REKLAMA

Kapary - przepisy i właściwości

47 przepisów

kapary

Co to są kapary? Część z Was dobrze zna te słowo, zaś inni słyszą je po raz pierwszy. Kapary są głównie uznawane jako przyprawa. Rosną we Włoszech, Hiszpanii, Grecji czy Iranie. Natomiast kapary dzikorosnące można również spotkać w południowej Azji. Ta niezwykła roślina zabierze nas w ciekawą wycieczkę smaków! Dlatego warto wiedzieć, jakie zastosowanie mają kapary! 

Sposobów wykorzystania tej rośliny jest wiele. Kapary mogą posłużyć jako przyprawa, dodatek do sałatek czy po prostu zwykła przekąska. Przekonajcie się sami, a niebawem ruszycie na zakupy, by kupić kapary! 

Jak smakują kapary?

Zapewne zadajecie sobie te pytanie przed ich zakupem. Kapary mają bardzo wyrazisty i głęboki smak. Już ich niewielka ilość nadaje potrawie innego, niecodziennego smaku. Ze względu na podobieństwo pochodzenia i wyglądu, może się wydawać, że kapary smakują tak, jak oliwki. Jednak smak kapar różni się od smaku oliwek. Kapary są pikantne, słone i jednocześnie kwaśne. Zazwyczaj są marynowane w occie i w takiej też postaci je kupimy. Wyjątkiem jest podróż do kraju, w którym rosną. Tam kapary bez problemu kupimy pod różną postacią. 

Kapary - zastosowanie 

Z czym jeść kapary? Jak przygotować kapary? Po krótkim zapoznaniu się z tą rośliną zapewne to są kolejne pytania, z którymi się zmagacie. Pierwszym pomysłem na wykorzystanie kapar to dodatek do ciepłych dań, tj. tagliatelle z łososiem i kaparami - smakuje obłędnie. Idealne dla fanów łososia! Kolejny pomysł to kapary w sałatce, w której będą traktowane jako jeden ze składników, nie jako przyprawa, jak we wcześniejszym pomyśle. Dlatego koniecznie zobacz przepis na sałatkę z orkiszu papryką i ogórkiem! Oprócz tego kapary to świetna przekąska na imprezę. Idealnie komponuje się na desce serów. Możemy kaparami zastąpić oliwki i zaskoczyć naszych gości niecodzienną przystawką.

Kapary w zalewie 

W sklepach najczęściej możemy spotkać kapary w zalewie. Tak naprawdę, jeśli chcemy kupić kapary pod inną postacią, musimy wybrać się do kraju, w którym rosną. Można wyróżnić trzy główne sposoby marynowania tych roślin: kapary w zalewie octowej, kapary marynowane w oleju i kapary w zalewie solnej. Mimo możliwości wyboru, tak naprawdę najbardziej popularne są kapary w zalewie octowej. Taką zalewę możemy zrobić sami w domu. Niezbędne są jednak do tego nieprzetworzone, świeże kapary, które niestety ciężko jest dostać w naszym kraju. Kapary w zalewie octowej są przepyszne! Dlatego posmakują każdemu, a na pewno fanom kuchni śródziemnomorskiej. 

Jak widać powyżej, pomysłów na wykorzystanie kaparów jest mnóstwo. Kapary są wyjątkowe i pełne możliwości. Nadadzą niepowtarzalny smak naszym potrawom, będą idealnym składnikiem wielu sałatek, a same również bardzo dobrze smakują. Dlatego ruszajcie do sklepów, wrzućcie do koszyków swoje ulubione produkty i oczywiście wyjątkowe kapary!