REKLAMA
Cukinia smażona to doskonała przekąska. Panierowane w jajku i bułce tartej krążki mogą być jedzone same lub jako dodatek na przykład do obiadu czy dań z grilla. Smażona cukinia smakuje świetnie – jest chrupiąca z zewnątrz i miękka w środku. W dodatku robi się ją naprawdę błyskawicznie. Sprawdźcie przepis na smażoną cukinię!
Cukinia smażona - przepisy / fot. iStock
Porady
W przepisie na cukinię smażoną wykorzystujemy:
- cukinię - może być zwykła zielona, ale też na przykład żółta
- bułkę tartą - najlepiej zrobioną własnoręcznie, można też zastąpić ją mąką
- olej - najlepiej rzepakowy
- sól i pieprz - warto użyć także ulubionych przypraw.
Smażona cukinia to bardzo proste do zrobienia danie. Zanim zaczniecie je przygotowywać, wybierzcie cukinię. Najpopularniejsza jest odmiana zielona, ale warto eksperymentować i spróbować na przykład żółtej. Cukinia powinna mieć jednolity kolor i nienaruszoną skórkę. Możecie pokroić ją w plasterki, ale ciekawą opcją jest także pokrojenie cukinii w podłużne kawałki, przypominające grube frytki.
Cukinia smażona najlepiej smakuje sama, ale warto podać do niej pieczywo i sos. Świetnie sprawdzą się sosy na bazie jogurtu, ale można też spróbować na przykład miodowo-musztardowego
Jeśli szukacie alternatywy dla cukinii smażonej w panierce w tłuszczu, możecie spróbować cukinii grillowanej. Nie będzie wtedy miała wprawdzie chrupiącej otoczki z bułki tartej, ale będzie mniej kaloryczna i nieco zdrowsza – to dobry wybór, jeśli jesteście akurat na diecie. Innym pomysłem jest zakup frytkownicy. Do wyboru macie frytkownice tradycyjne i beztłuszczowe. Polecamy zwłaszcza te ostatnie, ponieważ pozwalają wspaniale usmażyć warzywa, nie tylko ziemniaki, bez dodatku ani kropli tłuszczu.
Komentarze