dobrym pomysłem na lunch lub lekką kolację. Warto podać do niej dobrej jakości świeże pieczywo. Najlepiej, jeśli sami upieczmy na przykład włoski chleb z suszonymi pomidorami lub aromatyczny chleb z dyni. W najprostszy sposób wzbogacimy ją za pomocą szybkiego sosu. Tutaj wszystko zależy od naszych preferencji. Cukinia w jajku i bułce tartej dobrze komponuje się z niemal każdym dressingiem lub dipem. Odpowiednie będą na przykład:

  • sos jogurtowy – delikatną, kremową, kwaskową bazę możemy udoskonalić dowolnymi składnikami, na przykład czosnkiem, ogórkiem, koperkiem, sokiem z cytryny, szczypiorkiem lub musztardą. Cukinia na patelni w panierce idzie w parze na przykład z sosem tzatziki
  • salsa pomidorowa ze świeżych pomidorów, cebuli, pikantnej papryczki i ziół (salsa fresca lub pico de gallo).  
  • sos aioli – czosnkowy dip na bazie żółtek i oliwy. Pasuje zarówno do dań mięsnych, jak i wegetariańskich, takich jak nasza chrupiąca cukinia w panierce. 
  • sos miodowo-musztardowy – jego słodko-kwaśny smak sprawia, że idealnie komponuje się z różnego rodzaju warzywami, grzankami, kanapkami i mięsem. Przygotowanie tego uniwersalnego dipu zajmie nie więcej niż 5 minut. 

Jeśli chcemy, żeby cukinia panierowana była daniem obiadowym, możemy ugotować do niej młode ziemniaki posypane koperkiem. Sprawdzą się też łódeczki ziemniaczane lub frytki z batatów. Do tego oczywiście warto zrobić surówkę. Na upalne letnie dni najlepsza będzie lekka propozycja, na przykład mieszanka sałat z pomidorkami koktajlowymi, ogórkami małosolnymi i klasycznym winegretem. Cukinia w panierce dobrze smakuje również z mizerią lub surówką z młodej kapusty. 

Cukinia smażona w panierce – inspiracje 

Cukinia w bułce tartej to tylko jedna z propozycji na przygotowanie tego uniwersalnego warzywa. Polecamy puścić wodze fantazji i przygotować nieco bardziej wymyśle dania, takie jak:  

  • cukinia w tempurze – w takiej panierce z ciasta naleśnikowego można usmażyć nie tylko warzywne talarki, ale także kwiaty cukinii, które da się kupić na targach od późnej wiosny do wczesnej jesieni. 
  • cukinia w panierce z serem – do bułki tartej możemy dodać starty parmezan. Usmażone warzywo warto też zapiec w piekarniku z plasterkiem sera żółtego lub mozzarelli.  
  • cukinia w panierce z ciecierzycy – ta smakowita otoczka powstaje z połączenia aromatycznych przypraw kuchni indyjskiej, skrobi kukurydzianej, mąki besan i wody. W takiej panierce możemy smażyć różne warzywa. Przy okazji polecamy także wypróbowanie pysznej orientalnej przekąski z serem w roli głównej, czyli panner pakora

Inne dania z cukinii 

Cukinia jest dostępna w sklepach praktycznie przez cały rok, ale podbija nasze serca szczególnie latem, kiedy można dostać młode, polskie okazy. Możemy ją piec, smażyć na patelni i faszerować. W sezonie grillowym świetnie sprawdza się jako składnik szaszłyków warzywnych. Podajemy kilka pomysłów na dania z cukinii

  • Kotlety z cukinii w panierce – w tej wersji najczęściej spotkamy cukinię startą na tarce o grubych oczkach. Trzeba ją dobrze odsączyć z wody, a następie wymieszać z jajkiem i kajzerką moczoną w bulionie. Mięsożercy, którzy pragną wzbogacić swoje danie obiadowe, mogą także zrobić kotlety mielone z cukinią.  
  • Spaghetti z cukinii – to ciekawa technika, która pozwala na stworzenie warzywnej imitacji makaronu. Można podawać ją z różnymi sosami, na przykład klasyczną carbonarą lub bolognese. 
  • Tarta z cukinią – sycące i pożywne danie na kruchym cieście, z nadzieniem śmietanowo-jajecznym. Świetny pomysł na lunch, obiad lub kolację. Można ją podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. 
  • Cukinia faszerowana mięsem mielonym – z sosem pomidorowym i aromatycznymi przyprawami. Na pewno przypadnie do gustu miłośnikom włoskiej kuchni. Żeby powstało sycące danie obiadowe, można ją wypełnić także ryżem. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne