Nalesniki zapiekane z serem, pieczarkami i szynką

Pyszne zapiekane naleśniki z szynką i pieczarkami.

NaleśnikiSzynki

Czas przygotowania:
30 min.
Kalorie:
450.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.29 z 231 głosów)

Składniki:

  • CIASTO :
  • 20 dag mąki
  • 2 jajka
  • szklanka mleka
  • szklanka wody
  • sól
  • olej do smażenia
  • FARSZ:
  • 30 dag pieczarek
  • 20 dag szynki w plasterkach (lub innej wędliny)
  • duża cebula
  • 20 dag sera pleśniowego typu rokpol
  • 2 łyżki tartej bułki
  • pęczek szczypiorku
  • sok z cytryny
  • sól i pieprz
  • DO ZAPIEKANIA :
  • 6 łyżek startego żółtego sera
  • po łyżce masła i tartej bułki

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Ciasto: składniki zmiksować. Odstawić.
  • Farsz: pieczarki opłukać
  • osuszyć
  • pokroić w cienkie plasterki
  • skropić sokiem z cytryny. Cebulę obrać
  • pokroić w drobną kostkę
  • zeszklić na 2 łyżkach oleju. Szynkę pokroić w paseczki. Dodać do wcześniej przygotowanych składników. Smażyć
  • razem ok. 2 minut. Dodać pieczarki i całość doprawić solą oraz pieprzem. Wszystkie składniki smażyć razem
  • aż grzyby puszczą sok. Odstawić z ognia. Wymieszać z tartą bułką
  • żeby farsz był gęściejszy. Szczypiorek umyć
  • osuszyć
  • drobno posiekać.
  • Dodać do farszu. Rokpol (można zastąpić bryndzą albo innym owczym serem) zetrzeć na grubej tarce jarzynowej. Dodać do farszu
  • wymieszać.
  • Ciasto naleśnikowe zamieszać (jeśli jest zbyt gęste
  • dolać wody). Usmażyć cienkie naleśniki. Każdy posmarować farszem. Zwinąć w rulony. Ułożyć w naczyniu
  • żaroodpornym wysmarowanym masłem i obsypanym tartą bułką. Posypać serem. Zapiekać 10 min w temp. 200˚C. Podawać gorące.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!

Kalorie: 450.00

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy