REKLAMA

Naleśniki z parówką

Naleśniki z parówką to doskonały pomysł na sycący obiad czy smaczną kolację. Są wyjątkowo proste w przygotowaniu, a do tego smakują naprawdę fantastycznie. Połączenie delikatnego ciasta, jakościowych parówek i tartego sera jest szczególnie uwielbiane przez dzieci – nawet największe niejadki będą zachwycone. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Naleśniki Zapiekanki

Czas przygotowania:
35min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.39 z 186 głosów)


Kroki przygotowania:

  • 1.

    Ciasto na naleśniki: Mąkę pszenną wsypujemy do miski. Dodajemy jajka, mleko, wodę gazowaną, 2 łyżki oleju i szczyptę soli. Całość dokładnie mieszamy. Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju.

  • 2.

    Naleśniki z parówką: Parówki gotujemy według instrukcji na opakowaniu, wyjmujemy z wody i odsączamy. Ser trzemy na tarce o grubych oczkach. Dzielimy go na dwie części, jedną odkładamy na później. Na każdym naleśniku układamy parówkę, dodajemy odrobinę sera i całość zawijamy w rulonik. Czynność powtarzamy.

  • 3.

    Zapiekanie naleśników: Piekarnik rozgrzewamy do 180 °C. Zawinięte naleśniki z parówką układamy ciasno w naczyniu żaroodpornym. Ich wierzch posypujemy odłożonym wcześniej tartym serem. Całość zapiekamy przez około 20 minut. Podajemy z ulubionym sosem.

Porady

  • Naleśniki z parówką można również przygotować w wersji bezglutenowej. Wystarczy zastąpić podaną w przepisie mąkę pszenną jej ryżowym lub jaglanym odpowiednikiem. By konsystencja ciasta była bardziej klejąca, warto dodać również odrobinę mąki ziemniaczanej. 
  • Jeżeli ciasto na naleśniki jest zbyt gęste należy dolać do niego nieco więcej wody gazowanej. Z kolei, jeśli jego konsystencja jest zbyt lejąca, można dodać więcej mąki. 
  • By przygotować parówki zapiekane w naleśnikach w wersji wegetariańskiej, wystarczy zamiast klasycznych parówek użyć kiełbasek roślinnych. Można je znaleźć w większości hipermarketów i w sklepach z wegańską żywnością.
  • Gotowe naleśniki z parówką i serem można dodatkowo posypać posiekaną natką pietruszki lub podsmażoną na złoto cebulką.
  • Dla urozmaicenia smaku, podaną w przepisie wodę gazowaną można zastąpić piwem. 
  • Do ciasta na naleśniki z serem i parówką polecamy używać mąki typu 450, 500 lub 550. By uzyskać odpowiednią konsystencję, przed smażeniem, warto je również odstawić na około 30 minut. 

Notka redakcyjna

Jak zawijać naleśniki z parówką?

Naleśniki z parówkami zawija się podobnie do krokietów. Należy więc ułożyć farsz – w tym przypadku parówkę – na środku ciasta, po czym złożyć dwie jego części do środka tak, by częściowo przykryły mięso.  Następnie całość zawija się w ciasny rulonik. 

Jeżeli powyższy sposób wydaje się wam zbyt czasochłonny, możecie zrobić to prościej. W tym przypadku wystarczy ułożyć parówkę bliżej jednego z brzegów, założyć go do środka, a następnie zrolować. Wówczas, naleśniki  należy ciasno ułożyć w naczyniu żaroodpornym – najlepiej zawinięciem do dołu.

Dodatki do naleśników z parówkami zapiekanych w piekarniku

Najczęstszym dodatkiem do parówek w naleśniku jest tarty ser żółty (w szczególności Gouda, Cheddar lub Edam). Można posypać nim wierzch dania lub zawinąć go wewnątrz naleśnika. By nieco urozmaicić smak zapiekanych rulonów, polecamy dodanie do nich podsmażonych na maśle pieczarek lub cebulki. Fani mięsnych smaków mogą również owinąć parówkę plastrami jakościowego bekonu.

Naleśniki z parówką i serem zapiekane w piekarniku zwykle podaje się w towarzystwie sosu pomidorowego, majonezowego, czosnkowego lub musztardowego. Smak dania dobrze podkreśli również ketchup lub dressing curry. By danie było bardziej sycące, można zaserwować je z warzywną surówką z kapusty pekińskiej, pora, selera lub z popularnym colesławem. Do naleśników z parówką możemy również pokroić kilka warzyw - paprykę, pomidora oraz ogórka - i ułożyć na talerzu razem z gotowym daniem. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy