Szpinak z czosnkiem i śmietaną

Najprostszy przepis na szpinak to szpinak z czosnkiem i śmietaną. Rozpływa się w ustach, pasuje idealnie do różnych odmian makaronu, ale taki szpinak może być też podany z ziemniakami i sztuką mięsa.

dodany przez: Kulinarna Hania

Dodatki

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.07 z 289 głosów)


Składniki:

  • opakowanie mrożonego szpinaku (w sezonie można zastąpić go świeżym)
  • 4 łyżki masła
  • 4 ząbki czosnku
  • 5 łyżek słodkiej śmietany

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • 1.Masło rozpuścić na patelni. Wrzucić zmrożony szpinak lub umyty i odciśnięty szpinak. Chwilę podgrzewać razem z masłem.
  • 2.Dolać pół szklanki wody i dusić na małym ogniu. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i słodką śmietanę.
  • 3. Szpinak doprawić do smaku solą i pieprzem.Dusić przez ok. 15 min. aż szpinak będzie miękki a nadmiar płynu się odparuje.
  • 4. Taki szpinak jest świetnym dodatkiem do obiadu.

Porady

Szpinak z czosnkiem i śmietaną z patelni to jedno z dań "na szybko". Do jego przygotowania warto mieć porządną, poręczną patelnię, która posłuży nam przez lata. Dobrym wyborem będzie patelnia żeliwna - wprost z kuchni niejednej babci, a także typ wielu szefów kuchni. Patelnia żeliwna wbrew pozorom jest wygodna w użyciu, a jednocześnie łatwa do czyszczenia i utrzymania dobrego stanu.

Notka redakcyjna

Szpinak i czosnek to duet, który cieszy się sporą popularnością. Nic więc dziwnego, że przepisy na szpinak zawierają własnie ten dodatek. Zielone liście szpinaku świetnie komponują się też z kremowymi serkami w rozmaitych zapiekankach. Zobacz też: dlaczego warto jeść czosnek niedźwiedzi i jak go zbierać

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy

Główne składniki: