Przepisy na ciasto francuskie

582 przepisów

Ciasto francuskie to baza wielu smakowitych wypieków. Dzięki niemu możecie we własnej kuchni wyczarować pyszności rodem z francuskich piekarni. Ciasto francuskie to ciasto bardzo delikatne, które po upieczeniu pięknie się rozwarstwia, tworząc chrupiące listki. Ciasto francuskie jest dość trudne do zrobienia w domu. Wymaga wiele pracy, w tym dokładnego i wielokrotnego wałkowania. Ciasto francuskie znajdziemy jednak niemal w każdym sklepie spożywczym. Zwykle jest umieszczone w lodówce, płaty ciasta zwinięte są w rolkę. Takie ciasto wystarczy wyjąć z opakowania, poporcjować i upiec z dodatkami - kilka minut i smaczna przekąska lub deser gotowe! Ciasto francuskie ma neutralny smak, dlatego dobrze sprawdza się w słonych i słodkich daniach.

Przepisy w kolekcji Przepisy na ciasto francuskie

Ciasto francuskie - na słodko i na wytrawnie

Ciasto francuskie możemy przyrządzić na różne sposoby. Chyba najbardziej popularnym wypiekiem, który nam się z nim kojarzy są francuskie rogaliki, czyli croissanty. Można nadziać je np. czekoladą lub zjeść bez nadzienia - w każdej wersji są pyszne! Ciasto francuskie świetnie sprawdza się też w słodkich tartach czy znanej i lubianej karpatce lub kremówce. 

Ciasto francuskie wykorzystujemy także do przygotowywania słonych wypieków. Z tego typu ciasta powstaje np. kulebiak czy różnego rodzaju zapiekanki. Ciasto francuskie może być zarówno spodem wypieków, jak i ich wierzchem - skorupka z ciasta francuskiego przykrywająca apetyczny farsz smakuje bardzo dobrze. Ciasto francuskie wykorzystacie też do zrobienia przekąsek na imprezę. Niech będą to małe paszteciki lub tartaletki z różnymi nadzieniami.

Artykuły powiązane

zakalec-slider
24.04.2020

Zakalec – jak uniknąć kulinarnej wpadki?

Niewyrośnięte ciasto, powszechnie znane jako zakalec, to niemiła niespodzianka, która może przytrafić się każdemu, nawet doświadczonemu piekarzowi czy cukiernikowi. Zakalec zazwyczaj jest niedopieczony w środku albo mokry od spodu. Istnieją sposoby, jak zakalca uniknąć, a także by odratować nieudany wypiek.

Jak zrobić ciasto francuskie?
21.04.2020

Jak zrobić ciasto francuskie? Oto niezawodny sposób

Ciasto francuskie to wypiek, który onieśmiela miłośników domowych wypieków. Dla wielu osób ciasto francuskie jest zbyt pracochłonne, wymaga dużo cierpliwości i czasu. Jednak warto samemu zrobić ciasto francuskie. Zaletą wykonania ciasta francuskiego w domu jest pewność składu, który nie jest oczywisty w gotowych wersjach. Podpowiadamy, jak zrobić ciasto francuskie.

Author Photo.Michał Korkosz.Credit Katarzyna Pruszkiewicz -MG -
12.03.2020

Michał Korkosz- kwestionariusz kulinarny

Michał Korkosz to bloger, pasjonat kulinariów i laureat nagrody za najlepszą fotografię kulinarną Saveur 2017. Mimo młodego wieku posiada już spore cukiernicze doświadczenie. W 2020 roku debiutuje ze swoją pierwszą książką. W ramach cyklu „Człowiek od kuchni” przepytaliśmy Michała Korkosza, autora bloga „Rozkoszny”.

gallette
04.01.2020

Galette des rois – historia ciasta na Trzech Króli

Noworoczne ciasto z niespodzianką, czyli galette des rois (dosłownie „ciasto trzech króli”) na stołach Francuzów serwowane jest od XIV wieku. To królewskie ciasto na trzech króli współcześnie ma wiele odmian, choć klasyczny przepis jest połączeniem delikatnego ciasta francuskiego z masą migdałową. W cyklu "Przy wspólnym stole" przybliżamy historię galette de rois i przepis na ten deser.

_MW02697
13.12.2019

Zwyczajnie wyjątkowe – wywiad z autorkami książki „Nienasycone”

Co jadła Coco Chanel? A Frida Kahlo? 14 kobiet, prawie 100 przepisów. I one – dwie artystki z szaloną wizją. Książka „Nienasycone” to opowieść o codzienności niezwykłych kobiet i próba spojrzenia na nie z zupełnie innej perspektywy. Z autorkami, Klaudią Igą Peres i Marianne Pfeffer Gjengedal, rozmawiamy o wymarzonych zawodach z dzieciństwa, pracy stylistki jedzenia i tym, jak robić lepsze zdjęcia.

Niki Segnit
30.05.2019

Po prostu gotuj! - wywiad z Niki Segnit

Napisała książkę z której korzystają wszyscy – od amatorów po profesjonalistów. „Leksykon smaków” to z pewnością jedna z najważniejszych pozycji o jedzeniu. O tym, jak uwolnić się od przepisów, co jest sekretem idealnego fish&chips i czego szukać w nowej książce „Sztuka gotowania” w cyklu Człowiek od kuchni rozmawiamy z Niki Segnit.

Ciasto francuskie
29.12.2018

Ciasto francuskie – domowe czy ze sklepu?

Ciasto francuskie składające się z wielu warstw cienkich „listków” cieszy się ogromną popularnością, ponieważ można z niego przyrządzać zarówno słodkie, jak i wytrawne przysmaki. Co warto o nim wiedzieć? O tym w cyklu "Przyjemności na weekend".