REKLAMA

Muffinki wytrawne - muffinki z cukinią i serem

Wytrawne muffiny to pyszny pomysł na szybką przekąskę w wersji wegetariańskiej. Świetnie sprawdzą się jako szybka przekąska w biegu czy też drugie śniadanie do pracy lub szkoły. Babeczki warzywne to także ciekawy sposób na podanie porcji warzyw dzieciom, które nie przepadają za jarzynami. Sprawdź przepis na wytrawne babeczki i przygotuj je już dziś! Nasz  przepis na muffinki wytrawne pochodzi z magazynu "Sól i Pieprz" nr 4/2020. Nowy numer magazynu "Sól i Pieprz" w sprzedaży. Kaloryczność dotyczy jednej porcji, przepis jest na 12 porcji.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

muffinki Przekąski

Czas przygotowania:
30min.
Kalorie:
210 kcal
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.48 z 168 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Cukinia 1.

    Cukinię myjemy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Kabaczek przed starciem możemy także obrać ze skórki, lecz nie jest to konieczne. W osobnej miseczce ścieramy także ser.

  • Przesiana mąka 2.

    Do jednej miski przesiewamy mąkę, sól, pieprz, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Cebulę obieramy z łupin i siekamy w kostkę, szczypiorek również drobno siekamy. W drugiej misce rozkłócamy jajko, dodajemy do niego posiekaną cebulę, szczypiorek, olej, jogurt naturalny, startą cukinię oraz ser. Najpierw mieszamy zawartość miski z mokrymi składnikami, następnie łączymy je z przesianą mąką i dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą.

  • Muffiny warzywne 3.

    Masę na muffiny wytrawne wykładamy łyżką do wyłożonych papilotkami zagłębień formy na muffinki. Wytrawne babeczki pieczemy przez około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C.

Kalorie: 210

Ilość porcjii: 12

Porady

Aby przygotować muffiny warzywne, potrzebna będzie odpowiednia forma, aby babeczki zachowały swój kształt. Najbardziej praktyczna będzie forma silikonowa. Ciasto na wytrawne babeczki nakładamy bezpośrednio do takiej foremki, bez konieczności przygotowywania papilotów - po upieczeniu muffiny z warzywami można bez problemu "wycisnąć". Do formy wykonanej ze stali należy wcześniej włożyć papierowe foremki na muffiny wytrawne bądź wyciąć niewielki kwadraty z papieru do pieczenia i z nich przygotować papiloty do babeczek.

Notka redakcyjna

Jak zrobić babeczki wytrawne z mięsem?

Babeczki wytrawne to pyszne danie wegetariańskie, jednak można je także przygotować w wersji z mięsem. Jak zrobić babeczki warzywne z mięsem? Przygotowania rozpoczynamy od starcia cukinii na tarce - możemy ją wcześniej obrać, lecz nie jest to konieczne, jednak warto wcześniej wydrążyć z niej miękki miąższ. Cebulę oraz szczypiorek siekamy dość drobno, ser ścieramy na tarce. Wszystkie suche składniki - mąkę, sodę oczyszczoną, sól, pieprz oraz proszek do pieczenia - przesiewamy przez sito do miski. W drugiej misce rozkłócamy jajko i dodajemy do niego posiekaną cebulę, szczypiorek, jogurt naturalny, starty ser, olej i cukinię. Zawartość obydwu misek dokładnie mieszamy do połączenia składników. Podsmażony boczek/kiełbasę/kurczaka możemy dodać do masy i wymieszać je razem z pozostałymi składnikami, ale możemy też dodać mięso w formie nadzienia, to znaczy: nałożyć część ciasta na muffiny wytrawne do foremki, dodać łyżeczkę mięsa, a następnie przykryć kolejną warstwą ciasta na babeczki. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170°C i pieczemy przez około 25 minut.

Muffiny wytrawne są też świetną opcją na wykorzystanie resztek warzyw, które zalegają nam w lodówce czy spiżarni. W powyższym przepisie na wytrawne muffiny główną rolę gra cukinia, jednak przepis możemy dowolnie modyfikować o składniki, które akurat mamy pod ręką. Babeczki warzywne będą równie pyszne, kiedy ser żółty i cukinię zamienimy np. na ser kozi i buraki. Ciekawym pomysłem będą także wytrawne muffiny, do których dodamy małą kulkę mozzarelli pomiędzy warstwy ciasta - tak, jak w przypadku muffinów z mięsem. Na wierzch takich babeczek warto położyć połówkę pomidorka koktajlowego, a do ciasta, zamiast szczypiorku i cebuli, dodać bazylię i oregano.

Muffiny wytrawne możemy także przygotować w wersji bezglutenowej i/lub wegańskiej. Aby takie babeczki były odpowiednie równiez dla osób, które nie tolerują glutenu, mąkę pszenną zamieniamy na jedną z mąk bezglutenowych, na przykład mieszankę mąki gryczanej, która świetnie sprawdza się w wytranych wypiekach, oraz ziemniaczanej, odpowiedzialnej za spoistą konsystencję ciasta. Z kolei babeczki warzywne można zweganizować w bardzo prosty sposób. Jogurt naturalny zastępujemy jednym z roślinnych zamienników, na przykład jogurtem sojowym, który ma bardzo neutralny smak (w przeciwieństwie do jogurtów kokosowych czy migdałowych, które zdecydowanie lepiej wypadną w słodkich wypiekach). Jajko zaś najlepiej będzie zastąpić mielonym siemieniem lnianym bądź ugotowanymi warzywami, na przykład tymi, których użyliśmy wcześniej do ugotowania bulionu.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy