Racuchy z kaszy manny

Łatwe, delikatne, przepyszne danie, które posmakuje małym i dużym :-)

Dodany przez:

Racuchy z kaszy manny

Pączki, racuchy i faworki

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 7 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 0,5 szkl. kaszy manny
  • 1,5 szkl. mleka
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Mannę wymieszać z małą ilością mleka (ok. pół szklanki). Resztę mleka zagotować, wlać kaszę i dodać masło. Cały czas mieszając gotować, aż do powstania gęstego kleiku. Posłodzić i odstawić do ostygnięcia.
  2. Białka ubić na sztywną pianę, żółtka zmiksować z kleikiem i mąką. Łyżką delikatnie domieszać białka do masy.
  3. Smażyć niewielkie placuszki na złoty kolor na rozgrzanym oleju.
  4. Uwaga! Racuchy są delikatne, więc ostrożnie przewracać je na drugą stronę.
  5. Smacznego! :)
Śniadanie przekąska kolacja wegetariańska dla dzieci naleśniki racuchy kasza manna
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze