Naleśniki ze szpinakiem to doskonałe danie zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Naleśniki ze szpinakiem i serem możesz zapodać na ciepło tuż po przygotowaniu lub na zimno. Zobacz Jak zrobić idealne naleśniki ze szpinakiem, żółtym serem i sosem serowo-śmietanowym.
iStock
(średnia 4.45 z 195 głosów)
Naleśniki ze szpinakiem do zdrowy posiłek, który z łatwością zrobisz w swojej kuchni. Jak zrobić naleśniki ze szpinakiem? To proste. Prace zaczynamy od przygotowania ciasta na naleśniki. Mleko, mąkę, jajko, sól (3g) przełóż do miski i dokładnie wymieszaj. Możesz użyć blendera lub miksera. Rozgrzej patelnię, wlej odrobinę oleju, a następnie wlej cienką warstwę ciasta i smaż naleśniki. Z pozostałym ciastem postąp dokładnie tak samo, jak z pierwszym naleśnikiem. Naleśniki przykryj folia aluminiową.
Jak zrobić farsz na naleśniki ze szpinakiem? Umyj szpinak w zimnej wodzie, oderwij łodygi i posiekaj, żółty ser zetrzyj na grubych oczkach tarki i wymieszaj ze szpinakiem, czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do szpinaku i sera. Dopraw wszystko solą (2g) i pieprzem. Przygotuj sos serowy. W tym celu wymieszaj śmietanę z serkiem topionym dopraw do smaku czarnym pieprzem i wymieszaj. Nałóż farsz na naleśniki i zwiń w rulon. Podsmaż przygotowane naleśniki na klarowanym maśle. Podawaj ciepłe lub zimne w towarzystwie sosu śmietanowo-serowego.
Porady
- Jeśli lubisz naleśniki ze szpinakiem i często robisz je w domu, rozważ kupno specjalnej patelnie do smażenie naleśników.
- Olej, który planujesz użyć do smażenia naleśników wlej do ciasta, nie będzie trzeba pamiętać o tej czynności przy każdym naleśniku.
- Możesz także dodać szpinak do naleśników. Jeśli wolisz większe kawałki szpinaku, możesz posiekać szpinak i dodać go do ciasta. Jeśli wolisz mniejsze kawałki, a do tego chcesz mieć zielone naleśniki, zblenduj szpinak i dodaj do ciasta. Jeśli uznasz, że ciasto jest zbyt rzadkie dodaj trochę mąki i dokładnie wymieszaj.
Szpinak zawiera ogromną ilość cennych składników odżywczych, soli mineralnych i witamin tak ważnych dla naszego organizmu. W szpinaku znajdziemy silne przeciwutleniacze, czyli beta-karoten oraz luteinę, która pozytywnie wpływa na nasze zdrowie. Liście szpinaku są bogate w witaminę C, kwas foliowy, magnez oraz potas. Jedzenie surowego szpinaku chroni np. przed chorobami nowotworowymi oraz miażdżycą. Najzdrowsze jest spożywanie szpinaku na surowo lub lekko przetworzonego.
Zobacz też: tarta szpinakowa
Komentarze