Cukinia w zalewie octowej

Ta cukinia jest u nas w rodzinie od wielu lat. Najpierw dostawałam ją od cioci, teraz robię sama.

Dodany przez:

Cukinia w zalewie octowej

Warzywne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 3.19 z 16 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • ok. 3 kg cukini ( zielonej i żółtej)
  • papryka różne kolory ok.1 kg
  • 1 kg ogórków
  • koper
  • liście laurowe,ziele angielskie,pieprz cały, gorczyca
  • zalewa : ( na ok. 10 słoików po 500 ml)
  • 9 szklanek wody
  • 1 szklanka octu
  • 1 szklanka cukru
  • 2 duże łyżki soli

Przygotowanie

  1. Cukinię umyć i pokroić w grube plastry. Paprykę umyć ,oczyścić i pokroić w kostkę.Ogórki umyć i pokroić w grube plastry. Marchew umyć ,obrać i pokroić w cienkie plastry. Do każdego słoika wrzucić 2 liscie laurowe, kilka ziaren pieprzu,2 ziela angielskie, pół łyżeczki gorczycy. Kilka plasterków marchwi,ogórka i kilka kawałków papryki. Dorzucić cukinie.
  2. Składniki na zalewę zagotować i zalać nią zapełnione cukinią ( i oczywiscie umyte i wyparzone ) słoiki. Słoiki zakręcić. Pasteryzować w garnku wyścielonym ścierką. Układać słoiki i zalać wodą 3/4 . Gotować ok. 10 min.
  3. Odstawić do góry dnem do wystygnięcia.
przetwory warzywa przekąska dla dzieci cukinia
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze