Cukinia w panierce

Cukinia w panierce z jajka i bułki tartej jest chrupiąca z zewnątrz i miękka w środku. Można ją jeść samą lub jako dodatek do obiadu zamiast mięsa – pasuje też do dań z grilla. Jej ogromną zaletą jest to, że robi się ją błyskawicznie, a do tego świetnie smakuje. W sezonie to świetna propozycja na tani posiłek. Podajemy sprawdzony przepis na cukinię smażoną w panierce.

dodany przez: Julita gotuje

dodatki

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.27 z 227 głosów)

Cukinia w panierce - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • cukinia-smazona-przepisy1 1.

    Cukinia w panierce – przygotowanie: myjemy ją i obieramy ze skóry. Tak przygotowaną cukinię kroimy w krążki grubości 1,5 cm. Układamy ją na talerzu i solimy, zostawiamy na 10 minut, żeby puściła soki i nadmiar wody. Następnie rozbijamy jajka w misce, dodajmy szczyptę soli, pieprzu i całość roztrzepujemy. Na oddzielny talerzyk nasypujemy bułkę tartą.

  • cukinia-smazona-przepisy2 2.

    Cukinia w panierce – smażenie: krążki najpierw maczamy w jajku, następnie w bułce tartej i układamy na rozgrzanym oleju (najlepiej, gdy olej sięga do połowy grubości plasterków). Smażymy aż cukinia nabierze złotego koloru z każdej strony. Podajemy gorące z kromką chleba lub z ziemniakami i surówką.

Porady

  • W panierce możemy obtoczyć popularną, zieloną cukinię lub żółtą. Najsmaczniejsze będą młode małe i średnie okazy.
  • Cukinię w panierce najlepiej zrobić z domowej bułki tartej, wtedy mamy pewność, że stosujemy produkt wysokiej jakości. Możemy ją zastąpić mąką pszenną lub taką, która nam najbardziej smakuje. My polecamy mąką z soczewicy czerwonej lub z ciecierzycy.
  • Do smażenia cukinii w panierce najlepiej sprawdzi się olej rzepakowy lub słonecznikowy. Możemy postawić też na olej kokosowy.
  • Do panierki dodajemy sól i pieprz do smaku, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by dosypać inne przyprawy, np. czosnek, paprykę (słodką, ostrą, a nawet wędzoną), bazylię, tymianek lub zioła prowansalskie. Taka cukinia w panierce będzie dużo bardziej aromatyczna.
  • Jeśli chcemy przygotować bardziej sycącą wersję cukinii w panierce to na wierzchu możemy ułożyć kawałek sera żółtego. Dokładamy go na już usmażonej stronie, nie musimy kłaść go bezpośrednio na patelni – bez obaw, rozpuści się pod wpływem temperatury.

Notka redakcyjna

Cukinia w panierce – z czym podawać

Cukinia w panierce dobrze smakuje sama – w takiej formie to dobry pomysł na drugie śniadanie lub lekką kolację. Warto podać do niej dobrej jakości świeże pieczywo, które możemy zrobić sami lub wybrać gotowy wypiek dobrej jakości. Dodatkowy smak w najprostszy sposób wprowadzimy, dodając do niej sos. Tutaj wszystko zależy od naszych preferencji, cukinia ma dość neutralny smak, więc pasują do niej niemal wszystkie. Odpowiednie będzie sos jogurtowy, czosnkowy, pieprzowy, miodowo–musztardowy, a także salsa pomidorowa.

Jeśli chcemy, żeby cukinia panierowana była daniem obiadowym, to można ugotować do niej młode ziemniaki posypane koperkiem. Sprawdzą się też ziemniaki z piekarnika, pieczone z przyprawami w cząstkach, w plastrach lub w całości. Do tego oczywiście warto zrobić surówkę. I tutaj jest podobnie, pasuje w zasadzie każda. Na upalne, letnie dni najlepsza będzie lekka propozycja, np. mieszanka sałat z pomidorkami koktajlowymi, z dodatkiem ogórków małosolnych i winegretu. Cukinia w panierce dobrze smakuje również z mizerią lub surówką z młodej kapusty bądź z colesławem.


Cukinia w panierce – wybieramy odpowiednią

Cukinię smażoną w panierce robi się bardzo prosto, ale żeby była naprawdę smaczna, trzeba postawić na jakość. Najpopularniejsza jest odmiana zielona, ale warto eksperymentować i spróbować na przykład żółtej, która ma nieco bardziej zwartą strukturę. Cukinia powinna mieć jednolity kolor i nienaruszoną skórkę. Najlepiej smakują niewielkie okazy. Te większe mogą mieć w środku przerośnięte pestki, które będą utrudniały jedzenie. Z takich możemy przygotować placki ziemniaczane z cukinią, ścierając ją i usuwając z nich pestki lub sałatkę z cukinii z papryką w zalewie octowej.


Cukinia smażona – inne opcje

Jeśli szukacie alternatywy dla cukinii smażonej w panierce w tłuszczu, możecie spróbować cukinii grillowanej. Nie będzie wtedy miała wprawdzie chrupiącej otoczki z bułki tartej, ale będzie mniej kaloryczna i nieco zdrowsza – to dobry wybór, jeśli jesteście akurat na diecie. Innym pomysłem jest zakup frytkownicy. Do wyboru macie frytkownice tradycyjne i beztłuszczowe. Polecamy zwłaszcza te ostatnie, ponieważ pozwalają wspaniale usmażyć warzywa, nie tylko ziemniaki, bez dodatku ani kropli tłuszczu. Cukinię możemy pokroić w plasterki, ale ciekawym pomysłem są frytki z cukinii.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy