Zupa toskańska to rodzaj zupy pomidorowej podawanej z serem żółtym, oregano, posiekaną świeżą bazylią i makaronem. Taka zupa toskańska często jest przygotowywana ze świeżych pomidorów. Poza sezonem można sięgnąć po pomidory z puszki lub po przecier pomidorowy. Zupa toskańska świetnie smakuje także jako zupa krem. Ponadto wielu smakoszy znajdzie zupa toskańska z kurczakiem. Oto przepis na toskańską zupę pomidorową.
Zupa toskańska / Fot. StockFood
(średnia 4.47 z 165 głosów)
Zupa toskańska – przepis:
Na początek czosnek, cebulę oraz paprykę chili należy posiekać i podsmażyć na oliwie z oliwek. Następnie dolać ok. 1 litr wody, gdy czosnek i cebulka się zrumienią wsypać warzywną przyprawę do zup np.: vegetę i dodać koncentrat pomidorowy i pomidory z puszki. Wszystkie składniki należy gotować na małym ogniu ok. 20 minut.
W tym czasie należy ugotować makaron świderki w osolonej wodzie. Pod koniec gotowania trzeba dodać bazylię, tymianek, sól i pieprz do smaku. Na koniec do talerzy wkładamy makaron zalewamy zupą i dodajemy starty na drobnych oczkach parmezan lub inny ser żółty. Zupa toskańska jest gotowa do podania.
Porady
Zupa toskańska to przykład dania, które ma niewiele kalorii. Wszystko zależy od doboru dodatków, które podnoszą kaloryczność. Ponadto przygotowując toskańską zupę pomidorową warto sięgać po wodę, która nie będzie zmieniała smaku posiłku. Aby mieć pewność, dobrze jest wodę, na której jest gotowana zupa toskańska, przefiltrować za pomocą dzbanka z wymiennym wkładem.
Zupa toskańska będzie świetnie smakować z dodatkiem pokrojonej mozzarelli albo startego sera pleśniowego np.: gorgonzolli. Zupa toskańska z mozzarellą będzie miała mniej kalorii niż jej odsłona z parmezanem lub innymi tłustymi serami. Warto też eksperymentować z dodatkiem ziół i przypraw. Smak zostanie świetnie podkreślony, gdy wykorzystamy rozmaryn, cząber, ziele angielskie, liść laurowy, czarny pieprz, kolendrę albo natkę pietruszki.
Komentarze