Zupa jarzynowa

Tradycyjna zupa jarzynowa to jedna z najpopularniejszych zup. Nie ma co się dziwić - zupa jarzynowa to dobry sposób na wykorzystanie rosołu z poprzedniego dnia, przemycenie porcji warzyw do dziecięcego menu. Poza tym, zupa z jarzyn to po prostu pyszne i bardzo łatwe w przygotowaniu danie. Sprawdź nasz sposób na to, jak zrobić zupę jarzynową.

dodany przez: Kulinarna Ania

Zupy zupa jarzynowa

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.45 z 227 głosów)


Zupa jarzynowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • wloszczyzna-2-fot.iStock 1.

    Warzywa na zupę jarzynową: marchew, pietruszkę, seler, ziemniaki i cebulę obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy z łupin i przeciskamy przez praskę bądź ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Pokrojone warzywa wkładamy wraz z liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem do 2 litrów bulionu i gotujemy do miękkości przez około 15 minut.

  • smietana-fot.iStock 2.

    Kiedy warzywa już zmiękną, do zupy jarzynowej dodajemy 200 mililitrów kwaśnej śmietany wraz z dwiema łyżkami mąki (do mąki i śmietany wlewamy trochę gorącego wywaru, aby zupa warzywna się nie zwarzyła).

  • koperek-fot.iStock 3.

    Na koniec zupę jarzynową przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i maggi (opcjonalnie). Gotujemy, aż zakipi. Tradycyjna zupa jarzynowa będzie smakować najlepiej, gdy posypiemy ją posiekaną natką pietruszki bądź koperkiem.

Porady

  • Jak zagęścić zupę jarzynową? Zdecydowanie najpopularniejszym sposobem na zagęszczenie zupy jest dodanie do niej śmietany lub mąki - tak, jak w powyższym przepisie. Aby zupa jarzynowa się nie zwarzyła po dodaniu śmietany, warto nabrać chochelkę gorącej zupy i wymieszać ją w osobnym naczyniu z mąką i śmietaną, a dopiero po zmieszaniu całość wlać do garnka z zupą. Warto wypróbować także inne, równie skuteczne sposoby na uzyskanie zupy o pożądanej konsystencji. Zupa z warzyw będzie gęstsza, jeśli dodamy do niej np. zasmażkę. Innym, nieco mniej oczywistym sposobem, jest dodanie do zupy pieczywa. Aby nie było ono tak bardzo wyczuwalne, najlepiej będzie je drobno pokruszyć i dodać do zupy tuż przed tym, jak będzie gotowa. Możemy także użyć sera o kremowej konsystencji - np. ricotty, mascarpone czy serka topionego. Jarzynowa zupa dzięki temu będzie nie tylko gęstsza, ale także będzie miała ciekawszy smak.
  • Ile kcal ma zupa jarzynowa? 100 g zupy jarzynowej zawiera niecałe 45 kcal, jednak należy pamiętać, że są to dane dla zupy bez makaronu czy zacierek. Jeśli chcemy nieco zredukować zawartość kalorii w zupie, warto przyrządzić ją na chudym, drobiowym bądź warzywnym bulionie, a do jej zagęszczenia zamiast śmietany użyć lekkiego jogurtu naturalnego.
  • Jakie przyprawy do zupy jarzynowej? Jarzynowa to raczej delikatna zupa, więc przyprawy należy dobrać tak, by nie zagłuszyć smaku warzyw. Najlepiej postawić na lubczyk i tymianek, a przed podaniem zupę posypać jeszcze świeżym koperkiem. Sprawdź też: jak uratować przesoloną zupę

Notka redakcyjna

Co do zupy jarzynowej?

Zupa jarzynowa może być sycącym posiłkiem nawet bez żadnych dodatków, jeśli do jej przygotowania użyjemy odpowiedniej ilości warzyw. Zupa jarzynowa z ziemniakami to już w pełni pożywne danie, jednak zupa jarzynowa z włoszczyzny - taka, jak w powyższym przepisie - może być dowolnie modyfikowana. Brukselki, fasolka szparagowa, brokuły czy kalafior - im więcej jarzyn, tym lepsza będzie nasza zupa. Ciekawym dodatkiem będą także fioletowe ziemniaki, które sprawią, że zupa jarzynowa z włoszczyzny będzie miała piękny, niespotykany kolor. Zupa z warzyw może być podana z makaronem, np. świderkami, paskami bądź drobnymi muszelkami. Dobrym rozwiązaniem będzie także zupa jarzynowa z zacierkami, najlepiej takimi domowej roboty. Jak zrobić zacierki do zupy? Potrzebne składniki to:

  • 1 jajko
  • 5 łyżek mąki pszennej + jeszcze jedna łyżka do posypania gotowych zacierek
  • szczypta soli

Mąkę wsypujemy do miseczki, dodajemy jajko i łączymy za pomocą widelca. Następnie zagniatamy ciasto - powinno ono być dość twarde, ale też elastyczne. W razie potrzeby (jeśli ciasto jest za rzadkie) dosypujemy więcej mąki. Z rozrobionego ciasta "skubiemy" i wałkujemy w palcach niewielkie zacierki, przekładamy je na talerz i posypujemy mąką, by się nie posklejały. Zacierki gotujemy przez 4 minuty w osolonej wodzie bądź wrzucamy do gotującej się zupy.

Czytaj także: Kapuśniak, rosół i reszta. Najlepsze przepisy na domowe zupy

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy