Naleśniki zapiekane z mięsem mielonym

Ocena:

4.15 (222)

  • 60 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Naleśniki zapiekane z mięsem mielonym to przepis na niebanalny obiad dla całej rodziny. Chociaż tradycyjne cienkie placki często goszczą w naszych domach na słodko, świetnie smakują też w wersji wytrawnej. Doskonale komponują się z sosem beszamelowym i pomidorowym, a uroku dodaje im pierzynka z sera żółtego. Zobaczcie nasz sprawdzony przepis i przygotujcie elastyczne ciasto oraz idealnie doprawiony farsz. Proste naleśniki z mięsem mielonym nie mają sobie równych.

Składniki:

  • mąka pszenna  135 g

  • mleko  430 ml

  • jajka  2 szt.

  • olej  40 ml

  • bulion warzywny  130 ml

  • mięso mielone  250 g

  • cebula  150 g

  • czosnek  3 ząbki

  • przecier pomidorowy  240 g

  • masło  20 g

  • ser żółty  50 g

  • oliwa z oliwek  5 ml

  • oregano  3 g

  • papryka w proszku  3 g

  • sól  9 g

  • pieprz  3 g

Naleśniki zapiekane z mięsem mielonym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Naleśniki: w wysokiej misce mieszamy mąkę (115 g), mleko (230 ml), jajka, szczyptę soli i dwie łyżki oleju. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodajemy troszkę zimnej wody. Przykrywamy miskę i odstawiamy ją na około 15 minut. Rozgrzewamy płaską patelnię. Wylewamy na nią chochelką porcję ciasta i rozprowadzamy je po całej powierzchni, żeby powstała cienka warstwa. Smażymy z obu stron na złocisty kolor. Z podanego przepisu powinniśmy otrzymać 8 naleśników o średnicy 24 cm. 

    Naleśniki zapiekane z mięsem mielonym – smażenie naleśników
  • Krok 2:

    Farsz mięsny: na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Szklimy na nim posiekaną cebulę. Wrzucamy także czosnek przeciśnięty przez praskę (2 ząbki). Kiedy uwolni aromat, dodajemy mięso mielone. Doprawiamy je solą, pieprzem, oregano i sproszkowaną papryką. Smażymy, aż zmieni kolor i odparuje z niego woda. Wlewamy bulion i pół szklanki przecieru pomidorowego. Gotujemy mięso przez około 20 minut, aż sos zgęstnieje. 

    Naleśniki zapiekane z mięsem mielonym – farsz
  • Krok 3:

    Sos beszamelowy: w rondelku z grubym dnem rozpuszczamy masło. Wsypujemy mąkę pszenną (20 g). Energicznie mieszamy, żeby uzyskać jednolitą zasmażkę. Stopniowo wlewamy mleko (200 ml). Mieszamy sos za pomocą rózgi, żeby nie powstały grudki. Podgrzewamy go na małym ogniu, aż zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem. 

    Naleśniki zapiekane z mięsem mielonym – beszamel
  • Krok 4:

    Sos pomidorowy: podsmażamy posiekany ząbek czosnku na oliwie. Wlewamy przecier pomidorowy. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Gotujemy przez 10–15 minut.  

    Naleśniki zapiekane z mięsem mielonym – sos pomidorowy
  • Krok 5:

    Naleśniki zapiekane z mięsem mielonym: rozgrzewamy piekarnik do 180°C, tryb góra-dół. Smarujemy naleśniki częścią białego sosu, po czym wykładamy nadzienie mięsne. Zwijamy roladki i umieszczamy je w naczyniu żaroodpornym. Polewamy je sosem pomidorowym i pozostałym beszamelem oraz posypujemy startym serem. Zapiekamy przez 20–25 minut. 

    Naleśniki zapiekane z mięsem mielonym – pieczenie

Porady

  • Możemy zrobić naleśniki z mięsem mielonym wieprzowym lub wołowym. Osobom na diecie redukcyjnej, a jednocześnie dbającym o podaż białka, polecamy przyrządzenie farszu na bazie indyka lub piersi kurczaka.  
  • Naleśniki wyjdą delikatne i puszyste, jeśli dodamy do nich wodę gazowaną. Nie będą się rwać, gdy połączymy ciasto z niewielką ilością oleju lub rozpuszczonego masła. Świeżo usmażone placki przykryjmy folia aluminiową lub papierem śniadaniowym. Dzięki temu staną po wystygnięciu staną się elastyczne i łatwiej będzie je zawijać w rulony.   
  • Posypmy nasze naleśniki z farszem mięsnym ulubionym rodzajem sera, który dobrze się rozpuszcza. Może być to sprężysta gouda lub półtwardy cheddar. Sprawdzi się także miękka mozzarella lub twardy parmezan.  
  • Osoby chore na celiakię lub unikające produktów pszennych mogą przygotować naleśniki owsiane. Do bezglutenowej wersji przepisu można też wykorzystać mąkę ryżową, kukurydzianą, migdałową lub ziemniaczaną. Nie zapomnijmy także o zmodyfikowaniu beszamelu. 
  • Naleśniki zapiekane z mięsem mielonym warto udekorować szczypiorkiem, świeżą bazylią, natką pietruszki, gałązkami rozmarynu lub listkami tymianku.  
  • Kiedy nadejdzie sezon na świeże krajowe pomidory dojrzewające w słońcu, przeciery i produkty z puszki mogą się schować w spiżarni. Mięsiste bawole serce lub odmianę śliwkową należy sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę i dodać do farszu. Zapiekane naleśniki z mięsem mielonym ze świeżymi składnikami są pełne smaku i aromatu. Dobrym pomysłem jest przechowanie smaków lata na zimowe dni i zrobienie domowego przecieru pomidorowego
  • Farsz mięsny do naleśników można wzbogacić wędzonym boczkiem lub pancettą, a także kiełbaską chorizo lub szynką parmeńską. Dzięki takim dodatkom otrzymamy danie we włoskim lub hiszpańskim stylu.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Naleśniki zapiekane z mięsem mielonym – dodatki  

Pyszne, pożywne i mocno pomidorowe naleśniki z mięsem mielonym i serem to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny, na co dzień i od święta. Zrobienie ich nie zajmuje wiele czasu, chociaż mnogość składników może zmylić. Przywodzą na myśl włoską ucztę, ponieważ składają się z elementów typowych dla lasagne bolognese – nadzienia z wieprzowiny lub wołowiny, sosu pomidorowego i beszamelu. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, żeby je nieco zmodyfikować. Farsz do naleśników z mięsem mielonym można urozmaicić takimi dodatkami jak: 

  • pieczarki – usmażone na złocisty kolor na maśle świetnie wpasowują się w treściwy mięsny farsz. Jesienią możemy wykorzystać grzyby leśne, takie jak podgrzybki, borowiki lub rydze.    
  • ryż – to niezwykle sycąca propozycja, która da nam zastrzyk energii do końca dnia. Jeden taki naleśnik, który ma w sobie wszystkie makroskładniki, można zabrać ze sobą do pracy na pożywny lunch. Farsz można wzbogacić przyprawą garam masala lub sosem worcestershire.  
  • warzywa – na przykład marchewka, szpinak, brokuł, cukinia. Jeśli brakuje nam czasu na przygotowanie świeżych składników, możemy wykorzystać gotową, mrożoną mieszankę. Nie zapomnijmy o przyprawach – zielone warzywa idą w parze z ziołami prowansalskimi.   
  • fasola i kukurydza – to składniki, dzięki którym powstaną naleśniki po meksykańsku z mięsem mielonym. Taki farsz warto wzbogacić wyrazistymi przyprawami – pikantną papryczką i kminem rzymskim

Z czego zrobić farsz do naleśników? 

Naleśniki faszerowane mięsem mielonym posmakują miłośnikom treściwych, sycących dań obiadowych podanych w atrakcyjnej, kompaktowej formie. Zapiekane ruloniki można przyrządzić też w wersji wegetariańskiej lub wypełniać dowolnym, ulubionym nadzieniem. Polecamy na przykład: 

  • naleśniki z cukinią – to proste, ale efektowne danie. Do farszu warto dodać twaróg i szynkę, a ciasto naleśnikowe będzie puszyste i pyszne, jeśli zrobimy je na bazie piwa. W kompozycji nie może zabraknąć świeżych ziół, na przykład koperku. 
  • naleśniki z kurkami – coś dla miłośników leśnych grzybów. Świetnie smakują jesienią, kiedy przynosimy do domu naręcze świeżych zbiorów. Proste naleśniki wypełnia śmietanowe nadzienie podlane białym winem i tarty parmezan. 
  • naleśniki ze szpinakiem zapiekane – niezwykle kusząca propozycja, która nie zawiera mięsa. Farsz składa się z zielonych liści podsmażonych z czosnkiem na maśle oraz kremowego serka śmietankowego. Apetyczne ruloniki polewa się sosem pomidorowym i zapieka z mozzarellą.  
  • naleśniki z parówką – opcja dla tych, którzy nie lubią spędzać dużo czasu w kuchni i dla niejadków. Ruloniki wypełniają gotowe kiełbaski i ser żółty. Można je posypać parmezanem i zapiec w naczyniu żaroodpornym.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne