Zupa pomidorowa z makaronem

Zupy polskie to klasyki, a wśród nich niezawodna zupa pomidorowa. Ile gospodyń, tyle patentów na to danie, ale nazwa zupa pomidorowa zawsze jest ta sama.

Zupyzupa pomidorowadania z makaronem

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 224 głosów)

Składniki:

  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 1 cebula,
  • kwaśna śmietana 18 %-200 ml.,
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • słoiczek swojskiego przecieru pomidorowego-350 gramów
  • lub zamiennik- 5 łyżek koncentratu pomidorowego 30 %,
  • mąka pszenna-2 łyżki,
  • sól- do smaku,
  • pieprz-do smaku,
  • 200 gram makaronu penne lub innego: świderki
  • muszelki
  • nitki

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Zupa pomidorowa:
  • Warzywa-marchew
  • pietruszka umyć
  • obrać i pokroić w drobną kostkę
  • a cebulę na połowę.
  • Przełożyć do garnka
  • zalać bulionem i gotować do miękkości-15 minut.
  • Potem wlać do garnka słoiczek własnego przecieru pomidorowego-350 gramów
  • lub dać zamiennik 5 łyżek koncentratu pomidorowego 30 %.
  • Przecier lub koncentrat pomidorowy dawać
  • w zależności
  • kto lubi jaki kolor zupy.
  • Do 200 ml. kwaśnej śmietany dodać 2 łyżki mąki
  • zamieszać i wlać do wrzątku.
  • (Wlać do tego trochę gorącego wywaru
  • by się zupa nie zważyła).
  • Gotować do zakipienia.
  • Przyprawić do smaku solą
  • pieprzem.
  • Zupę można posypać zieleniną
  • tj.: koprem
  • lub pietruszką.
  • Makaron :
  • Wcześniej ugotować osobno makaron na pół-twardo i go odcedzić.
  • Potem wyłożyć na talerz i zalać zupą pomidorową.

Porady

Zobacz też: makaron domowy - przepis dla każdego

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy