Tarta ze szpinakiem i boczkiem

Tarta ze szpinakiem i boczkiem

tartydania mięsne

Czas przygotowania:
120 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 200 głosów)

Składniki:

  • Ciasto:
  • - 220 g mąki pełnoziarnistej
  • - 100 g miękkiego masła
  • - płaska łyżeczka soli
  • - 4-6 łyżek zimnej wody
  • - 1 jajko
  • Farsz:
  • - 350 g szpinaku
  • - 150 g Boczku z komina ZM Pekpol
  • - 200 ml śmietany 18%
  • - 2 ząbki czosnku
  • - 2 duże jajka
  • - 30-50 g startego parmezanu
  • - sól i szczypta cukru

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Ciasto: wszystkie składniki zagnieść na jednolitą masę, ciasto zawinąć w folię i odstawić na godzinę do lodówki. Ciasto następnie rozprowadzić i wyłożyć do formy, lekko podnieść brzegi i nakłuć powierzchnię widelcem. Nagrzać piekarnik.
  • Farsz: Boczek pokroić w plastry i podsmażyć na patelni z odrobiną oleju. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz rozmrożony szpinak. Poddusić na wolnym ogniu mieszając. Całość zalać śmietanką i dusić chwilę na wolnym ogniu. Dodać parmezan i gotować przez 3 minuty. Doprawić solą, szczyptą cukru i pieprzem do smaku. Odstawić do przestygnięcia. W oddzielnym naczyniu roztrzepać jajka i dodać do przestudzonego farszu chwilę przed wylaniem na spód z ciasta. Tartę piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 10 minut, następnie przez około 20 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza.
  • Wskazówka: Dla uwydatnienia smaku farszu można dodać cebulę bądź pieczarki, a całość po wierzchu obsypać dodatkową porcją sera.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy