Sos szpinakowy

Sos szpinakowy to prosty i uniwersalny sos, który doskonale komponuje się różnego rodzaju daniami. Możemy używać go w roli nadzienia do mięsa czy też sosu do pizzy, do makaronu lub jako dodatek do obiadu. Robi się go naprawdę szybko, zajmie nam to nie więcej niż 20 minut. Co istotne, można go przygotować ze świeżych liści lub z mrożonych. Poniżej podajemy szybki i sprawdzony przepis na szpinak z czosnkiem i śmietaną.

dodany przez: Kulinarna Ania

sosy dodatki

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.02 z 312 głosów)


Sos szpinakowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Liście szpinaku 1.

    Przygotowanie składników: czosnek przeciskamy przez praskę. Świeży szpinak myjemy i delikatnie odciskamy z wody.

  • szpinak 2.

    Sos szpinakowy: rozpuszczamy masło na patelni. Dalej zamrożony szpinak lub świeży smażymy na maśle przez chwilę. Następnie dolewamy ok. 125 ml wody i dusimy na małym ogniu. Potem dodajemy czosnek i słodką śmietankę. Na końcu szpinak doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Całość dusimy przez 15 minut aż nadmiar wody odparuje.

Porady

  • Sos szpinakowy to jedno z tych dań na szybko. Do jego przygotowania warto mieć porządną, poręczną patelnię. Dobrym wyborem będzie żeliwna, która wbrew pozorom jest wygodna w użyciu, a jednocześnie łatwa do czyszczenia i utrzymania dobrego stanu. Do duszenia sprawdzi się również patelnia z pokrywką.
  • Sos szpinakowy można przygotować na bazie szpinaku świeżego lub mrożonego. Świetnie sprawdzi się szpinak baby, który charakteryzuje się łagodnym smakiem.
  • Sos szpinakowy możemy przygotować również na jogurcie naturalnym bądź greckim – dobrym pomysłem jest też wykorzystanie jogurtu bez laktozy. Jest to świetny sposób na sos szpinakowy w wersji fit.
  • Dla wzmocnienia smaku możemy przygotować sos serowo–szpinakowy. Świetnie sprawdzą się tu sery o wyrazistym smaku, np. camembert czy też gorgonzola.

Notka redakcyjna

Sos szpinakowy – do czego wykorzystać?

Sos szpinakowy jest pysznym i zdrowym sosem o szerokim zastosowaniu – jego smak nie jest dominujący, dlatego też świetnie komponuje się z wieloma daniami. Jedną z lepiej znanych propozycji podania, jest sos szpinakowy do makaronu. Świetnym pomysłem jest przygotowanie tagliatelle ze szpinakiem, z dodatkiem fety i kurczaka.


Można przygotować również rybę w sosie szpinakowym. Bardzo dobrze współgra z tego rodzaju mięsem. W tym również z wędzonymi rybami (np. łososiem), sałatkami rybno–warzywnymi. Świetnym pomysłem jest także potraktowanie sosu szpinakowego jako bazy do pizzy (zamiast sosu pomidorowego czy czosnkowego) czy też nadzienia do różnego rodzaju mięs.


Sprawdzi się również kurczak w sosie szpinakowym, który możemy potraktować jak pesto. Mięso pokrojone w kostkę możemy w nim dusić lub polać nim pierś z kurczaka, smażoną bez panierki lub pieczoną.


Ciekawą propozycją będą też kopytka w sosie szpinakowym – danie bardzo delikatne w smaku, które pokochają dzieci. Są też zwolennicy szpinaku do obiadu, który zastępuje wtedy surówkę.


Szpinak ze śmietaną – inne wersje

Zaletą sosu szpinakowego jest z całą pewnością to, że jest bardzo prosty w przygotowaniu. A do tego niezwykle uniwersalny. Jego podstawowym składnikiem jest oczywiście szpinak – świeży bądź mrożony oraz śmietana lub jogurt (w zależności od preferencji).


Jeśli chcemy przygotować szpinak w wersji wegańskiej, to możemy dodać do niego mleko roślinne (ok. 100 ml na 400 g szpinaku) oraz mąkę ziemniaczaną (ok. 15 g), dzięki której uzyskamy pożądaną – kremową konsystencję.


Ważnym składnikiem sosu szpinakowego jest również czosnek (lub ewentualnie cebula), masło do smażenia (lub ewentualnie oliwa z oliwek) oraz przyprawy – sól i pieprz. Całość można wzbogacić o zmielone lub pokruszone orzechy nerkowca i suszone pomidory. Dzięki temu szpinak z czosnkiem i śmietaną będzie bardziej wyrazisty w smaku.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy