Szpinak z czosnkiem i śmietaną

Najprostszy przepis na szpinak to szpinak z czosnkiem i śmietaną. Rozpływa się w ustach, pasuje idealnie do różnych odmian makaronu, ale taki szpinak może być też podany z ziemniakami i sztuką mięsa.

Dodany przez:

Szpinak z czosnkiem i śmietaną

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
7 porcji
Ocena:

(średnia 3.46 z 107 głosów)

Składniki

  • opakowanie mrożonego szpinaku (w sezonie można zastąpić go świeżym)
  • 4 łyżki masła
  • 4 ząbki czosnku
  • 5 łyżek słodkiej śmietany

Przygotowanie

  1. 1.Masło rozpuścić na patelni. Wrzucić zmrożony szpinak lub umyty i odciśnięty szpinak. Chwilę podgrzewać razem z masłem.
  2. 2.Dolać pół szklanki wody i dusić na małym ogniu. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i słodką śmietanę.
  3. 3. Szpinak doprawić do smaku solą i pieprzem.Dusić przez ok. 15 min. aż szpinak będzie miękki a nadmiar płynu się odparuje.
  4. 4. Taki szpinak jest świetnym dodatkiem do obiadu.

Komentarz redakcji

Szpinak i czosnek to duet, który cieszy się sporą popularnością. Nic więc dziwnego, że przepisy na szpinak zawierają własnie ten dodatek. Zielone liście szpinaku świetnie komponują się też z kremowymi serkami w rozmaitych zapiekankach.
obiad szpinak masło
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze