Zupa pomidorowa z makaronem

Zupy polskie to klasyki, a wśród nich niezawodna zupa pomidorowa. Ile gospodyń, tyle patentów na to danie, ale nazwa zupa pomidorowa zawsze jest ta sama.

Dodany przez:

Bezmięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 4.44 z 48 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 1 cebula,
  • kwaśna śmietana 18 %-200 ml.,
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • słoiczek swojskiego przecieru pomidorowego-350 gramów, lub zamiennik- 5 łyżek koncentratu pomidorowego 30 %,
  • mąka pszenna-2 łyżki,
  • sól- do smaku,
  • pieprz-do smaku,
  • 200 gram makaronu penne lub innego: świderki, muszelki, nitki

Przygotowanie

  1. Zupa pomidorowa:
  2. Warzywa-marchew, pietruszka umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę, a cebulę na połowę.
  3. Przełożyć do garnka, zalać bulionem i gotować do miękkości-15 minut.
  4. Potem wlać do garnka słoiczek własnego przecieru pomidorowego-350 gramów, lub dać zamiennik 5 łyżek koncentratu pomidorowego 30 %.
  5. Przecier lub koncentrat pomidorowy dawać, w zależności, kto lubi jaki kolor zupy.
  6. Do 200 ml. kwaśnej śmietany dodać 2 łyżki mąki, zamieszać i wlać do wrzątku.
  7. (Wlać do tego trochę gorącego wywaru, by się zupa nie zważyła).
  8. Gotować do zakipienia.
  9. Przyprawić do smaku solą, pieprzem.
  10. Zupę można posypać zieleniną, tj.: koprem, lub pietruszką.
  11. Makaron :
  12. Wcześniej ugotować osobno makaron na pół-twardo i go odcedzić.
  13. Potem wyłożyć na talerz i zalać zupą pomidorową.
makaron obiad wegetariańska dla dzieci zupa zupa pomidorowa zupy polskie
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy