Cukinia w zalewie octowej

Ta cukinia jest u nas w rodzinie od wielu lat. Najpierw dostawałam ją od cioci, teraz robię sama.

PrzetworyPrzekąski

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.45 z 158 głosów)

Składniki:

  • ok. 3 kg cukini ( zielonej i żółtej)
  • papryka różne kolory ok.1 kg
  • 1 kg ogórków
  • koper
  • liście laurowe,ziele angielskie,pieprz cały, gorczyca
  • zalewa : ( na ok. 10 słoików po 500 ml)
  • 9 szklanek wody
  • 1 szklanka octu
  • 1 szklanka cukru
  • 2 duże łyżki soli

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Cukinię umyć i pokroić w grube plastry. Paprykę umyć ,oczyścić i pokroić w kostkę.Ogórki umyć i pokroić w grube plastry. Marchew umyć ,obrać i pokroić w cienkie plastry. Do każdego słoika wrzucić 2 liscie laurowe, kilka ziaren pieprzu,2 ziela angielskie, pół łyżeczki gorczycy. Kilka plasterków marchwi,ogórka i kilka kawałków papryki. Dorzucić cukinie.
  • Składniki na zalewę zagotować i zalać nią zapełnione cukinią ( i oczywiscie umyte i wyparzone ) słoiki. Słoiki zakręcić. Pasteryzować w garnku wyścielonym ścierką. Układać słoiki i zalać wodą 3/4 . Gotować ok. 10 min.
  • Odstawić do góry dnem do wystygnięcia.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy