Naleśniki z mielonym mięsem i warzywami to prosty przepis na obiad dla całej rodziny. Możemy podać je solo lub zapiec w sosie, lub podsmażyć na patelni. Jak przygotować farsz do naleśników na słono? Zobacz nasz sprawdzony przepis na i przygotuj doskonałe ciasto oraz idealnie doprawiony farsz!
istock
(średnia 4.15 z 220 głosów)
Przygotowanie naleśników z mięsem mielonym zaczynamy od zrobienia ciasta na naleśniki. Do wysokiej miski dodajemy mąkę, mleko, jajka, szczyptę soli i dokładnie mieszamy. Jeśli ciasto jest zbyt gęste dodajemy troszkę zimnej wody i mieszamy. Gotowe ciasto odstawiamy na około 15-20 minut. W tym czasie robimy farsz do naleśników na słono. Pracę zaczynamy od dokładnego umycie warzyw w zimnej wodzie i osuszenia ich ręcznikiem papierowym. Papryki oczyszczamy z pestek i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i siekamy drobno.
Jak przygotować farsz do naleśników na słono? Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i szklimy wcześniej pokrojoną cebulę, a następnie dorzucamy pokrojoną paprykę. Wszystko smażymy razem przez około 7 minut. Następnie na patelnię dodajemy mięso mielone i smażymy, aż ładnie się zarumieni. Pomidory parzymy i obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę i dodajemy na patelnię. Doprawiamy farsz pieprzem, ziołami prowansalskimi oraz mieloną papryką. Mieszamy. Na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystko razem dusimy jeszcze kilka minut na wolnym ogniu. Po zdjęciu z ognia odstawiamy farsz na chwilę, dodajemy parmezan i mieszamy.
Z przygotowanego ciasta smażymy naleśniki i faszerujemy nadzieniem. Farsz nakładamy na środek placka, następnie składamy boki do środka i całość zwijamy w rulon. Naleśniki możemy podawać od razu lub podsmażyć na złoto.
Kalorie: 230
Węglowodany: 10
Tłuszcz: 13
Białko: 15
Porady
- Jeśli planujesz lub masz potrzebę, aby wydać większą porcję naleśników z mięsem w jednym czasie, przykryj usmażone naleśniki folią aluminiową. Folia aluminiowa sprawi, że naleśniki będą elastyczne, czyli łatwiej je zawinąć oraz nie wystygną.
- Olej, który planujesz wykorzystać do smażenia naleśników możesz wlać do ciasta i wymieszać. Wlewając olej do ciasta nie trzeba będzie pamiętać o tej czynności przy każdym naleśniku.
- Jeśli często smażysz naleśniki, zastanów się nad kupnem specjalnej patelni do naleśników.
Komentarze