Sałatka z cukinii na zimę

Sałatka z cukinii na zimę to prawdziwa bomba witaminowa, która dostarczy nam cennych wartości odżywczych poza sezonem na świeże warzywa. Jest doskonałym dodatkiem do wielu dań obiadowych i przekąsek na zimno. Świetnie sprawdzi się do kotleta czy ryby, ale także jako element domowego burgera lub kebaba. Jej słodko-kwaśny smak zachwyca każdego, dlatego od razu warto przygotować większą porcję!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Przetwory

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.2 z 244 głosów)


Sałatka z cukinii na zimę - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • cukinia-krojenie 1.

    Sałatka z cukinii na zimę: Cukinie kroimy w półplasterki, a cebulę w piórka. Następnie wszystko zasypujemy solą i odstawiamy na 2 godziny. W tym czasie trzemy marchew na tarce o grubych oczkach, paprykę obieramy z gniazd nasiennych i kroimy w paseczki, a papryczkę chilli pozbawiamy pestek i drobno siekamy. Dokładnie odciskamy cukinię z cebulą, wylewamy sok i mieszamy razem z pozostałymi warzywami. 

  • zalewa 2.

    Zalewa: Ocet, cukier, sól, gorczycę i wszystkie przyprawy zagotowujemy garnku. Gorącą zalewę wlewamy do warzyw i odstawiamy na 2 godziny. Po tym czasie przekładamy wszystko do słoików i wlewamy do każdego z nich odrobinę oleju. Dokładnie zakręcamy słoiki i pasteryzujemy. 

Porady

  • Sałatka z cukinii do obiadu będzie świetnie współgrała z gulaszem czy pieczenią. Słodko-kwaśny smak warzyw idealnie skomponuje się także z pieczoną lub smażoną rybą.
  • Konsystencję sałatki możecie kontrolować, odpowiednio krojąc jej składniki. Jeśli wolicie twardsze i bardziej chrupiące kawałki warzyw, poszatkujcie cukinię, marchew i paprykę w większe kawałki, natomiast aby uzyskać delikatną i miękką sałatkę, rozdrobnijcie warzywa na tarce o drobnych oczkach.
  • Sałatka z cukinii na zimę świetnie smakuje też z dodatkiem imbiru. Wystarczy obrać kawałek korzenia, pokroić go w cienkie plasterki i wrzucić do zalewy. 

Notka redakcyjna

Przepis na sałatkę z cukinii

Jak zrobić sałatkę z cukinii, aby zachwycała smakiem i aromatem? Idealna sałatka to słodko-kwaśna kompozycja, w której wszystkie smaki są idealnie zbalansowane. Przepis na cukinię marynowaną jest banalnie prosty, a jego przygotowanie trwa dosłownie chwilę. Kluczem do sukcesu jest wyrazista i dobrze doprawiona zalewa. Najprostszą przygotujemy na bazie octu, soli i cukru. Do tego warto dodać aromatyczne przyprawy, takie jak ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty, gorczyca, kurkuma czy curry. Do marynaty można też dodać ząbki czosnku i kawałek chrzanu lub imbiru. Wszystkie składniki mieszamy i zagotowujemy w garnku. Tak przygotowaną zalewą wystarczy już tylko wypełnić słoiki z sałatką. 

Sałatka z cukinii na zimę, oprócz głównego składnika, jakim jest oczywiście cukinia, może być skomponowana z przeróżnych składników. Warto dodać do niej marchew, cebulę, ogórki, paprykę czy buraczki. Ważne, aby wszystkie składniki były pokrojone w takie kawałki, które równomiernie będą przechodziły smakami zalewy. Oznacza to, że twardsze warzywa należy mocniej rozdrobnić, a te bardziej miękkie, pokroić na niego większe części. Składniki na sałatkę możemy zetrzeć je na tarce o grubych oczkach, posiekać w drobne paski lub skroić w cienkie plastry.

Sałatka z cukinii - z czym ją podawać?

Sałatka z cukinii jest uniwersalnym dodatkiem do niemal wszystkich dań, zarówno tych mięsnych, jak i wegetariańskich czy wegańskich. Jej słodko-kwaśny smak i lekka, chrupiąca konsystencja idealnie uzupełnią zarówno codzienny obiad, jak i wykwintne danie. Idealnie sprawdzi się do kotleta czy gulaszu, a także jako szybka przekąska na przykład do kanapek. Taka sałatka będzie też świetnym składnikiem domowego burgera, zapiekanki czy kebaba.

Co zrobić z cukinii? Inne przepisy na przetwory z cukinii

Sałatka z cukinii do słoika to nie jedyny pomysł na zdrowe i pyszne przetwory. To wdzięczne warzywo nadaje się do wielu smakowitych przepisów. Najpopularniejszą jej odsłoną jest wersja w zalewie octowej lub marynowana z curry, ale warto spróbować też ketchupu oraz sosu z cukinii

Mniej popularną wersją cukiniowych przetworów są te na słodko. Choć dżem z cukinii nie jest tak znany jak te owocowe, smakuje tak doskonale, że każdy powinien go spróbować chociaż raz. Gwarantujemy, że pokochacie go już od pierwszej łyżeczki.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy