Chleb z cukinii

Chleb z cukinii to propozycja na oryginalny wypiek z domowej piekarni. Takie pieczywo idealnie sprawdzi się nie tylko na śniadanie czy kolację, ale także jako efektowna przystawka dla gości. Wyrośnięte, puszyste i aromatyczne ciasto z dodatkiem parmezanu, maku i sezamu zachwyca każdego od pierwszego kęsa i zawsze robi wielkie wrażenie na stole. Zobaczcie, jak zrobić chleb cukiniowy, aby wyszedł idealnie!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

chleb

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.52 z 186 głosów)


Chleb z cukinii - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • kotlety-z-cukinii 1.

    Ciasto: Umyte i osuszone cukinie ścieramy na tarce o grubych oczkach, wkładamy do durszlaka i oprószamy solą. Pozostawiamy na około 20 minut, żeby puściły soki. Płuczemy, osączamy i osuszamy papierem kuchennym. W dużej misce mąkę mieszamy z drożdżami, parmezanem, połową łyżeczki soli i szczyptą pieprzu. Dodajemy oliwę, cukinie i tyle ciepłej wody, by ciasto było zbite, lecz miękkie. Ciasto przekładamy na stolnicę lekko posypaną mąką i wyrabiamy przez 5–10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Wkładamy do miski, przykrywamy lekko naoliwioną przezroczystą folią i pozostawiamy w ciepłym miejscu do czasu, aż podwoi swoją objętość.

  • chleb-cukiniowy 2.

    Chleb z cukinii: Po tym czasie wyjmujemy ciasto i ponownie je wyrabiamy. Dzielimy na osiem kawałków i formujemy gładkie kule. Głęboką tortownicę o średnicy 23 cm natłuszczamy. Wkładamy kule do formy, jedną umieszczając na środku, a pozostałe wokół niej. Bochenek smarujemy mlekiem i posypujemy makiem oraz sezamem. Formę przykrywamy lekko naoliwioną folią i pozostawiamy w ciepłym miejscu, aż kule ciasta podwoją swoją objętość. 

  • chlebek-z-cukinii 3.

    Pieczenie: Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C. Chleb pieczemy 35–45 minut, aż będzie złocistobrązowy. Podajemy z masłem lub pastami.

Porady

  • Kluczem do sukcesu jest dokładne odsączenie cukinii z wody, gdyż zbyt dużo wilgoci w cieście, może skutkować powstaniem zakalca.  Aby tego uniknąć, warto więc porządnie posolić utarte wiórki, a następnie odstawić je na sicie nad zlewem na co najmniej 20 minut. W tym czasie warzywo puści cały sok, który będzie ściekał do zlewu. 
  • Chleb cukiniowy według powyższego przepisu przygotowujemy w formie "kwiatu" do odrywania, ale z tego samego ciasta możemy upiec również klasyczny bochenek w keksówce lub taki w dużej formie. Świetnym pomysłem będzie też uformowanie małych bułeczek z cukinii. 
  • Jeśli chcecie sprawić, aby klasyczny przepis był nieco zdrowszy, zamieńcie mąkę pszenną na razową. W wersji bezglutenowej można z kolei użyć mąki gryczanej, jaglanej, ryżowej lub kukurydzianej.

Zobacz też przepis na pełnoziarnisty chleb bez mąki.

Notka redakcyjna

Chleb z cukinii - dodatki

Chlebek cukiniowy to przepis, który można modyfikować na dziesiątki sposobów. Zmieniając typ mąki, dodatki czy przyprawy, możemy tworzyć coraz to nowsze kompozycje, testując różne warianty smakowe tego wypieku. Tartą cukinię można również łączyć z innymi warzywami. Świetnie smakuje na przykład chleb z cukinii i marchewki lub taki z dodatkiem szpinaku, dyni czy selera. Kolejnym pomysłem jest dodatek przypraw oraz świeżych lub suszonych ziół. Do tego przepisu świetnie sprawdzą się zioła prowansalskie, curry, papryka wędzona, bazylia i suszony czosnek. 

Ten wypiek można dodatkowo wypełnić ulubionym nadzieniem. Warto wykorzystać do tego różnego rodzaju sery czy wędliny. Najlepiej sprawdzi się szynka, boczek lub chorizo. Z kolei z serów, szczególnie polecamy wyrazisty parmezan, ciągnący się cheddar lub słoną i kremową fetę. Miłośnicy serów pleśniowych mogą użyć również brie, camemberta lub sera lazur. Smacznym dodatkiem będą także oliwki, kapary czy suszone pomidory.

Chleb z cukinii warto też urozmaicić chrupiącym dodatkiem w postaci nasion, orzechów, bądź pestek. Na wierzchu lub do środka ciasta można dorzucić garść sezamu, maku, siemienia lnianego, czarnuszki czy orzechów włoskich. 

Chleb z cukinii - z czym go podawać?

Chlebek cukiniowy z powyższego przepisu smakuje doskonale solo, ale można go też podawać z ulubionymi dodatkami. Najprostszym wyborem będzie dobrej jakości masło, ale warto też przetestować go z różnymi smarowidłami, pastami i sosami. Szczególnie pysznie komponuje się on z hummusem lub twarożkiem. Świetnie smakuje też posmarowany pastą jajeczną. Z kolei w wersji wegańskiej, najlepiej zajadać go z pastą z ciecierzycy, tofu lub ze smalczykiem z fasoli.

Takie pieczywo będzie też świetną bazą do kanapek, ale i wszelkiego rodzaju zapiekanek czy tostów. Z kolei jeśli uformujemy ciasto w nieco większe kuleczki, otrzymamy fantastyczne bułki do burgerów. Domowy fast-food na takim spodzie będzie pyszny, a jednocześnie znacznie zdrowszy i mnie kaloryczny od tradycyjnego. 

Puszysta cukiniowa kromka może też posłużyć za ciekawy dodatek do zup, a także gęstych potrawek i gulaszy. Będzie również smakowicie współgrała z mięsami z grilla, takimi jak karkówka, boczek czy szaszłyki. Na grzance z cukiniowego chlebka możemy też rozsmarować tatara, zarówno tego klasycznego z wołowiny, jak i tego z łososia. Świetnie komponuje się również z owocami morza, dlatego warto podać go do krewetek w winie, na maśle czy po tajsku.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy