Cannelloni ze szpinakiem - pyszne cannelloni z warzywami

Cannelloni ze szpinakiem to jeden z najpopularniejszych przepisów na włoski makaron w kształcie dużych rurek. Rurki cannelloni ze szpinakiem łatwo podać na rodzinny obiad bądź zapakować jako lunch do pracy. Sprawdź nasz przepis na cannelloni ze szpinakiem! Przepis na tę wersję pochodzi z magazynu "Sól i Pieprz" nr 3/2020. Nowy numer magazynu "Sól i Pieprz" w sprzedaży.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Zapiekanki dania z makaronem cannelloni

Czas przygotowania:
60min.
Kalorie:
1800 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.52 z 197 głosów)


Kroki przygotowania:

  • szpinak-liscie 1.

    Liście szpinaku myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy, następnie gotujemy przez dwie minuty we wrzącej wodzie. Po ugotowaniu szpinak odcedzamy i drobno siekamy. Mieszamy z serkiem ricotta i dwoma jajkami. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Następnie przygotowujemy sos do cannelloni ze szpinakiem. Na rozgrzanej patelni roztapiamy łyżeczkę masła i robimy zasmażkę: do roztopionego masła wsypujemy mąkę i mieszamy rózgą, aż się zezłoci. Do zasmażki wlewamy mleko i dalej podgrzewamy. Stale mieszamy, aby w sosie nie powstały grudki. Podgrzewamy do momentu, aż sos do cannelloni ze szpinakiem będzie gęsty i gładki. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

  • cannelloni 2.

    Zagotowujemy wodę do ugotowania makaronu. Cannelloni gotujemy przez we wrzącej wodzie przez dwie minuty, odcedzamy. Za pomocą rękawa cukierniczego napełniamy rurki cannelloni farszem szpinakowym. Następnie dno naczynia żaroodpornego smarujemy łyżką przygotowanego wcześniej sosu beszamelowego. W naczyniu układamy cannelloni ze szpinakiem w niewielkich odstępach. Pozostały sos beszamelowy wylewamy na środku. Cannelloni ze szpinakiem posypujemy startym wcześniej parmezanem. Rurki makaronowe nadziewane szpinakiem zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez 25 minut.

Kalorie: 1800

Ilość porcjii: 4

Porady

  • W przepisie na cannelloni ze szpinakiem i serem szpinak, zamiast gotować, możesz także usmażyć na łyżeczce masła lub zblanszować. Jeśli nie masz dostępu do świeżego szpinaku, z powodzeniem możesz wykorzystać także szpinak mrożony, który zwykle jest także od razu posiekany. Taki szpinak jednak zdecydowanie lepiej będzie usmażyć zamiast gotować.
  • Sos beszamelowy możemy zastąpić sosem pomidorowym z czosnkiem, bazylią i oregano praz mozzarellą i polać nim cannelloni ze szpinakiem przez wstawieniem do piekarnika. Jak zrobić taki sos pomidorowy do cannelloni? Najpierw przeciskamy obrany czosnek przez praskę i podsmażamy na wolnym ogniu w rondelku z łyżką oliwy z oliwek. Gdy czosnek się lekko zarumieni, do garnka dolewamy 500 g przecieru pomidorowego oraz bazylię i oregano (najlepiej świeże). Dosypujemy pół łyżeczki cukru, mieszamy i gotujemy, aż część wody z sosu odparuje. Sosem pomidorowym polewamy cannelloni, na wierzchu układamy plastry mozzarelli i wstawiamy do piekarnika.

Sprawdź także przepis na sos do spaghetti domowej roboty - możesz go wykorzystać również do cannelloni ze szpinakiem!

Notka redakcyjna

Czy makaron do cannelloni ze szpinakiem należy opłukać po gotowaniu?

Płukanie makaronu to kwestia, która wzbudza wiele kontrowersji - metoda ta ma równie wielu zwolenników, co wrogów. Co się dzieje z makaronem, gdy go opłukujemy po ugotowaniu? Kiedy to robimy, wypłukujemy z makaronu całą skrobię. Jest to bardzo istotne (zwłaszcza w przepisie na cannelloni z warzywami, jak i na inne makarony z podawane z sosem), gdyż to właśnie skrobia sprawia, że makaron tak dobrze się z sosem łączy. Dlatego jeśli przygotowujemy makaron przeznaczony do zapiekania (cannelloni, lasagne), lepiej będzie makaronu nie płukać. Co innego, jeśli przyrządzamy np. sałatkę z makaronem bądź makaron smażony typu stir fry. W tych dwóch przypadkach akurat wypłukanie skrobi zadziała na korzyść dania. Opłukany makaron od razu przestanie się gotować, więc ryzyko rozgotowania podczas smażenia na patelni zniknie, z kolei jeśli chodzi o sałatkę, to wypłukany ze skrobi makaron nie będzie się lepił - czyli sklei się z resztą składników w jedną całość i lepiej się z nimi połączy.

Czytaj także: Jak ugotować makaron? To banalnie proste!

Jak zrobić cannelloni ze szpinakiem?

Zapiekanki makaronowe to popularne dania obiadowe - są bardzo proste w przygotowaniu, nieczasochłonne, a na dodatek można je zupełnie dowolnie modyfikować. Tradycyjne cannelloni faszeruje się mięsem i sosem pomidorowym, ale cannelloni wegetariańskie możesz przyrządzić także z nadzieniem z grzybów, oscypka i bryndzy. Jak zrobić cannelloni ze szpinakiem? Żeby przygotować rurki cannelloni ze szpinakiem, należy najpierw zrobić farsz do cannelloni. W tym celu liście szpinaku myjemy i krótko (przez około 2 minuty) gotujemy we wrzącej wodzie. Następnie, po ugotowaniu i przestudzeniu, szpinak drobno siekamy. Mieszamy z ricottą i jajkami oraz doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Farsz do cannelloni możesz także przyprawić czosnkiem - na pewno będzie pasował do szpinaku. Kolejnym krokiem jest zrobienie zasmażki do sosu beszamelowego. Do roztopionego na patelni masła dosypujemy łyżkę stołową mąki pszennej i mieszamy, aż mąka nabierze złotego koloru. Następnie dodajemy mleko, rozrabiamy z zasmażką i gotujemy, aż sos do cannelloni będzie gładki i jednolity. Sos należy nieustannie mieszać, aby nie powstały w nim grudki. Solimy, dodajemy pieprz i gałkę muszkatołową. Następnie gotujemy makaron we wrzącej wodzie przez około dwie minuty, odcedzamy. Farsz do cannelloni rozprowadzamy za pomocą rękawa cukierniczego. Następnie, dno naczynia żaroodpornego, w którym będziemy zapiekać cannelloni nadziewane ricottą, smarujemy cienko łyżką sosu beszamelowego. Na sosie układamy cannelloni ze szpinakiem w niewielkich odstępach od siebie i przez środek polewamy resztą sosu beszamelowego. Ścieramy parmezan na tarce i posypujemy nim makaron z wierzchu. Wstawiamy naczynie do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Cannelloni ze szpinakiem powinno być gotowe po 25 minutach.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy