Lazania ze szpinakiem

Lazania ze szpinakiem to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej, które na stałe zagościło już na polskich stołach. Pyszna, zdrowa i zachwycająca wyglądem- czy potrzeba czegoś więcej? Lasagne ze szpinakiem to uniwersalne danie, które smakuje każdemu. Świetnie sprawdzi się na każdą okazję, zarówno dla dzieci jak i dorosłych. Szpinakowa lazania jest prosta w wykonaniu i nie wymaga wielu składników. Jak zrobić lazanię ze szpinakiem? Zobaczcie nasz sprawdzony przepis, a do tego wskazówki, dzięki którym lazania ze szpinakiem wyjdzie obłędna!

Zapiekankidania z makaronemlasagne (lazania)

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.37 z 187 głosów)

Kroki wykonania:

  • iStock-10344855601.W dużym garnku gotujemy wodę i dodajemy do niej kilka kropel oleju. Gotujemy w garnku płaty lazanii pojedynczo żeby się nie posklejały (chyba, że mamy duży garnek i zmieszczą się dwa obok siebie) do momentu gdy będą na wpół miękkie. Obgotowany makaron układamy na ściereczce by obeschnął.
  • iStock-8091360802.Szpinak gotujemy i gdy się całkowicie rozmrozi w garnku przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, maggi. W małym garnuszku przyrządzamy zasmażkę: do roztopionej margaryny ( ok.1/4 kostki) dodajemy ok. łyżki mąki i mieszamy. Gdy margaryna połączy się z mąką dodajemy mniej niż pół szklanki mleka i chwilę gotujemy, aż grudki znikną. Zasmażkę dodajemy do szpinaku, mieszamy i gotujemy jeszcze 2 minuty, doprawiając do smaku jeśli trzeba. Szpinak z zasmażką jest delikatniejszy i bardziej puszysty.
  • iStock-4804806963.Sos beszamelowy: W garnku rozpuszczamy margarynę (1/4 kostki) i dodajemy trochę mąki (np.łyżkę) i trochę mleka stale mieszając drewnianą łyżką. W zależności ile chcemy uzyskać sosu, tyle dodajemy mąki i mleka. Koniecznie stopniowo, by nie porobiły się grudki. Kiedy sos ma już gęstą konsystencję, doprawiamy go solą, pieprzem i dodajemy trochę startej gałki muszkatołowej.
  • iStock-12137611134.Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i układamy warstwami: najpierw płaty lazanii (w taki sposób by pokryły całe dno naczynia), na których rozsmarowujemy sos beszamelowy, później szpinak i trochę tartego sera i znowu płaty lazanii, sos, szpinak i tarty ser. Powinny wyjść z tego 3 warstwy. Ostatnią warstwę tworzą płaty lazanii, polane resztą sosu beszamelowego i posypane obficie resztą tartego sera. Ser dodatkowo możemy posypać ulubionymi ziołami np. bazylią, oregano lub ziołami prowansalskimi. Lazanię wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i zapiekamy ok.20 minut. Wyjmujemy jak ser się zapiecze i zrumieni na lekko brązowy kolor.

Porady

Jaki ser wybrać do lasagne ze szpinakiem?

Najpopularniejsze wersje tego przepisu to zdecydowanie lasagne ze szpinakiem i mozzarellą oraz lazania ze szpinakiem i fetą. Nie są to jednak jedyne sery, jakich możemy użyć do lazanii. Jako że lazania ma włoski rodowód, doskonałym wyborem będą wszystkie typy włoskich serów twardych, jak parmezan, grana padano czy pecorino. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby użyć serów z innych stron świata. Szpinakowa lazania z powodzeniem może być wzbogacona goudą, cheddarem czy ementalerem. Innym dobrym wyborem, który dodatkowo podkręci delikatny smaku szpinaku, będą wszelkiego rodzaju sery pleśniowe i dojrzewające. Zarówno camembert, brie czy sery z niebieską pleśnią, doskonale pasują do szpinakowej lazanii. Miłośnikom serów z charakterem i mocnych smaków, z pewnością posmakuje lazania ze szpinakiem i gorgonzolą.

Aksamitny i kremowy- przepis na beszamel idealny

Sos beszamelowy to jeden z przepisów, który z pozoru jest prosty, ale łatwo można go zepsuć. Podstawowy przepis na beszamel składa się jedynie z 3 bazowych składników, czyli mleka, masła i mąki. Do tego niezbędne będą przyprawy: sól i gałka muszkatołowa. Reszta składników pozostaje już kwestią indywidualną. Część osób dodaje do beszamelu tarty żółty ser, a inni z tego rezygnują. Osoby, będące na diecie roślinnej weganizują beszamel, zastępując masło olejem lub oliwą. Niezależnie jaki przepis wybierzemy, sekret idealnego beszamelu tkwi w odpowiedniej kolejności jego przygotowania. Aby sos beszamelowy do lasagne był aksamitnie gładki i kremowy, a w środku nie pojawiły się grudki, należy najpierw przygotować zasmażkę z mąki i tłuszczu, a dopiero potem stopniowo wlewać mleko. Ważne, by przez cały ten czas energicznie mieszać sos trzepaczką. 

 

Notka redakcyjna

Szpinak lubi towarzystwo, czyli do dodać do lasagne ze szpinakiem?

Szpinakowa lazania to wdzięczna baza do tworzenia wielu kombinacji smakowych. To danie pozwala wyzwolić kulinarną kreatywność, dzięki czemu zawsze może smakować trochę inaczej i nigdy się nie nudzi. Przepis na lasagne ze szpinakiem można modyfikować na wiele sposobów, poprzez zmianę zaledwie kilku dodatków. Do szpinakowego farszu możemy dodać różne rodzaje mięs lub suszone pomidory czy oliwki. Szpinak świetnie współgra z innymi warzywami, na przykład pieczarkami i cukinią. Genialnym połączeniem smakowym jest także lazania z dynią i szpinakiem. Najpopularniejsze kombinacje to mięsa lazania ze szpinakiem i kurczakiem, a także wegetariańska lazania z cukinią i szpinakiem. 

Smacznie i dietetycznie, czyli fit lazania ze szpinakiem

Aby przygotować lasagne ze szpinakiem fit, wystarczy zrezygnować z sera i pozostać przy warstwie szpinakowej i pomidorowej. Kluczem do sukcesu jest dobrze doprawiony szpinak, przesmażony na niewielkiej ilości oliwy z aromatycznym czosnkiem i gałką muszkatołową. Jeśli dodamy do tego pyszny pomidorowy sos, długo gotowany na wolnym ogniu, daje nam to pełnię smaków, która obroni się nawet bez dodatku sera. Innym pomysłem na odchudzenie lazanii jest wymiana makaronu na warzywa. Taka warzywna lazania to znikoma ilość kalorii, a przy tym pełnia smaku. Lasagne z cukinii lub lazania z bakłażanów to fantastyczny pomysł na dietetyczne danie. Innymi warzywami, które świetnie sprawdzą się jako zamiennik płatów makaronu, są dynia i bakłażan.

Zobacz też: lazania wegetariańska z jarmużem

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy