Placki z jagodami (wegańskie)

Ocena:

4.53 (141)

  • 20 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Placki z jagodami to pyszny pomysł zarówno na śniadanie, obiad na słodko, jak i kolację. Doskonale smakują solo, jak i w towarzystwie przeróżnych dodatków. Takie placki jagodowe zachwycą smakiem, aromatem i wyglądem wszystkich wegan i nie tylko! Gwarantujemy, że ten przepis przekona każdego do diety wegańskiej.

Składniki:

  • mąka bezglutenowa  180 g

  • jagody  250 g

  • mleko roślinne  80 ml

  • siemię lniane  1 łyżka stołowa

  • woda  2 łyżki stołowe

  • ksylitol  30 g

  • olej  1 łyżeczka

Placki z jagodami (wegańskie) - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Masa na placki: Mielone siemię lniane mieszamy z 2 łyżkami wody i odstawiamy na chwilę do lodówki. W tym czasie w misce łączymy wszystkie suche składniki. Następnie dolewamy do nich napój roślinny oraz namoczone siemię lniane i wszystko dokładnie mieszamy. Do gotowego ciasta dodajemy połowę jagód i jeszcze raz delikatnie wszystko mieszamy. 

    siemie-lniane
  • Krok 2:

    Placki z jagodami: Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Nakładamy ciasto łyżką i smażymy z obu stron na złotobrązowy kolor. Podajemy i posypujemy resztą jagód.

    smazenie-plackow

Porady

  • Placki z jagodami (wegańskie) można zrobić na bazie przeróżnych mąk. Doskonale sprawdzi się tu zarówno mąka pszenna, jak i jaglana, ryżowa czy kukurydziana. Możecie zrobić też domową mąkę owsianą blendując drobno płatki owsiane. 
  • Aby placki z jagodami były bardziej pulchne, można dosypać do nich odrobinę proszku do pieczenia lub sodę oczyszczoną z kilkoma kroplami soku z cytryny. 
  • Jeśli lubicie słodsze placki, dodajcie do podstawowego przepisu cukier lub ulubiony słodzik. Innym pomysłem na osłodzenie placków jest dodatek sosu jagodowego lub rozpuszczonej wegańskiej czekolady.
  • Takie placki można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno, dlatego jest to doskonały pomysł na przekąskę na wynos czy lunch do pracy. 
  • Placki z jagodami świetnie smakują nie tylko smażone na patelni, ale także pieczone. Taką samą masę możecie upiec w gofrownicy w formie wegańskich gofrów. 
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Placki z jagodami - dodatki

Placki z jagodami doskonale smakują same w sobie, ale podając je z przeróżnymi dodatkami, możemy stworzyć prawdziwie królewskie śniadanie lub elegancki deser. Co dodać do placków z jagodami? Świetnym dodatkiem do placków będzie też kleks śmietanki lub jogurtu kokosowego czy sojowego. Możemy użyć także wegańskiej bitej śmietany. Możemy użyć także roślinnego twarożku ze słonecznika czy migdałów albo użyć zblendowanego tofu, wymieszanego z cukrem oraz wanilią, cynamonem czy kakao. 

Placki z jagodami świetnie też współgrają z dżemem lub konfiturą lub owocami w syropie. Jeśli nie mamy akurat w spiżarni czy lodówce przetworów, możemy przyrządzić również szybki mus lub sos ze świeżych owoców. Wystarczy zmiksować je albo ugotować na wolnym ogniu z odrobiną ulubionego słodzidła. 

Kolejnym pysznym dodatkiem do placuszków jest rozpuszczona wegańska czekolada lub domowa polewa. Najprostszą wegańską polewę czekoladową zrobicie rozpuszczając olej kokosowy i łącząc go z odrobiną mleka roślinnego, cukrem i sproszkowanym kakao lub karobem. Kolejna smakowita propozycja podania to dodatek masła orzechowego lub pasty tahini. Tahini jest samo w sobie dość płynne, natomiast aby gęste masło orzechowe nabrało konsystencji polewy, można je wymieszać z odrobiną napoju roślinnego. 

Oczywiście rozkosznym dodatkiem do wszelkiego rodzaju placków i racuszków będzie też gałka domowych wegańskich lodów czekoladowych lub takich z bananów. Dobrze sprawdzą się tu także wszelkiego rodzaju sorbety, na przykład truskawkowy, malinowy czy z borówek.

Inne przepisy na placki

Placki z jagodami to tylko jeden z wielu pomysłów, gdyż wegańskie placki można robić na przeróżne sposoby i z rozmaitymi dodatkami. W sieci i książkach kucharskich znajdziemy rozmaite wersje ciasta na placki i racuchy. Większość z nich jest na bazie różnych mąk z dodatkiem banana, siemienia lnianego lub musu jabłkowego.

Przepisy na wegańskie placki możemy też modyfikować, dobierając do nich odmienne dodatki. Równie pysznie będą smakowały wegańskie placki z borówkami, malinami czy truskawkami. Innym pomysłem są placki z orzechami oraz bakaliami.

My szczególnie polecamy roślinne gofry oraz naleśniki. Pysznym pomysłem będą także wegańskie pancakes lub racuchy z wegańskiego ciasta drożdżowego. Z takiego samego ciasta bez masła i jajek przygotujemy również obłędne wegańskie pączki!

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne