REKLAMA

Ravioli ze szpinakiem

Ravioli ze szpinakiem nadziewane białym serem z parmezanem to proste danie, które zachwyca smakiem. To tradycyjny nadziewany włoski makaron w kształcie kwadratu. W klasycznej wersji wypełniane są mięsem lub nadziewane dynią i migdałowymi ciasteczkami amaretti. Obecnie składniki na farsz pozostają kwestią wyobraźni. My szczególnie polecamy przepis na ravioli szpinakowe, który idealnie sprawdzi się na rodzinny obiad.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

ravioli

Czas przygotowania:
1godz. 15min.
Kalorie:
460 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.54 z 145 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Szpinak świeży 1.

    Szpinak: rozmrażamy na sicie, osączamy. Możemy dodać też zblendowane świeże liście, ale trzeba ich użyć nieco więcej.

  • ciasto na ravioli 2.

    Ciasto na ravioli: mąkę przesiewamy, robimy wgłębienie, wbijamy 3 jajka, wlewamy olej, dodajemy szpinak, solimy. Zagniatamy elastyczne ciasto, dzielimy je na 4 porcje i przykrywamy ściereczką.

  • twaróg 3.

    Ravioli ze szpinakiem: każdy kawałek ciasta rozwałkowujemy na cienki płat, lekko podsypując mąką. Odkładamy na 10–15 minut, żeby przeschło. W tym czasie mieszamy twarożek z parmezanem i jajkiem, przyprawiamy do smaku. Następnie płaty ciasta przycinamy na kształt prostokątów tej samej wielkości. Na dwóch płatach rzędami rozkładamy po pół łyżeczki farszu. Resztę ciasta smarujemy wodą, przykrywamy nim płaty z farszem. Kantem dłoni dociskamy przestrzenie między porcjami. Radełkiem wycinamy małe pierożki. Odkładamy do wyschnięcia na godzinę, po 30 minutach odwracamy na drugą stronę.

  • ravioli ze szpinakiem 4.

    Gotowanie ravioli ze szpinakiem: zagotowujemy wodę w garnku, solimy. Na wrzątek delikatnie wkładamy ciasto z farszem. Gotujemy 3–4 minuty, jak wypłyną na wierzch wyjmujemy je łyżką cedzakową. Ravioli ze szpinakiem możemy podawać z sosem śmietanowym lub masłem z dodatkiem szałwii bądź posypane startym serem.

Kalorie: 460

Porady

  • Sekretem idealnego ciasta na ravioli ze szpinakiem jest użycie odpowiedniej mąki. Najlepiej sprawdzi się semolina z pszenicy durum.
  • By uzyskać odpowiednio cienkie ciasto na ravioli można wykorzystać maszynkę do makaronu, przez którą kilkakrotnie należy przełożyć ciasto.
  • Idealnie równy kształt ravioli uzyskasz przy pomocy specjalnej formy.
  • Ravioli ze szpinakiem można podawać jako oddzielne danie, ale sprawdzi się też jako dodatek do zupy.
  • Bardziej delikatne w smaku będzie ravioli ze szpinakiem i ricottą.
  • Do przygotowania ravioli ze szpinakiem możemy wybierać różne sery, sprawdzi się tu zarówno kozi, jak i feta.

Notka redakcyjna

Ravioli ze szpinakiem – wszystko co musisz wiedzieć o tym włoskim przysmaku

Pierwsze doniesienia o ravioli pochodzą z XVI wieku, z arystokratycznych dworów Mediolanu. Z biegiem czasu danie stawało się coraz bardziej popularne, a jego sława trwa do dziś. Współcześnie przygotowuje się je z różnych ciast, do których dodaje się barwniki, żeby jeszcze lepiej prezentowały się na talerzu. Jeśli chodzi o farsze, to w zasadzie mamy pełną dowolność i możemy je dostosować do własnych preferencji smakowych. Ravioli przyrządza się zarówno na słono, jak i na słodko.


Ravioli ze szpinakiem – sekret tkwi w cieście

Mimo że przepis na ravioli ze szpinakiem może do złudzenia przypominać swoją formą pierogi, to ciasto na ravioli zdecydowanie różni się od nich większą ilością jajek. Składnik ten sprawia, że ciasto na ravioli staje się twardsze i bardziej kruche. Sekretem idealnego ciasta na ravioli jest użycie odpowiedniej mąki.

Jaka mąka będzie najlepsza do ravioli? Włoskie gospodynie jednogłośnie powiedzą, że semolina z pszenicy durum. To gruboziarnista mąka z twardej odmiany pszenicy, która jest idealna do tego, by zrobić domowy makaron.


Ravioli ze szpinakiem w sezonie na to warzywo możemy przygotować ze świeżych liści, jednak gdy jego dostępność jest ograniczona, doskonale sprawdzi się mrożona wersja. Wykorzystując mrożony szpinak, należy jednak pamiętać o tym, by najpierw go rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody. Dodatek szpinaku sprawi, że ciasto na ravioli nabierze zielonego koloru, które nada daniu powiew świeżości.


Z czym podawać ravioli ze szpinakiem?

Ciasto to nie wszystko. Równie ważny jest dobrze skomponowany farsz. Jeśli chcemy osiągnąć delikatną i kremową konsystencję, doskonale sprawdzi się ravioli ze szpinakiem i mozzarellą. Równie delikatny smak z nutą słodyczy znajdziemy w ravioli ze szpinakiem i ricottą. Jeśli zależy nam na uzyskaniu wyrazistych doznań smakowych, warto sięgnąć po ravioli ze szpinakiem i fetą, która doskonale podkręci smak całej potrawy.


Sposób na idealny kształt ravioli

Idealne ciasto na ravioli musi być odpowiednio cienkie. Możemy uzyskać odpowiednie efekty przy pomocy wałka, ale pomocna w tym może okazać się maszynka do makaronu, przez którą kilkakrotnie należy je przełożyć. Ze względu na delikatność ciasta do ravioli należy uważać, by nie nałożyć za dużo nadzienia.


By uzyskać idealny kształt ravioli, można wykorzystać radełko. Popularnością cieszą się także formy do ravioli. Ten bardzo użyteczny gadżet sprawdzi się w domu każdego miłośnika kuchni włoskiej i sprawi, że każda porcja wyjdzie idealnie równe.


Jaki sos do ravioli ze szpinakiem?

Smak ravioli ze szpinakiem idealnie podkreśli dobrze dobrany sos. W tej roli dobrze sprawdzi się palone masło z szałwią i szczyptą soli morskiej. Świetny dodatek to także oliwa z czosnkiem lub po prostu starty ser żółty. Idealnym rozwiązaniem będzie także podanie z prostym sosem śmietanowym, który doprawimy według uznania.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy