REKLAMA

Naleśniki z mięsem mielonym

Naleśniki z mielonym mięsem i warzywami to prosty przepis na obiad dla całej rodziny. Możemy podać je solo lub zapiec w sosie, lub podsmażyć na patelni. Jak przygotować farsz do naleśników na słono? Zobacz nasz sprawdzony przepis na i przygotuj doskonałe ciasto oraz idealnie doprawiony farsz!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Naleśniki ciasto naleśnikowe

Czas przygotowania:
35min.
Kalorie:
230 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.2 z 203 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Yorkshire pudding ciasto 1.

    Przygotowanie naleśników z mięsem mielonym zaczynamy od zrobienia ciasta na naleśniki. Do wysokiej miski dodajemy mąkę, mleko, jajka, szczyptę soli i dokładnie mieszamy. Jeśli ciasto jest zbyt gęste dodajemy troszkę zimnej wody i mieszamy. Gotowe ciasto odstawiamy na około 15-20 minut. W tym czasie robimy farsz do naleśników na słono. Pracę zaczynamy od dokładnego umycie warzyw w zimnej wodzie i osuszenia ich ręcznikiem papierowym. Papryki oczyszczamy z pestek i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i siekamy drobno.

  • smażenie-mięsa 2.

    Jak przygotować farsz do naleśników na słono? Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i szklimy wcześniej pokrojoną cebulę, a następnie dorzucamy pokrojoną paprykę. Wszystko smażymy razem przez około 7 minut. Następnie na patelnię dodajemy mięso mielone i smażymy, aż ładnie się zarumieni. Pomidory parzymy i obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę i dodajemy na patelnię. Doprawiamy farsz pieprzem, ziołami prowansalskimi oraz mieloną papryką. Mieszamy. Na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystko razem dusimy jeszcze kilka minut na wolnym ogniu. Po zdjęciu z ognia odstawiamy farsz na chwilę, dodajemy parmezan i mieszamy.

  • smażenie-naleśników 3.

    Z przygotowanego ciasta smażymy naleśniki i faszerujemy nadzieniem. Farsz nakładamy na środek placka, następnie składamy boki do środka i całość zwijamy w rulon. Naleśniki możemy podawać od razu lub podsmażyć na złoto. 

Kalorie: 230

Węglowodany: 10

Tłuszcz: 13

Białko: 15

Porady

  • Jeśli planujesz lub masz potrzebę, aby wydać większą porcję naleśników z mięsem w jednym czasie, przykryj usmażone naleśniki folią aluminiową. Folia aluminiowa sprawi, że naleśniki będą elastyczne, czyli łatwiej je zawinąć oraz nie wystygną. 
  • Olej, który planujesz wykorzystać do smażenia naleśników możesz wlać do ciasta i wymieszać. Wlewając olej do ciasta nie trzeba będzie pamiętać o tej czynności przy każdym naleśniku. 
  • Jeśli często smażysz naleśniki, zastanów się nad kupnem specjalnej patelni do naleśników.
     

Notka redakcyjna

Naleśniki z mięsem i pieczarkami


Naleśniki wytrawne, to danie które możesz komponować wedle swoich preferencji smakowych. Do naleśników z mięsem mielonym możesz użyć różnego rodzaju mięsa. Doskonale sprawdzi się mięso mielone z łopatki wieprzowej, jeśli wolisz bardziej tłuste potrawy, wybierz mięso mielone z karkówki. Dobrym wyborem będzie także mięso mielone z indyka, cielęciny lub wołowiny. Farsz do naleśników na słono możesz wzbogacić dodając do farszu pieczarki. Jak zrobić naleśniki z mięsem i pieczarkami? To proste. Obierz 2 cebulę, a następnie pokrój w drobną kostkę. Pieczarki (500g) umyj w zimnej wodzie i obierz ze skórki, pokrój w plastry. Na patelnię lub rondel wlej 3 łyżki oleju, podgrzej. Dodaj cebulę i zeszklij. Dodaj pokrojone pieczarki i duś do czasu, aż woda z pieczarek wyparuje. Dodaj mięso mielone (500g), łyżeczkę soli i 2 szczypty pieprzu. Dokładnie wymieszaj i smaż na małym ogniu przez około 20 minut. Przygotuj ciasto na naleśniki (przepis jak wyżej). Na gorące naleśniki nałóż farsz i zawiń w rulon. 

Naleśniki z mięsem zapiekane


Naleśniki wytrawne możesz podać bezpośrednio po przygotowaniu lub zrobić je wcześniej i odgrzać tuż przed podaniem. Najlepszą metodą odgrzewania naleśników wytrawnych jest ich zapiekanie. Jak zrobić naleśniki z mięsem zapiekane? Usmaż naleśniki. Przygotuj farsz do naleśników na słono (możesz zrobić np. farsz z mięsem mielonym i pieczarkami lub z mięsem i papryką). Przygotuj sos beszamelowy.  Naleśniki posmaruj farszem i zwiń w rulon. Następnie ułóż je w naczyniu żaroodpornym i polej sosem beszamelowym. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Włóż naleśniki na około 20 minut i zapiecz. 
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy