Cukinia w zalewie octowej

Ocena:

4.42 (167)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Cukinia w occie to jeden z przetworów do domowej spiżarni, który robię rok w rok. Czym charakteryzuje się cukinia w zalewie octowej? Jest chrupiąca, wyrazista, ale niezbyt ostra. Świetna na przegryzkę i na kanapki, ale cukinia w zalewie może być wykorzystana do sałatek czy jako dodatek do obiadu. Taka cukinia w occie jest u nas w rodzinie od wielu lat. Najpierw dostawałam ją od cioci, teraz robię sama. Przepis na cukinię w zalewie octowej jest na ok. 10 słoików po 500 ml. 

Składniki:

  • cukinia  3 kg

  • papryka  1 kg

  • ogórek  1 kg

  • koper  1 pęczek

  • ziele angielskie  2 łyżki stołowe

  • pieprz  2 łyżki stołowe

  • gorczyca  5 łyżeczek

  • liść laurowy  20 szt.

  • ocet  1 szklanka

  • cukier  1 szklanka

  • sól  2 łyżki stołowe

  • woda  9 szklanek

Cukinia w zalewie octowej - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Cukinia w occie wymaga dwóch etapów przygotowania. Pierwszy to obróbka warzyw, a kolejny to przygotowanie zalewy i pasteryzacja. Cukinię umyć i pokroić w plastry wzdłuż. Paprykę umyć ,oczyścić i pokroić w kostkę.Ogórki umyć i pokroić w grube plastry. Do każdego słoika 500-ml wrzucić 2 liście laurowe, kilka ziaren pieprzu, 2 ziela angielskie, pół łyżeczki gorczycy. Kilka ogórka i kilka kawałków papryki. Dorzucić cukinie.

  • Krok 2:

    Składniki na zalewę octową do cukinii, czyli ocet, cukier, sól i wodę zagotować i zalać zalewą octową zapełnione cukinią ( i oczywiście umyte i wyparzone ) słoiki. Słoiki zakręcić. Pasteryzować w garnku wyścielonym ścierką. Układać słoiki i zalać wodą 3/4 . Gotować ok. 10 min. Odstawić do góry dnem do wystygnięcia.

Porady

Cukinia w zalewie octowej wymaga pasteryzacji. Proponuję pasteryzowanie na mokro - większy garnek pozwoli pasteryzować kilka słoików jednocześnie. Taki zabieg zapewni, że cukinia w occie postoi w spiżarni przez całą zimę - chyba, że wcześniej nie zniknie - te przetwory z cukinii są przepyszne. Do ich przygotowania polecam dobre, szczelne słoiki.

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Cukinia w occie - przepis

Cukinia w zalewie octowej w powyższym przepisie zawiera także dodatek innych warzyw. Przeważa cukinia - może być tylko zielona albo zielona i żółta cukinia. Wtedy w słoikach w kuchni czy spiżarni taka cukinia w zalewie będzie wyglądać naprawdę bajecznie, a i pysznie smakować po otwarciu. Cukinia w occie z papryką - najlepiej czerwoną - to dodatek do dań z grilla, sałatek czy element zimnych przystawek na imprezę w domu. Cukinia w occie zyska na smaku z jednej strony dzięki zalewie, a z drugiej - dzięki przyprawom. Liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i gorczyca to zestaw obowiązkowy. Moja cukinia w zalewie octowej zawsze ma też koper - tak jak na ogórki kiszone świeży koper sprawdzi się idealnie!

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne