Bigos z cukinii

Bigos z cukinii, a raczej oszukany bigos, bo przepis jest inspirowany. Oczywiście nie jest to klasyczny bigos, bo kapusty (słodkiej i kwaśnej) tu nie ma. Ale zasada przygotowania jest podobna. I tak jak bigos tradycyjny, ten bigos z cukinii też dobrze schłodzić i udusić ponownie, żeby nabrał smaku i aromatu. Nasz przepis, który polecamy jako inspirującą bazę, jest wegański. I niech takim pozostanie, jeśli zamierzamy przeznaczyć bigos do wekowania. W naszej wersji dominuje wędzona papryka, która sprawia, że to wegańskie danie smakuje jakby było z mięsem. To idealny bigos z cukinii do słoików.

PrzetworyDania głównebigos

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.35 z 171 głosów)

Kroki wykonania:

  • 1.Cebulę obieramy i siekamy. Marchewki obieramy i trzemy na tace o średnich oczkach - cukinię z kolei na grubych oczkach. Papryki opiekamy, pozbywamy skóry i pestek, a następnie kroimy w paski.
  • 2.W garnku z grubym dnem rozgrzewamy trochę oleju, wrzucamy cebulę i szklimy. Dodajemy marchewki, dusimy 5 min.
  • 3.Dokładamy cukinie, przecier pomidorowy, pokrojoną paprykę, podlewamy ok. pół szklanki wody i 1–2 łyżkami sosu sojowego, oprószamy przyprawami, przykrywamy, dusimy ok. 20 min.
  • 4.Przyprawiamy jeszcze do smaku, gorący bigos z cukinii przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 20 min, albo studzimy, dzielimy na mniejsze porcje i zamrażamy.

Porady

Bigos z cukinii jest doskonałą bazą do innych dań. Możemy na jego bazie przygotować zupę, wykorzystać jako farsz do lazanii warzywnej czy schabowych roladek. Kiedy nam się spieszy, wystarczy ugotować orientalny makaron, a sam bigos wykorzystać do przygotowania sosu. Możecie go urozmaicić o wegetariańskie dodatki, robiąc bigos z cukinii i pieczarek czy bigos z cukinii i kiszonej kapusty. Jedno jest pewne - bigos  z cukinii śmiało można zawekować, więc będzie idealny do zimowych zapasów. Polecamy do tego dobre słoiki... lub zestaw do wekowania.

Bigos z cukinii - przepis

Jeśli postanowimy go zamrozić, dodatek mięsny jest jak najbardziej dopuszczalny; postawmy na dobrą, pikantną kiełbasę w typie chorizo. Na początek szklimy cebulę (najlepsze są słodkie odmiany, także szalotki), dokładamy pokrojoną w plasterki kiełbasę, oprószamy cukrem lub skrapiamy miodem i podsmażamy na sporym ogniu, cały czas mieszając, aby się skarmelizowała. Potem dokładamy składniki w kolejności przepisu. Niektórzy przygotowują też bigos z cukinii z kurczakiem. Składniki na bigos z cukinii można wzbogacać o warzywa tj. fasolka szparagowa, pomidory, dynia, bataty. Wyjątkowo dobrym dodatkiem są też pieczarki, zwłaszcza brązowe, które nadają daniu głębokiego aromatu - taki bigos z cukinii z pieczarkami będzie pyszny!. Odważniejsi niech eksperymentują z wędzonymi śliwkami. Zobacz też przepis na Makaron świderki z cukinią i ziołami

Notka redakcyjna

W naszej wersji bigosu z cukinii dominuje wyrazista wędzona papryka, jeśli jednak ktoś woli łagodniejsze smaki, niech weźmie do przyprawiania typowe zioła włoskie: tymianek, oregano, bazylię. Tuż po odgrzaniu bigos z cukinii można wymieszać ze świeżo posiekanym koperkiem lub natką pietruszki. Jeśli wzbogacimy go o pieczarki, dosmaczać można sosem sojowym grzybowym. Do duszenia nie zaszkodzi też dołożyć liścia laurowego i ziela angielskiego, najlepiej zawiniętych w gazę, aby łatwo je usunąć (przypadkowo nagryzione ziele ma niezbyt przyjemny smak).

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy