Naleśniki zapiekane z serem, pieczarkami i szynką

Naleśniki zapiekane z serem, szynką i pieczarkami to propozycja naleśników na słono, które świetnie sprawdzą się w roli dania obiadowego. Są one pyszne, sycące, a także proste w przygotowaniu, chociaż nieco czasochłonne. Do naleśników zapiekanych rekomendujemy wykorzystać szynkę gotowaną oraz dwa rodzaje sera – cheddar oraz ser pleśniowy. Połączone ze sobą tworzą oryginalną kompozycję smakową. Naleśniki na słono, posypane żółtym serem i zapieczone w piekarniku to jedno z ulubionych dań dzieci – z powodzeniem możemy pociąć je w małe kawałki i serwować w formie wytrawnej przekąski na przyjęciu dla dzieci. Poniżej podajemy prosty przepis na naleśniki zapiekane z serem, szynką i pieczarkami. Możemy je przygotować również w wersji wegetariańskiej – bez szynki. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Naleśniki naleśniki zapiekane ciasto naleśnikowe

Czas przygotowania:
30min.
Kalorie:
177 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.28 z 237 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Pieczarki patelnia 1.

    Przepis na naleśniki zapiekane zaczynamy od przygotowania farszu. Pieczarki myjemy, czyścimy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Następnie rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju i smażymy najpierw samą cebulkę, a następnie dorzucamy do niej pieczarki.  Na koniec dorzucamy pokrojoną w paseczki szynkę i wszystko razem krótko podsmażamy. Gotowy farsz zdejmujemy z ognia, lekko studzimy i dodajemy do niego bułkę tartą, aby stał się gęstszy. Do farszu dodajemy też posiekany szczypiorek i starty ser.

  • nalesniki 2.

    Jajka, mąkę, wodę gazowaną i mleko dokładnie miksujemy na gładką masę. Kiedy ciasto będzie już gotowe, na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu smażymy dosyć cienkie naleśniki i odkładamy je do ostygnięcia. Następnie na każdy naleśnik nakładamy farsz i zwijamy w rulon.

  • nalesniki-w-formie 3.

    Gotowe naleśniki na słono układamy ciasno obok siebie w natłuszczonym wcześniej naczyniu żaroodpornym lub blaszce. Kiedy wszystkie naleśniki będą już ułożone, obsypujemy ja po wierzchu startym serem żółtym. Wszystko wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 8-10 minut. 

Kalorie: 177

Węglowodany: 19

Tłuszcz: 8

Białko: 8

Porady

  • Do smażenia naleśników na słono zamiast oleju rzepakowego, możemy wykorzystać masło klarowane. Dobrym pomysłem jest dodanie składnika tłuszczowego do ciasta (najlepiej masła), dzięki czemu możemy smażyć naleśniki na suchej patelni. 
  • Nasz przepis na naleśniki zapiekane możemy nieco zmodyfikować, dodając do nich warzywa np. paprykę, pomidora czy ogórki. 
  • Nasze naleśniki na słono mogą być dość suche, dlatego warto przygotować do nich sos np. pomidorowy na bazie pomidorów w puszce – wystarczy podsmażyć cebulę i czosnek (najpierw na patelnie wrzucamy cebulę, a dopiero po chwili czosnek), dodajemy pomidory w puszce, gotujemy przez ok. 7 minut, a następnie całość miksujemy, solimy i pieprzymy do smaku, dodajemy odrobinę cukru i oregano. 
  • Do smażenia naleśników warto wykorzystać wodę gazowaną, dzięki czemu będą one znacznie puszyste. 
  • Do przygotowania naleśników na słono świetnie sprawdzi się specjalna patelnia do naleśników, która jest niska i specjalnie wyprofilowania, co znacznie ułatwia ich smażenie.  Do zapieczenia idealne będzie naczynie żaroodporne.
     

Notka redakcyjna

Farsz do naleśników na słono 

Pomysłów na naleśniki na słono jest naprawdę co niemiara – naleśniki to dobra baza do tego, by bawić się składnikami i tworzyć własne, i unikalne kompozycje smakowe. Naleśniki wytrawne świetnie sprawdzą się w roli dania obiadowego. Z powodzeniem możemy serwować je również w roli przystawki na przyjęciach. Obecnie dużą popularnością cieszą się pomysły na naleśniki na słono w wersji bezmięsnej, czyli wegetariańskiej. Zdecydowane najpowszechniejszym ich typem są naleśniki ze szpinakiem z fetą lub z serem żółtym. Innym pomysłem są naleśniki z brokułami i serem twarogowym. Świetnie smakują również naleśniki z warzywami w stylu meksykańskim, czyli z gęstym pomidorowym sosem. 

Naleśniki na słono z powodzeniem można przygotować też również z mięsem w roli głównej. W pierwszej kolejności należy wymienić naleśniki z kurczakiem, szpinakiem i serem fetą. Popularne są także naleśniki szpinakowe z łososiem. Nie należy zapominać również o naleśnikach w stylu meksykańskim – z mieloną wołowiną z warzywami w sosie pomidorowym (w stylu chilli con carne). Jeśli chcemy przygotować coś szybkiego na ząb świetną opcją mogą być również naleśniki z parówką czy kiełbasą. 

Naleśniki w wersji wytrawnej możemy przyrządzać na kilka różnych sposobów – możemy je zarówno zapiec, jak i usmażyć na patelni na maśle klarowanym lub oleju słonecznikowym. Dużą popularnością cieszą się naleśniki zapiekane, obficie posypane serem żółtym i gęsto posypane pokrojonym w kostkę szczypiorkiem.  

Podsumowując, naleśniki do świetna baza do przygotowania potraw w duchu zero waste, ponieważ w roli farszu możemy wykorzystać niemal wszystkie składniki, które mamy w swojej lodówce. Warto tworzyć swoje unikalne kompozycje smakowe. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy