Naleśniki ze szpinakiem zapiekane

Naleśniki ze szpinakiem zapiekane w sosie pomidorowym to pyszny pomysł na szybki obiad lub kolację na ciepło. Delikatne ciasto naleśnikowe, wypełnione pysznym szpinakowym farszem, a wszystko zalane aromatycznym pomidorowym sosem z mozzarellą- to połączenie posmakuje każdemu i sprawdzi się na wszystkie okazje! Zobaczcie nasz przepis i wypróbujcie go w swoich kuchniach!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

naleśniki naleśniki zapiekane

Czas przygotowania:
1godz. 20min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.54 z 198 głosów)

Naleśniki ze szpinakiem zapiekane - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • naleśniki - smażenie 1.

    Naleśniki: W misce mieszamy mleko, wodę gazowaną, jajko oraz 50 g rozpuszczonego masła. Następnie stopniowo dosypujemy mąkę, ciągle mieszając, aż pozbędziemy się grudek i masa zrobi się jednolita. Ciasto wylewamy porcjami na mocno rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju i smażymy naleśniki z obu stron. 

  • Szpinak smażony 2.

    Farsz szpinakowy: Szpinak myjemy i siekamy. Podsmażamy go na reszcie masła i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko razem krótko przesmażamy, a następnie odstawiamy do ostygnięcia. Do lekko przestudzonego szpinaku dodajemy serek kanapkowy, mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

  • sos pomidorowy 3.

    Sos pomidorowy: Czosnek i cebulę obieramy i drobno siekamy, a następnie podsmażamy na odrobinie oliwy. Kiedy się zarumienią, dodajemy na patelnię 2 puszki pomidorów i wszystko razem dusimy przez kilka minut. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano i szczyptą cukru. 

  • nalesniki-zapiekane 4.

    Naleśniki ze szpinakiem zapiekane: Naleśniki nadziewamy szpinakiem i zawijamy w ruloniki. Następnie układamy je ciasno w naczyniu żaroodpornym, zalewamy sosem pomidorowy, a na wierzchu układamy pokrojoną w plastry lub porwaną mozarellę. Wkładamy naczynie do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i zapiekamy naleśniki przez około 15-20 minut. Gotowe danie ozdabiamy listkami świeżej bazylii.

Porady

  • Aby naleśniki ze szpinakiem zapiekane miały jeszcze więcej smaku i aromatu, podajcie je z listkami świeżej bazylii lub garścią rukoli. Dzięki temu danie nabierze wyjątkowego zapachu, a do tego będzie lżejsze i delikatniejsze w smaku. 
  • Takie szpinakiem zapiekane w sosie pomidorowym z pewnością posmakują dzieciom. To danie to najlepszy sposób, aby przemycić do diety maluchów pełen witamin i minerałów szpinak. 
  • Naleśniki ze szpinakiem zapiekane najlepiej smakują na ciepło, ale z powodzeniem można je odgrzewać, dlatego przygotujcie od razu większą porcję na 2 lub 3 dni. Możecie też usmażyć więcej naleśnikowych placków i przygotować dużą porcję farszu szpinakowego oraz sosu pomidorowego i zapiec jednorazowo tylko kilka naleśników, a resztę przygotować na świeżo kolejnego dnia. 
  • Naleśniki ze szpinakiem zapiekane w sosie to klasyka gatunku, ale ten przepis można przygotować również na szybko, pomijając etap pieczenia. W takim wypadku wystarczy zawinąć farsz szpinakowy, sos i ser w środku naleśników i podawać je od razu na stół, bez wcześniejszego zapiekania.
     

Notka redakcyjna

Naleśniki ze szpinakiem w sosie pomidorowym - dodatki

Farsz szpinakowy do naleśników możemy przygotować zarówno ze świeżego, jak i mrożonego szpinaku. Ważne jednak, aby był od dobrze doprawiony, gdyż te zielone liście same w sobie nie mają zbyt wiele smaku. Szpinak należy więc podsmażyć na odrobinie masła lub oliwy w towarzystwie świeżego lub sproszkowanego czosnku.

Kolejnym niezbędnym składnikiem jest jakiś nabiał, który nada szpinakowemu nadzieniu odpowiedniej kremowości. Tu sprawdzi się zarówno śmietana, jak i serek kanapkowy, ricotta czy nawet zwykły twaróg. Składnikiem, który zawsze dobrze gra, zarówno ze świeżym, jak i mrożonym szpinakiem, jest ser feta. Jego aksamitna struktura i wyrazisty, słony smak doskonale dopełniają naleśniki ze szpinakiem.

Naleśniki ze szpinakiem zapiekane są najczęściej z czosnkiem i serem, ale warto dodać do nich przeróżne dodatki, które jeszcze bardziej podkręcą smak całego dania. Co sprawdzi się do szpinakowego farszu? Kiedy mamy już gotową kremową bazę, warto dodać do niej coś wyrazistego o mocnym smaku. Takimi składnikami są na przykład oliwki, suszone pomidory czy kapary. Innym świetnym pomysłem są podsmażone pieczarki lub grzyby leśne. Jeśli lubicie mięsne dania, dodajcie do szpinaku podsmażonego kurczaka albo pokrojony w kostkę boczek, szynkę czy chorizo

Naleśniki ze szpinakiem zapiekane - jaki sos?

Jednak naleśniki ze szpinakiem w sosie pomidorowym to nie wszystko! Szpinakowe naleśniki mogą być zapiekane również z innymi sosami i serami. Świetnym pomysłem będą naleśniki ze szpinakiem i sosem serowym, na bazie camemberta, brie, gorgonzoli lub lazura. Do takiego sosu można wykorzystać też parmezan, cheddar, a nawet goudę. Inny klasyczny przepis to naleśniki ze szpinakiem pod beszamelem. Najprostszy sos beszamelowy przygotujemy dosłownie w kilka minut i wystarczy do niego tylko mleko, masło, mąką i gałka muszkatołowa. Dodatkowo możemy wzbogacić beszamel odrobiną drobno startego sera. 

Inne pomysły na dania ze szpinakiem

Szpinak to wdzięczny składnik wielu dań i przekąsek. Do czego można go jeszcze wykorzystać? Świetnie sprawdza się jako sos do makaronu, zarówno spaghetti czy tagliatelle, jak i cannelloni, ravioli czy lasagneTen zielony farsz idealnie pasuje też do zapiekanek, pizzy i tortilli. Pysznie smakują tez pierogi ze szpinakiem, zarówno te tradycyjnie gotowane, jak i drożdżowe- zapiekane w piecu. Nadzienie ze szpinaku możemy również wykorzystywać do wszelkich tart i tarteletek na słono, bułeczek czy pieczonych przekąsek z ciasta kruchego, drożdżowego lub francuskiego

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy