Sałatka z cukinii

Przepis na sałatkę z cukinii.

Przetwory

Czas przygotowania:
120 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.21 z 237 głosów)

Składniki:

  • 2 kg cukinii
  • 4 łyżki soli
  • 3 cebule
  • 2 marchewki
  • 1/2 kg różnokolorowej papryki
  • 2 papryczki chili
  • olej
  • ZALEWA:
  • szklanka octu spirytusowego
  • szklanka cukru
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • pieprz cayenne
  • 2 łyżeczki gorczycy
  • 4 liście laurowe
  • kilka ziarenek pieprzu

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Cukinie ścieramy na grubych oczkach, zasypujemy solą i odstawiamy na 2 godz. Cebule kroimy w piórka, solimy, odstawiamy na 2 godz. Warzywa odciskamy z soku, mieszamy ze startą marchewką i drobno pokrojoną papryką i chili (oczyszczonymi z pestek). Z podanych składników gotujemy zalewę, aż cukier się rozpuści. Gorącą mieszamy z warzywami, odstawiamy na 2 godz. Przekładamy do słoików, do każdego dodajemy liść laurowy, ziarenka pieprzu, na wierzch wylewamy trochę oleju. Zakręcamy, pasteryzujemy.

Porady

Zobacz też: Sałatka z cukinii, ciecierzycy i ananasa

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy