Naleśniki ze szpinakiem, serem żółtym i sosem serowo - śmietanowym

Doskonałe danie dla najmłodszych i nie tylko!

Naleśniki

Ocena:

(średnia 4.45 z 191 głosów)

Składniki:

  • 300 ml mleka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 jajko
  • sól
  • cukier do smaku
  • garść młodego szpinaku
  • olej do smażenia
  • 200 g sera podlaskiego
  • 200 g młodego szpinaku
  • 7 ząbków czosnku
  • pieprz grubo mielony do smaku
  • klarowane masło do podsmażenia naleśników
  • 2 szt. serka topionego kremowego 100g .
  • 150 ml kwaśnej śmietany 12%

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Wykonanie ciasta:mleko
  • mąkę
  • jajko
  • sól i cukier dokładnie wymieszać
  • dodać garść posiekanego szpinaku i usmażyć naleśniki na odrobinie oleju.
  • Wykonanie farszu:Posiekany szpinak (200g) wymieszać z serem żółty startym na tarce na grubym oczku. Dodać pokrojony w plasterki czosnek
  • pieprz do smaku i wymieszać. Na każdy usmażony naleśnik nałożyć farsz
  • zwinąć i podsmażyć na klarowanym maśle na złoty kolor.Podawać z sosem serowo śmietanowym.
  • Wymieszać śmietanę i serek topiony oraz dodać czarny pieprz do smaku.

Porady

Zobacz też: tarta szpinakowa

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy