Przepisy na ciasto francuskie

522 przepisów

ciasto francuskie

Ciasto francuskie to baza wielu smakowitych wypieków. Dzięki niemu możecie we własnej kuchni wyczarować pyszności rodem z francuskich piekarni. Ciasto francuskie to ciasto bardzo delikatne, które po upieczeniu pięknie się rozwarstwia, tworząc chrupiące listki. Ciasto francuskie jest dość trudne do zrobienia w domu. Wymaga wiele pracy, w tym dokładnego i wielokrotnego wałkowania. Ciasto francuskie znajdziemy jednak niemal w każdym sklepie spożywczym. Zwykle jest umieszczone w lodówce, płaty ciasta zwinięte są w rolkę. Takie ciasto wystarczy wyjąć z opakowania, poporcjować i upiec z dodatkami - kilka minut i smaczna przekąska lub deser gotowe! Ciasto francuskie ma neutralny smak, dlatego dobrze sprawdza się w słonych i słodkich daniach.

Ciasto francuskie - na słodko i na wytrawnie

Ciasto francuskie możemy przyrządzić na różne sposoby. Chyba najbardziej popularnym wypiekiem, który nam się z nim kojarzy są francuskie rogaliki, czyli croissanty. Można nadziać je np. czekoladą lub zjeść bez nadzienia - w każdej wersji są pyszne! Ciasto francuskie świetnie sprawdza się też w słodkich tartach czy znanej i lubianej karpatce lub kremówce. 

Ciasto francuskie wykorzystujemy także do przygotowywania słonych wypieków. Z tego typu ciasta powstaje np. kulebiak czy różnego rodzaju zapiekanki. Ciasto francuskie może być zarówno spodem wypieków, jak i ich wierzchem - skorupka z ciasta francuskiego przykrywająca apetyczny farsz smakuje bardzo dobrze. Ciasto francuskie wykorzystacie też do zrobienia przekąsek na imprezę. Niech będą to małe paszteciki lub tartaletki z różnymi nadzieniami.