REKLAMA

Cannelloni ze szpinakiem

Cannelloni ze szpinakiem to danie z dodatkiem sera ricotta i parmezanu, zapiekane pod sosem beszamelowym. To także jedna z najpopularniejszych propozycji na włoski makaron w kształcie dużych rurek. Sprawdzą się na rodzinny obiad, który pięknie prezentuje się na talerzu lub jako lunch do pracy. Przepis na rurki cannelloni ze szpinakiem pochodzi z magazynu "Sól i Pieprz" nr 3/2020.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

dania z makaronem cannelloni

Czas przygotowania:
60min.
Kalorie:
1800 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.51 z 198 głosów)


Kroki przygotowania:

  • szpinak-liscie 1.

    Szpinak: liście myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy, następnie gotujemy przez dwie minuty we wrzącej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy je i drobno siekamy. Mieszamy z serkiem ricotta i dwoma jajkami. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem do smaku.

  • Mleko w garnku 2.

    Sos beszamelowy: na rozgrzanej patelni roztapiamy łyżeczkę masła, wsypujemy mąkę i mieszamy rózgą, aż się zezłoci. Do zasmażki wlewamy mleko i dalej podgrzewamy. Stale mieszamy, żeby w sosie nie powstały grudki. Podgrzewamy do momentu, aż sos do cannelloni ze szpinakiem będzie gęsty i gładki. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

  • cannelloni 3.

    Cannelloni ze szpinakiem: zagotowujemy wodę na makaron. Rurki gotujemy we wrzącej wodzie przez dwie minuty, odcedzamy. Za pomocą rękawa cukierniczego napełniamy je farszem szpinakowym. Następnie dno naczynia żaroodpornego smarujemy łyżką przygotowanego wcześniej sosu beszamelowego. W naczyniu układamy cannelloni w niewielkich odstępach. Pozostały sos beszamelowy wylewamy na środku. Makaron ze szpinakiem posypujemy startym parmezanem. Całość zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez 25 minut.

Kalorie: 1800

Ilość porcji: 4

Porady

  • Danie to możemy przygotować też z innym serem, często podawane jest cannelloni ze szpinakiem i fetą.
  • Zamiast gotować szpinak do makaronu, można go usmażyć na łyżeczce masła lub zblanszować.
  • Cannelloni ze szpinakiem można przygotowywać przez cały rok, ponieważ bez problemu sprawdzi się też tu jego mrożona wersja.
  • Szpinak mrożony do cannelloni zdecydowanie lepiej będzie usmażyć zamiast gotować.
  • Sos beszamelowy możemy zastąpić sosem pomidorowym z czosnkiem, bazylią i oregano oraz mozzarellą i polać nim cannelloni ze szpinakiem przed wstawieniem do piekarnika.

Sprawdź także przepis na sos do spaghetti domowej roboty – można go wykorzystać również do cannelloni ze szpinakiem.

Notka redakcyjna

Cannelloni ze szpinakiem – z sosem pomidorowym

Jak zrobić taki sos pomidorowy do cannelloni? Najpierw przeciskamy obrany czosnek przez praskę i podsmażamy na wolnym ogniu w rondelku z łyżką oliwy z oliwek. Gdy lekko się zrumieni, do garnka dolewamy 500 g przecieru pomidorowego (passaty) oraz bazylię i oregano (najlepiej świeże). Dosypujemy pół łyżeczki cukru, mieszamy i gotujemy, aż część wody z sosu odparuje. Sosem pomidorowym polewamy cannelloni ze szpinakiem, na wierzchu układamy plastry mozzarelli i wstawiamy do piekarnika.

 

Cannelloni ze szpinakiem – czy makaron płuczemy po gotowaniu?

Płukanie makaronu to kwestia, która wzbudza wiele kontrowersji – metoda ta ma równie wielu zwolenników, co wrogów. Kiedy to robimy, wypłukujemy z niego całą skrobię. Jest to bardzo istotne (zwłaszcza w przepisie na cannelloni ze szpinakiem, i inne makarony z podawane z sosem), gdyż to właśnie skrobia sprawia, że makaron tak dobrze się z sosem łączy. Dlatego zdecydowanie lepiej tego nie robić, zwłaszcza, gdy robimy zapiekankę makaronową (cannelloni, lasagne).


Wyjątkiem są sałatki z makaronem bądź makaron smażony typu stir fry. W tych dwóch przypadkach akurat wypłukanie skrobi zadziała na korzyść dania. Makaron przelany wodą od razu przestanie się gotować. Ryzyko rozgotowania podczas smażenia na patelni zniknie. Z kolei jeśli chodzi o sałatkę, to nie będzie się lepił, dzięki temu lepiej połączy się z pozostałymi składnikami.


Czytaj także: Jak ugotować makaron? To banalnie proste!

 

Cannelloni ze szpinakiem – inne wersje

Zapiekanki makaronowe to popularne dania obiadowe. Są bardzo proste w przygotowaniu, nieczasochłonne, a na dodatek można je zupełnie dowolnie modyfikować. Tradycyjne cannelloni faszeruje się mięsem mielonym i sosem pomidorowym.


W wersji wegetariańskiej można przyrządzić cannelloni z grzybami. Sprawdzi się też farsz z soczewicy czerwonej, startej marchewki, cebuli pokrojonej w kostkę, czosnku przeciśniętego przez praskę i pomidorów. Marchew, cebulę i czosnek warto wcześniej podsmażyć przez ok. 5 minut. Następnie zalewamy wodą, dosypujemy soczewicę i dusimy przez 10 minut. Na koniec dolewamy passatę i dodajemy przyprawy: bazylię, pieprz, sól, paprykę mieloną słodką i szczyptę curry. Dusimy kilka minut.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy