Risotto ze szpinakiem to szybkie danie wegetariańskie, które najlepiej smakuje przygotowane ze świeżymi liśćmi. Risotto szpinakowe można też przygotować w wersji wegańskiej - wystarczy do jego przygotowania użyć mleka kokosowego. Dania ze szpinakiem wegetariańskie to nie lada gratka, nawet dla osób lubiących mięsne posiłki. To danie z ryżem warto doprawić hojną szczyptą gałki muszkatołowej. Wtedy wege obiad ze szpinakiem nabierze wyjątkowego smaku. Przekonajcie się sami!
fot. iStock
(średnia 4.47 z 187 głosów)
Na patelnię należy wylać oliwę z oliwej i przesmażyć posiekaną cebulę. Następnie należy dodać drobno posiekany czosnek. Kiedy całość się zeszkli, należy wsypać ryż, wlać wino i czekać, aż ryż go wchłonie, a nadmiar płynu odparuje. Następnie należy dodać liście szpinaku (mogą być też mrożone) i całość zalać 150 ml bulionu warzywnego. Risotto ze szpinakiem należy przykryć i chwilę dusić.
Teraz risotto szpinakowe należy mieszać co jakiś czas i kontrolować wchłonięcie bulionu przez ryż. Następnie dolać kolejną porcję (150 ml) płynu i mieszać do ponownego wchłonięcia. Czynność należy powtarzać, aż do całkowitego wchłonięcia bulionu.
Pod koniec gotowania należy dolać słodką śmietankę, aby całość się jeszcze bardziej zagęściła oraz łyżkę masła. Wegetariańskie risotto doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotowe risotto ze szpinakiem należy wyłożyć na talerzu i posypać parmezanem.
Porady
- Co dodać do ryżu, aby uzyskać treściwe danie? Polecamy przygotować risotto ze szpinakiem i kurczakiem, a w wersji wegetariańskiej z tofu. Mięso lub tofu należy zamarynować i usmażyć pokrojone w kostkę „na jeden gryz”. Następnie wymieszać z ugotowanym risotto szpinakowym.
- Ryżu do risotto nie należy wcześniej przepłukiwać wodą – wypłucze to skrobię, która jest potrzebna, aby zagęścić danie.
- Przepis na risotto ze szpinakiem na pewno się uda, jeśli będziemy pamiętać o jego ciągłym mieszaniu. Zapobiegnie to przypaleniu.
Risotto to popularne danie kuchni włoskiej. Co ważne, przepis zakłada użycie specjalnej odmiany ryżu do risotto: arborio lub carnaroli, które są bardziej okrągłe i przeźroczyste niż zwykłe ziarna ryżu. Przepis na risotto ze szpinakiem to sposób na szybki i smaczny wegetariański obiad. Jak go przygotować? Cebulkę należy zeszklić na patelni i dodać do niej ryż. Ziarnka należy smażyć, aż staną się szkliste. Następnie dolać wino i poczekać, aż zostanie ono wchłonięte. Dodać szpinak. Kolejnym krokiem jest każdorazowe dolewanie porcji bulionu (ok. 150 ml) na patelnię i czekanie, aż odparuje. Risotto ze szpinakiem smakuje najlepiej na świeżo – odgrzewane danie może stracić swoją konsystencję. Włosi serwują risotto szpinakowe ze sporą porcją twardego sera (np. Parmezanu) i dodatkiem gałki muszkatołowej.
Komentarze