Naleśniki z mięsem mielonym

Naleśniki z mielonym mięsem i warzywami to prosty przepis na obiad dla całej rodziny. Możemy podać je solo lub zapiec w sosie, lub podsmażyć na patelni. Jak przygotować farsz do naleśników na słono? Zobacz nasz sprawdzony przepis na i przygotuj doskonałe ciasto oraz idealnie doprawiony farsz!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

naleśniki ciasto naleśnikowe

Czas przygotowania:
35min.
Kalorie:
230 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.15 z 220 głosów)

Naleśniki z mięsem mielonym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Yorkshire pudding ciasto 1.

    Przygotowanie naleśników z mięsem mielonym zaczynamy od zrobienia ciasta na naleśniki. Do wysokiej miski dodajemy mąkę, mleko, jajka, szczyptę soli i dokładnie mieszamy. Jeśli ciasto jest zbyt gęste dodajemy troszkę zimnej wody i mieszamy. Gotowe ciasto odstawiamy na około 15-20 minut. W tym czasie robimy farsz do naleśników na słono. Pracę zaczynamy od dokładnego umycie warzyw w zimnej wodzie i osuszenia ich ręcznikiem papierowym. Papryki oczyszczamy z pestek i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i siekamy drobno.

  • smażenie-mięsa 2.

    Jak przygotować farsz do naleśników na słono? Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i szklimy wcześniej pokrojoną cebulę, a następnie dorzucamy pokrojoną paprykę. Wszystko smażymy razem przez około 7 minut. Następnie na patelnię dodajemy mięso mielone i smażymy, aż ładnie się zarumieni. Pomidory parzymy i obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę i dodajemy na patelnię. Doprawiamy farsz pieprzem, ziołami prowansalskimi oraz mieloną papryką. Mieszamy. Na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystko razem dusimy jeszcze kilka minut na wolnym ogniu. Po zdjęciu z ognia odstawiamy farsz na chwilę, dodajemy parmezan i mieszamy.

  • smażenie-naleśników 3.

    Z przygotowanego ciasta smażymy naleśniki i faszerujemy nadzieniem. Farsz nakładamy na środek placka, następnie składamy boki do środka i całość zwijamy w rulon. Naleśniki możemy podawać od razu lub podsmażyć na złoto. 

Kalorie: 230

Węglowodany: 10

Tłuszcz: 13

Białko: 15

Porady

  • Jeśli planujesz lub masz potrzebę, aby wydać większą porcję naleśników z mięsem w jednym czasie, przykryj usmażone naleśniki folią aluminiową. Folia aluminiowa sprawi, że naleśniki będą elastyczne, czyli łatwiej je zawinąć oraz nie wystygną. 
  • Olej, który planujesz wykorzystać do smażenia naleśników możesz wlać do ciasta i wymieszać. Wlewając olej do ciasta nie trzeba będzie pamiętać o tej czynności przy każdym naleśniku. 
  • Jeśli często smażysz naleśniki, zastanów się nad kupnem specjalnej patelni do naleśników.
     

Notka redakcyjna

  • Jeśli planujesz lub masz potrzebę, aby wydać większą porcję naleśników z mięsem w jednym czasie, przykryj usmażone naleśniki folią aluminiową. Folia aluminiowa sprawi, że naleśniki będą elastyczne, czyli łatwiej je zawinąć oraz nie wystygną. 
  • Olej, który planujesz wykorzystać do smażenia naleśników możesz wlać do ciasta i wymieszać. Wlewając olej do ciasta nie trzeba będzie pamiętać o tej czynności przy każdym naleśniku. 
  • Jeśli często smażysz naleśniki, zastanów się nad kupnem specjalnej patelni do naleśników.
     
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy