Lazania ze szpinakiem to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej, które na stałe zagościło już na polskich stołach. Pyszna, zdrowa i zachwycająca wyglądem- czy potrzeba czegoś więcej? Lasagne ze szpinakiem to uniwersalne danie, które smakuje każdemu. Świetnie sprawdzi się na każdą okazję, zarówno dla dzieci jak i dorosłych. Szpinakowa lazania jest prosta w wykonaniu i nie wymaga wielu składników. Jak zrobić lazanię ze szpinakiem? Zobaczcie nasz sprawdzony przepis, a do tego wskazówki, dzięki którym lazania ze szpinakiem wyjdzie obłędna!
istock
(średnia 4.35 z 189 głosów)
Porady
Jaki ser wybrać do lasagne ze szpinakiem?
Najpopularniejsze wersje tego przepisu to zdecydowanie lasagne ze szpinakiem i mozzarellą oraz lazania ze szpinakiem i fetą. Nie są to jednak jedyne sery, jakich możemy użyć do lazanii. Jako że lazania ma włoski rodowód, doskonałym wyborem będą wszystkie typy włoskich serów twardych, jak parmezan, grana padano czy pecorino. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby użyć serów z innych stron świata. Szpinakowa lazania z powodzeniem może być wzbogacona goudą, cheddarem czy ementalerem. Innym dobrym wyborem, który dodatkowo podkręci delikatny smaku szpinaku, będą wszelkiego rodzaju sery pleśniowe i dojrzewające. Zarówno camembert, brie czy sery z niebieską pleśnią, doskonale pasują do szpinakowej lazanii. Miłośnikom serów z charakterem i mocnych smaków, z pewnością posmakuje lazania ze szpinakiem i gorgonzolą.
Aksamitny i kremowy- przepis na beszamel idealny
Sos beszamelowy to jeden z przepisów, który z pozoru jest prosty, ale łatwo można go zepsuć. Podstawowy przepis na beszamel składa się jedynie z 3 bazowych składników, czyli mleka, masła i mąki. Do tego niezbędne będą przyprawy: sól i gałka muszkatołowa. Reszta składników pozostaje już kwestią indywidualną. Część osób dodaje do beszamelu tarty żółty ser, a inni z tego rezygnują. Osoby, będące na diecie roślinnej weganizują beszamel, zastępując masło olejem lub oliwą. Niezależnie jaki przepis wybierzemy, sekret idealnego beszamelu tkwi w odpowiedniej kolejności jego przygotowania. Aby sos beszamelowy do lasagne był aksamitnie gładki i kremowy, a w środku nie pojawiły się grudki, należy najpierw przygotować zasmażkę z mąki i tłuszczu, a dopiero potem stopniowo wlewać mleko. Ważne, by przez cały ten czas energicznie mieszać sos trzepaczką.
Szpinakowa lazania to wdzięczna baza do tworzenia wielu kombinacji smakowych. To danie pozwala wyzwolić kulinarną kreatywność, dzięki czemu zawsze może smakować trochę inaczej i nigdy się nie nudzi. Przepis na lasagne ze szpinakiem można modyfikować na wiele sposobów, poprzez zmianę zaledwie kilku dodatków. Do szpinakowego farszu możemy dodać różne rodzaje mięs lub suszone pomidory czy oliwki. Szpinak świetnie współgra z innymi warzywami, na przykład pieczarkami i cukinią. Genialnym połączeniem smakowym jest także lazania z dynią i szpinakiem. Najpopularniejsze kombinacje to mięsa lazania ze szpinakiem i kurczakiem, a także wegetariańska lazania z cukinią i szpinakiem.
Aby przygotować lasagne ze szpinakiem fit, wystarczy zrezygnować z sera i pozostać przy warstwie szpinakowej i pomidorowej. Kluczem do sukcesu jest dobrze doprawiony szpinak, przesmażony na niewielkiej ilości oliwy z aromatycznym czosnkiem i gałką muszkatołową. Jeśli dodamy do tego pyszny pomidorowy sos, długo gotowany na wolnym ogniu, daje nam to pełnię smaków, która obroni się nawet bez dodatku sera. Innym pomysłem na odchudzenie lazanii jest wymiana makaronu na warzywa. Taka warzywna lazania to znikoma ilość kalorii, a przy tym pełnia smaku. Lasagne z cukinii lub lazania z bakłażanów to fantastyczny pomysł na dietetyczne danie. Innymi warzywami, które świetnie sprawdzą się jako zamiennik płatów makaronu, są dynia i bakłażan.
Zobacz też: lazania wegetariańska z jarmużem
Komentarze