Naleśniki ze szpinakiem i białym serem

Pyszne ,szybkie do przygotowania naleśniki dietetyczne:)

NaleśnikiPrzekąski

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Ocena:

(średnia 4.34 z 231 głosów)

Składniki:

  • Ciasto:
  • -2 jaja
  • - 2 szklanki mąki
  • - 1 szklanka mleka
  • - szczypta soli
  • Nadzienie:
  • dwa pęczki świeżego szpinaku
  • 200 gram białego sera ( ja użyłam chudy)
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżeczka masła
  • przyprawy:sól,piepez

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Ciasto: jaja roztrzepac z mlekiem
  • dodać mąkę i razem roztrzepać na gładką masę. Smażyć z obu stron na lekko złotawy kolor. (ja nie używam tłuszczu do smażenia)
  • Nadzienie: Ser biały zmielić. Szpinak umyć odciąć łodygi
  • liście jeszcze raz przepłukać. Na patelni rozgrzać masło
  • dodać liście szpinaku
  • podusić pod przykryciem
  • dodać wycisnięty przez praskę ,lub starty na tarce czosnek. Podusić razem ok 2-3 minut. Przestudzić i dodać do zmielonego sera. Wymieszać ,przyprawić solą i pieprzem.
  • Na każdego naleśnika nakładac ok łyzki nadzienia
  • może trochę wiecej aby podczas jedzenia nie były za mdłe.
  • Ja podaję je z sosem koperkowym (jogurt gęsty naturalny
  • pół pęczka koperku ,pieprz,sól)

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy