Sałatka z cukinii na zimę to prawdziwa bomba witaminowa, która dostarczy nam cennych wartości odżywczych poza sezonem na świeże warzywa. Jest doskonałym dodatkiem do wielu dań obiadowych i przekąsek na zimno. Świetnie sprawdzi się do kotleta czy ryby, ale także jako element domowego burgera lub kebaba. Jej słodko-kwaśny smak zachwyca każdego, dlatego od razu warto przygotować większą porcję!
istock
(średnia 4.2 z 244 głosów)
Sałatka z cukinii na zimę: Cukinie kroimy w półplasterki, a cebulę w piórka. Następnie wszystko zasypujemy solą i odstawiamy na 2 godziny. W tym czasie trzemy marchew na tarce o grubych oczkach, paprykę obieramy z gniazd nasiennych i kroimy w paseczki, a papryczkę chilli pozbawiamy pestek i drobno siekamy. Dokładnie odciskamy cukinię z cebulą, wylewamy sok i mieszamy razem z pozostałymi warzywami.
Zalewa: Ocet, cukier, sól, gorczycę i wszystkie przyprawy zagotowujemy garnku. Gorącą zalewę wlewamy do warzyw i odstawiamy na 2 godziny. Po tym czasie przekładamy wszystko do słoików i wlewamy do każdego z nich odrobinę oleju. Dokładnie zakręcamy słoiki i pasteryzujemy.
Porady
- Sałatka z cukinii do obiadu będzie świetnie współgrała z gulaszem czy pieczenią. Słodko-kwaśny smak warzyw idealnie skomponuje się także z pieczoną lub smażoną rybą.
- Konsystencję sałatki możecie kontrolować, odpowiednio krojąc jej składniki. Jeśli wolicie twardsze i bardziej chrupiące kawałki warzyw, poszatkujcie cukinię, marchew i paprykę w większe kawałki, natomiast aby uzyskać delikatną i miękką sałatkę, rozdrobnijcie warzywa na tarce o drobnych oczkach.
- Sałatka z cukinii na zimę świetnie smakuje też z dodatkiem imbiru. Wystarczy obrać kawałek korzenia, pokroić go w cienkie plasterki i wrzucić do zalewy.
Jak zrobić sałatkę z cukinii, aby zachwycała smakiem i aromatem? Idealna sałatka to słodko-kwaśna kompozycja, w której wszystkie smaki są idealnie zbalansowane. Przepis na cukinię marynowaną jest banalnie prosty, a jego przygotowanie trwa dosłownie chwilę. Kluczem do sukcesu jest wyrazista i dobrze doprawiona zalewa. Najprostszą przygotujemy na bazie octu, soli i cukru. Do tego warto dodać aromatyczne przyprawy, takie jak ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty, gorczyca, kurkuma czy curry. Do marynaty można też dodać ząbki czosnku i kawałek chrzanu lub imbiru. Wszystkie składniki mieszamy i zagotowujemy w garnku. Tak przygotowaną zalewą wystarczy już tylko wypełnić słoiki z sałatką.
Sałatka z cukinii na zimę, oprócz głównego składnika, jakim jest oczywiście cukinia, może być skomponowana z przeróżnych składników. Warto dodać do niej marchew, cebulę, ogórki, paprykę czy buraczki. Ważne, aby wszystkie składniki były pokrojone w takie kawałki, które równomiernie będą przechodziły smakami zalewy. Oznacza to, że twardsze warzywa należy mocniej rozdrobnić, a te bardziej miękkie, pokroić na niego większe części. Składniki na sałatkę możemy zetrzeć je na tarce o grubych oczkach, posiekać w drobne paski lub skroić w cienkie plastry.
Sałatka z cukinii jest uniwersalnym dodatkiem do niemal wszystkich dań, zarówno tych mięsnych, jak i wegetariańskich czy wegańskich. Jej słodko-kwaśny smak i lekka, chrupiąca konsystencja idealnie uzupełnią zarówno codzienny obiad, jak i wykwintne danie. Idealnie sprawdzi się do kotleta czy gulaszu, a także jako szybka przekąska na przykład do kanapek. Taka sałatka będzie też świetnym składnikiem domowego burgera, zapiekanki czy kebaba.
Sałatka z cukinii do słoika to nie jedyny pomysł na zdrowe i pyszne przetwory. To wdzięczne warzywo nadaje się do wielu smakowitych przepisów. Najpopularniejszą jej odsłoną jest wersja w zalewie octowej lub marynowana z curry, ale warto spróbować też ketchupu oraz sosu z cukinii.
Mniej popularną wersją cukiniowych przetworów są te na słodko. Choć dżem z cukinii nie jest tak znany jak te owocowe, smakuje tak doskonale, że każdy powinien go spróbować chociaż raz. Gwarantujemy, że pokochacie go już od pierwszej łyżeczki.
Komentarze