Wegańskie i bezglutenowe placki z jagodami

Prosty przepis na delikatne placki na słodko, podane ze świeżymi owocami. To idealny pomysł na zdrowe śniadanie, wegańskie i bezglutenowe.

Ocena:

(średnia 4.54 z 140 głosów)

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki mieszanki mąk bezglutenowych
    2 łyżki ksylitolu
    szczypta cynamonu
    1/3 szklanki mleka migdałowego
    1 łyżka zmielonego siemienia lnanego
    200 g jagód

Kroki wykonania:

  • Mielone siemię lniane mieszamy z 2 łyżkami wody i odstawiamy na chwilę do lodówki. Mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki. Dodajemy do nich mleko i siemię lniane

  • intensywnie mieszamy. Jeśli ciasto jest zbyt gęste
  • dodajemy trochę mleka i ponownie mieszamy. Dodajemy połowę jagód i mieszamy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Nakładamy ciasto łyżką (1 łyżka na każdy placek) i smażymy z obu stron na złotobrązowy kolor. Podajemy i posypujemy resztą jagód.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy

Główne składniki: