REKLAMA

Szpinak z czosnkiem i śmietaną

Szpinak z czosnkiem i śmietaną to prosty i uniwersalny sos, który doskonale komponuje się różnego rodzaju makaronem. Możemy serwować go również w roli nadzienia do mięsa czy też sosu do pizzy. Przepis na szpinak ze śmietaną z dodatkiem czosnku jest nie tylko prosty, ale również szybki – jego odtworzenie zajmie nam nie więcej niż 15 minut. Dlatego też, jeśli szukamy szybkiego pomysłu na obiad, to sos szpinakowy do makaronu sprawdzi się w tej roli znakomicie. Co istotne, do przygotowania szpinaku ze śmietaną możemy wykorzystać zarówno świeży, jak i mrożony szpinak. Jak zrobić szpinak? Poniżej podajemy szybki i sprawdzony przepis na szpinak z czosnkiem i śmietaną! 

dodany przez: Kulinarna Ania

Dodatki

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.03 z 299 głosów)


Kroki przygotowania:

  • szpinak-liscie 1.

    Przepis na szpinak z czosnkiem i śmietaną zaczynamy od rozpuszczenia masła na patelni. Dalej zamrożony szpinak lub świeży (wcześniej umyty i odciśnięty z wody) przysmażamy na maśle przez chwilę, a następnie dolewamy ok. 125 ml wody i dusimy na małym ogniu. Potem dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i słodką śmietankę. Na końcu szpinak doprawiamy solą i pieprzem i dusimy całość przez 15 minut aż nadmiar wody odparuje. 

Porady

  • Szpinak z czosnkiem i śmietaną z patelni to jedno z dań „na szybko”. Do jego przygotowania warto mieć porządną, poręczną patelnię, która posłuży nam przez lata. Dobrym wyborem będzie patelnia żeliwna, która wbrew pozorom jest wygodna w użyciu, a jednocześnie łatwa do czyszczenia i utrzymania dobrego stanu. Do duszenia sprawdzi się również patelnia z pokrywką.
  • Sos szpinakowy można przygotować na bazie szpinaku świeżego lub mrożonego. Świetnie sprawdzi się szpinak baby, który charakteryzuje się łagodnym smakiem. 
  • Sos szpinakowy możemy przygotować również na jogurcie naturalnym bądź greckim – dobrym pomysłem jest też wykorzystanie jogurtu bez laktozy. Jest to świetny sposób na sos szpinakowy w wersji fit. 
  • Do szpinaku ze śmietaną możemy wykorzystać również ser – świetnie sprawdzą się sery o wyrazistym smaku, np. camembert czy też gorgonzola. 
     

Notka redakcyjna

Sos szpinakowy – do czego wykorzystać? 

Sos szpinakowy jest pysznym i zdrowym sosem o szerokim zastosowaniu – jego smak nie jest dominujący, dlatego też świetnie komponuje się m.in. z danami makaronowymi. Szpinak ze śmietaną i czosnkiem jest bardzo łatwy w przygotowaniu, można wykorzystać go do urozmaicenia wielu dań. Świetnym pomysłem jest przygotowanie tagliatelle ze szpinakiem, fetą i kurczakiem. Co więcej, szpinak bardzo dobrze współgra również z rybami – w tym również wędzonymi (np. łososiem) – można go dodawać do różnego rodzaju sałatek rybno-warzywnych. Świetnym pomysłem jest także potraktowanie sosu szpinakowego jako bazy do pizzy (zamiast sosu pomidorowego czy czosnkowego) czy też nadzienia do różnego rodzaju mięs. 

Szpinak ze śmietaną -  jak go przygotować? 

Zaletą sosu szpinakowego jest z całą pewnością to, że jest bardzo prosty w przygotowaniu. Jego podstawowym składnikiem jest oczywiście szpinak – świeży bądź mrożony oraz śmietana lub jogurt (w zależności od preferencji). Jeśli chcemy przygotować szpinak w wersji wegańskiej, to możemy dodać do niego mleko roślinne (ok. 100 ml na 400 g szpinaku) oraz mąkę ziemniaczaną (ok. 15 g), dzięki której uzyskamy pożądaną – kremową konsystencję. Ważnym składnikiem sosu szpinakowego jest również czosnek (lub ewentualnie cebula), masło do smażenia (lub ewentualnie oliwa z oliwek) oraz przyprawy – sól i pieprz. Prawda, że prosto?

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy