Szpinak z czosnkiem i śmietaną

Najprostszy przepis na szpinak to szpinak z czosnkiem i śmietaną. Rozpływa się w ustach, pasuje idealnie do różnych odmian makaronu, ale taki szpinak może być też podany z ziemniakami i sztuką mięsa.

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 7 osób
Ocena:

(średnia 4.06 z 262 głosów)

Składniki:

  • opakowanie mrożonego szpinaku (w sezonie można zastąpić go świeżym)
  • 4 łyżki masła
  • 4 ząbki czosnku
  • 5 łyżek słodkiej śmietany

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • 1.Masło rozpuścić na patelni. Wrzucić zmrożony szpinak lub umyty i odciśnięty szpinak. Chwilę podgrzewać razem z masłem.
  • 2.Dolać pół szklanki wody i dusić na małym ogniu. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i słodką śmietanę.
  • 3. Szpinak doprawić do smaku solą i pieprzem.Dusić przez ok. 15 min. aż szpinak będzie miękki a nadmiar płynu się odparuje.
  • 4. Taki szpinak jest świetnym dodatkiem do obiadu.

Porady

Zobacz też: dlaczego warto jeść czosnek niedźwiedzi i jak go zbierać

Notka redakcyjna

Szpinak i czosnek to duet, który cieszy się sporą popularnością. Nic więc dziwnego, że przepisy na szpinak zawierają własnie ten dodatek. Zielone liście szpinaku świetnie komponują się też z kremowymi serkami w rozmaitych zapiekankach.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy

Główne składniki: