Bigos z cukinii

Tym razem bigos gotujemy z... cukinii! W naszej wersji dominuje wędzona papryka, która sprawia, że to wegańskie danie smakuje jakby było z mięsem.

Dania głównebigos

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.35 z 171 głosów)

Składniki:

  • olej
  • duża cebula, posiekana
  • 50 dag marchewki, startej na średnich oczkach
  • 2 kg cukinii, startej na grubych oczkach
  • 2 słodkie czerwone papryki, opieczone, bez skórki i pestek, pokrojone w paski
  • 1/2 l przecieru pomidorowego
  • do smaku: sól, pieprz, wędzona papryka, sos sojowy

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • W garnku z grubym dnem rozgrzewamy trochę oleju, wrzucamy cebulę i szklimy. Dodajemy marchewki, dusimy 5 min.
  • Dokładamy cukinie, przecier pomidorowy, pokrojoną paprykę, podlewamy ok. pół szklanki wody i 1–2 łyżkami sosu sojowego, oprószamy przyprawami, przykrywamy, dusimy ok. 20 min.
  • Dokładamy cukinie, przecier pomidorowy, pokrojoną paprykę, podlewamy ok. pół szklanki wody i 1–2 łyżkami sosu sojowego, oprószamy przyprawami, przykrywamy, dusimy ok. 20 min.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 8/2018

Porady

Bigos z cukinii jest doskonałą bazą do innych dań. Możemy na jego bazie przygotować zupę, wykorzystać jako farsz do lazanii warzywnej czy schabowych roladek. Kiedy nam się spieszy, wystarczy ugotować orientalny makaron, a sam bigos wykorzystać do przygotowania sosu. 

Zobacz też: Makaron świderki z cukinią i ziołami

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy