REKLAMA

Zupa pomidorowa z makaronem

Zupa pomidorowa z makaronem to klasyk w polskiej kuchni, który wielu z nas kojarzy się ze smakami dzieciństwa. Istnieje wiele różnych sposobów na przygotowanie zupy pomidorowej – niektórzy dodają koncentrat pomidorowy, inni passatę lub pomidory z puszki, a jeszcze inni preferują zupę na bazie świeżych pomidorów. Zupa pomidorowa powinna być aromatyczna i esencjonalna, przygotowana na bazie bulionu mięsnego (np. rosołu z poprzedniego dnia) lub warzywnego. Najczęściej serwuje się ją z makaronem – nitkami, świderkami lub muszelkami. Poniżej podajemy uniwersalny i niezwykle prosty przepis na zupę z makaronem, który zawsze się udaje! 

dodany przez: Julita gotuje

Zupy zupa pomidorowa

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.47 z 234 głosów)


Kroki przygotowania:

  • 1.

    Zupa pomidorowa z makaronem - gotowanie zaczynamy od przygotowania warzyw. Obieramy marchewki, pietruszkę, myjemy i kroimy w drobną kostkę, a cebulę obieramy i kroimy na połowę. Przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy do miękkości-15 minut. Potem wlewamy do garnka słoiczek własnego przecieru pomidorowego - 350 gramów lub dajemy zamiennik 5 łyżek koncentratu pomidorowego 30 %. Przecier lub koncentrat pomidorowy dodawać w zależności, kto lubi jaki kolor zupy.

  • 2.

    Do 200 ml śmietany dodajemy 2 łyżki mąki, mieszamy i hartujemy wywarem, a następnie łączymy z zupą. Gotujemy do zakipienia. Zupę pomidorową z makaronem przyprawiamy do smaku solą, pieprzem. Makaron gotujemy aldente i podajemy z zupą. Zupa pomidorowa z makaronem może być serwowana z dodatkiem zieleniny - natki, koperku.

Porady

  • Nasz przepis na zupę pomidorową przypadnie do gustu wegetarianom, gdyż radzimy przygotować ją na bazie bulionu warzywnego. Jednak jeśli preferujemy bardziej sycący wariant zupy pomidorowej, to możemy przyrządzić ją na bulionie mięsnym. Świetnie sprawdzi się rosół z poprzedniego dnia. 

  • Zamiast koncentratu pomidorowego, możemy użyć do przygotowania pomidorówki, passatę pomidorową lub pomidory z puszki. Jednakże zdecydowanie najsmaczniejsza jest zupa ze świeżych pomidorów (najlepiej dojrzałych i miękkich). Najpierw należy je sparzyć, ściągnąć skórkę, a następnie rozdrobnić widelcem i podsmażyć na oliwie z oliwek. Na samym końcu należy je zblednować i dodać do naszego wywaru mięsnego lub warzywnego. Do przygotowania pomidorówki świetnie sprawdzi się również domowy koncentrat pomidorowy. 

  • Zamiast śmietany to naszej zupy pomidorowej możemy dodać jogurt naturalny. Jest to świetny sposób na „odchudzenie” potrawy. Do zabielania zupy świetnie sprawdzi się także kefir czy też serek mascarpone. 

  • Jeśli przygotowujemy pomidorówkę dla gości, to zdecydowanie najlepiej postawić na domowy makaron, który jest nieco czasochłonny w przygotowaniu. Niemniej jednak jego smak zdecydowanie warty jest wysiłku. 

  • Jeśli chcemy zagęścić swoją pomidorówkę, a nie chcemy używać mąki pszennej, to, zamiast niej możemy wykorzystać wiele innych produktów, w tym: skrobię kukurydzianą, jajka, zmiksowane ziemniaki, kaszę gryczaną, płatki owsiane, kaszę jaglaną, ryż, groch. Warto jednak pamiętać, że większość z tych produktów nie pozostanie bez wpływu na smak zupy. 
     

Notka redakcyjna

Jaki makaron do pomidorówki? 

Zupa pomidorowa jest jedną z najpopularniejszych zup w Polsce – zwykle jada się ją z ryżem lub z makaronem, chociaż na naszych stołach zdecydowanie znacznie częściej króluje drugi wariant. Pomidorówka najlepiej smakuje z makaronem domowym, jednakże nie każdy ma na tyle dużo czasu, by go przyrządzić – tym bardziej że zupa pomidorowa świetnie sprawdza się na szybki, a zarazem pożywny obiad. W zależności od naszych indywidualnych preferencji do pomidorówki możemy wykorzystać różnego rodzaju makaron, np. nitki, świderki czy muszle. Makaron należy ugotować według instrukcji na opakowaniu i nałożyć go do miseczki (preferowaną ilość), a następnie zalać zupą pomidorową.

Jak zrobić zupę pomidorową z makaronem? 

Nie istnieje jeden uniwersalny przepis na zupę pomidorową z makaronem – co dom i co gospodyni domowa to inny pomysł na ten klasyk polskiej kuchni. Niektórzy preferują pomidorówkę na bazie bulionu warzywnego, a inni na bulionie mięsnym (drobiowym lub drobiowo-wołowym). Niezwykle popularna jest zupa pomidorowa na rosole z poprzedniego dnia. Zdecydowanie najważniejszym składnikiem pomidorówki są pomidory, które można używać w postaci koncentratu (najlepiej domowego), passaty, pomidorów z puszki, a także świeżych pomidorów (najlepiej używać ich w sezonie letnim, kiedy to zdecydowanie są najsmaczniejsze). Poszczególne przepisy na pomidorówkę różnią się od siebie także dodatkami i sposobem podania – najczęściej serwuje się ją z ryżem lub makaronem. Popularna jest również zupa pomidorowa w formie gęstego kremu, która z naszą rodzimą potrawą niewiele ma wspólnego i bardziej przywodzi na myśl słoneczną Italię. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy