REKLAMA

Naleśniki ze szpinakiem i serem feta

Jak zrobić naleśniki ze szpinakiem i fetą? Ten wytrawny przepis świetnie sprawdzi się na szybki obiad lub lunch. Naleśniki ze szpinakiem i serem feta są tanie, proste w przygotowaniu i pyszne. Farsz ze szpinaku i fety fantastycznie sprawdza się także jako nadzienie do pierogów, zapiekanek oraz wypieków z ciasta francuskiego. Jak zrobić naleśniki ze szpinakiem i fetą? Podpowiadamy przepis na jeden ze smaczniejszych obiadów.

dodany przez: Facet w kuchni

Naleśniki

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.41 z 193 głosów)


Kroki przygotowania:

  • nalesniki-przepis 1. Wszystkie składniki na ciasto (mąkę, wodę, mleko, sól) wymieszać i usmażyć naleśniki na patelni z niewielką ilością tłuszczu.
  • szpinak 2. Szpinak poddusić na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać do niego pokruszony ser feta. Farsz przestudzić, a następnie posmarować nim każdego naleśnika i złożyć go w kopertę. Posypać naleśniki ze szpinakiem i serem feta żółtym serem i podawać z sosem (np. z ketchupem) lub dowolną sałatką.

Porady

  • W przepisie z powodzeniem można użyć mrożonego szpinaku. Spokojnie, warzywa zachowują większość swoich wartości podczas mrożenia. 
  • Chcąc przygotować tańszą wersję tego dania, klasyczny ser feta można zastąpić słonym serem sałatkowym.
  • Woda gazowana w przepisie sprawia, że naleśniki są bardziej puszyste. Można zastąpić ją wodą źródlaną, jednak naleśniki będą wtedy twardsze. 

Notka redakcyjna

Jak zrobić naleśniki ze szpinakiem i fetą?

Naleśniki ze szpinakiem są przepisem na naleśniki na słono. Po przygotowaniu ciasta na naleśniki, należy je smażyć na patelni z niewielkim dodatkiem tłuszczu. Bardzo dobrze do tego zadania sprawdzi się patelnia do naleśników, która jest cienka, ma płaskie dno i dość dużą średnicę. Naleśniki z innych patelni mogą być za małe, nierówno usmażone, a samo przygotowanie ich może być niewygodne, jeśli wybierzemy dużą, ale i ciężką patelnię. Naleśniki ze szpinakiem i fetą mogą być przygotowane wcześniej i odgrzane na patelni lub mikrofalówce przed podaniem. Mogą być też podane w formie dania zapieczonego z serem. Dużo osób smaży naleśniki dzień wcześniej, aby przygotowując szybki obiad móc tylko nadziać je i od razu zjeść. Takie odgrzewane naleśniki ze szpinakiem i serem feta są dobrym rozwiązaniem, gdy spędzamy cały dzień poza domem.

Farsz ze szpinaku i fety

Naleśniki ze szpinakiem i fetą to jeden z wielu przepisów, w których można wykorzystać ten farsz. Szpinak i feta świetnie sprawdzą się jako postawa sosu do makaronu, czy nadzienie do pierogów. Z powodzeniem możemy wykorzystać je również do słonych wypieków z ciasta drożdżowego czy francuskiego. Z farszem ze szpinaku i fety bardzo dobrze komponują się suszone pomidory oraz oliwki.

Szpinak do naleśników

Naleśniki ze szpinakiem i fetą można przygotować zarówno ze świeżego, jak i z mrożonego szpinaku. Szpinak ma fantastyczne właściwości lecznicze – nie bez powodu był przysmakiem silnego marynarza Popeye’a! Surowy szpinak można jeść na każdy posiłek: świetnie sprawdza się w kanapkach, sałatkach i farszach. W takiej postaci ma największej witamin, jednak podczas duszenia zmniejsza on znacznie swoją objętość. Mrożony szpinak natomiast jest tańszy, nie zmieni też tak bardzo swojej objętości przy podgrzewaniu. Dzięki temu łatwiej zdecydować, jaką ilość chcemy rozmrozić. Szpinak zamrożony zaraz po zbiorach zachowuje wszystkie wartości odżywcze świeżych roślin. Wypełni on nie tylko jako naleśniki ze szpinakiem i fetą. Można wykorzystać go również jako bazę do koktajli, dodatek do obiadu lub położyć na pizzę.
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy