Racuchy z kaszy manny

Łatwe, delikatne, przepyszne danie, które posmakuje małym i dużym :-)

racuchyNaleśnikiPrzekąski

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.55 z 204 głosów)

Składniki:

  • 0,5 szkl. kaszy manny
  • 1,5 szkl. mleka
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Mannę wymieszać z małą ilością mleka (ok. pół szklanki). Resztę mleka zagotować, wlać kaszę i dodać masło. Cały czas mieszając gotować, aż do powstania gęstego kleiku. Posłodzić i odstawić do ostygnięcia.
  • Białka ubić na sztywną pianę, żółtka zmiksować z kleikiem i mąką. Łyżką delikatnie domieszać białka do masy.
  • Smażyć niewielkie placuszki na złoty kolor na rozgrzanym oleju.
  • Uwaga! Racuchy są delikatne, więc ostrożnie przewracać je na drugą stronę.
  • Smacznego! :)

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy