Bigos z cukinii z dodatkiem kiełbasy i pomidorów to świetna alternatywa dla tradycyjnej wersji z kapusty kiszonej lub słodkiej. Zazwyczaj przygotowywany jest w sezonie letnim, kiedy warzywo to jest łatwiej dostępne i ma niższą cenę. Ale cukinia dostępna jest przez cały rok, dlatego bigos w tej nieco innej formie może pojawić się nawet na wigilijnym stole. Można też przygotować go latem i zawekować, będzie gotowy do podania w każdej chwili. Sprawdźcie nasz przepis na bigos z cukinii z kiełbasą.
Artur Rogalski
(średnia 4.34 z 173 głosów)
Przygotowanie warzyw: cebulę obieramy i siekamy. Białą część pora kroimy na pół wzdłóż i potem w cieniutkie plasterki. Marchew obieramy i robimy z niej drobną kostkę. Cukinie myjemy, odcinamy końce i kroimy ją w półplasterki - młodej nie trzeba obierać i wydrążać. Z czosnku zdejmujemy łupinę i tniemy na plasterki.
Duszenie: w garnku z grubym dnem rozgrzewamy trochę oleju, wrzucamy cebulę, por i marchewkę. Podsmażamy przez ok. 10 minut - mieszamy od czasu do czasu. i szklimy. Dokładamy cukinie i czosnek, a także liście laurowe, ziele angielskie. Dosypujemy też sól, słodką paprykę i pieprz. Mieszamy i dusimy przez kolejne 10 minut bez przykrycia na średnim ogniu.
Kiełbasa: wybieramy lekko podwędzaną. Kroimy ją na grubsze plasterki.
Pomidory: zdejmujemy z nich skórkę. Można je wcześniej sparzyć i naciąć na wierzchu, dzięki temu cały proces będzie łatwiejszy. Kroimy je na większe kawałki.
Bigos z cukinii: do podduszonych warzyw dokładamy kiełbasę i pomidory. Całość dusimy pod przykryciem jeszcze przez 20 minut, tym razem na małym ogniu. Na koniec dokładamy koncentrat pomidorowy. W razie potrzeby uzupełniamy przyprawy do smaku i podlewamy odrobinę wody. Bigos dusimy jeszcze przez 20 minut bez przykrywki, na bardzo małym ogniu.
Porady
- Jeśli chcemy cieszyć się smakiem duszonych warzyw przez cały rok, to polecamy przełożyć gorący bigos z cukinii do słoików. Pasteryzujemy go przez 20 min.
- Jeśli wolimy bardziej jednorodną konsystencję dań, to możemy również przygotować bigos z tartej cukinii. Jedną i drugą wersję można mrozić, po wystudzeniu wystarczy podzielić go na mniejsze porcje i wsadzić do zamrażalnika.
- Tak przyrządzona cukinia jest świetną bazą do innych dań. Możemy przygotować z niej zupę, wykorzystać jako farsz do lazanii warzywnej, zapiekanek. Kiedy nam się spieszy, wystarczy ugotować do niego makaron, kaszę lub ryż, żeby cieszyć się pełnym, sycącym daniem obiadowym. Odpowiednia będzie też świeża bułka lub chleb.
- Można również przygotować bigos z cukinii z pieczarkami lub z boczniakami bądź z grzybami leśnymi, a także w wariancie wegetariańskim - wystarczy pominąć składnik mięsny.
Mięsożercy mają spory wybór, jeśli chodzi o składnik mięsny. Nasz przepis na bigos z cukinii zakłada użycie kiełbasy, ale to pojęcie jest dość szerokie i już na tym etapie mamy duże pole do manewru.
Warto też rozważyć inne dodatki mięsne i przyrządzić bigos z cukinii:
Wersję bezmięsną bigosu z cukinii można dodatkowo wzbogacać o inne warzywa:
Wyjątkowo dobrym dodatkiem są też pieczarki, zwłaszcza brązowe (mają wyższą zawartość witaminy D od białych), które nadają daniu głębokiego aromatu. Odważniejsi niech eksperymentują z wędzonymi śliwkami. Z kolei dużo bardziej wyrazisty smak uzyskamy, gdy zrobimy bigos z cukinii z kapustą kiszoną, najlepsza będzie do tego domowa. Wystarczy ją trochę odcisnąć, posiekać i dusić razem z cukinią.
W naszej wersji bigos z cukinii dominuje papryka słodka, liść laurowy i ziele angielskie. Jeśli jednak wolicie inne smaki, to warto wziąć pod uwagę:
Komentarze