Placki z kaszy manny są nie tylko smaczne, ale także lekkostrawne i sycące. Kasza manna nie obciąża układu pokarmowego, a przy tym zawiera dużo kalorii, witamin i minerałów. Są one potrzebne zwłaszcza małym dzieciom, które stale rosną. Placuszki z kaszą manną i świeżymi owocami to pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie dla całej rodziny.
Stockfood
Kasza manna: wsypujemy ją do miski i zalewamy ciepłym mlekiem. Mieszamy i odstawiamy, aby napęczniała.
Jajka: oddzielamy białka od żółtek. Żółtka mieszamy z 1 płaską łyżką cukru (10 g). Ubijamy je mikserem przez 2 min, dodajemy do kaszy i mieszamy łyżką.
Piana z białek: w osobnym wysokim naczyniu ubijamy białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy pozostały cukier (10 g). Miksujemy przez 1–2 minuty, po czym dodajemy do miski z kaszą. Wszystkie składniki delikatnie łączymy drewnianą łyżką lub szpatułką do ciasta.
Smażenie: na patelni rozgrzewamy olej. Nabieramy ciasto na placki chochelką i wylewamy na patelnię, formując placki o średnicy ok. 8–10 cm. Po 30 sekundach ostrożnie przewracamy je na drugą stronę. Smażymy kolejne 30 sekund, po czym przekładamy je z patelni na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Placki z kaszy manny są gotowe: dla maluchów najlepsze będą bez żadnych dodatków. Można także oprószyć je cukrem pudrem, podać z dżemem lub owocami.
Porady
- Z tego przepisy wychodzi ok. 20 placków.
- Najłatwiej sięgnąć po błyskawiczną kaszę manną, który szybko mięknie i pęcznieje. Należy jednak zwrócić uwagę na to, aby nie zawierała niepotrzebnych składników, w tym cukru.
- Zamiast oleju rzepakowego, można użyć masła klarowanego lub oleju kokosowego.
- Cukier do placków można zmieszać z ziarenkami wanilii lub dodać gotowy cukier waniliowy, aby placki były bardziej aromatyczne. Można także zastąpić go miodem lub ksylitolem.
- Jeśli chcecie, aby placki z kaszy manny były bardziej pulchne, możecie dodać łyżeczkę (5 g) proszku do pieczenia.
- Placki z kaszą manną są bardzo delikatne, dlatego należy smażyć je na średniej mocy palnika.
- Do przewracania najlepiej użyć drewnianej łopatki.
Delikatne placuszki z kaszy manny można podawać dziecku już od 6. miesiąca życia. Najlepiej usmażyć je bez dodatku tłuszczu, na patelni z nieprzywieralną powłoką. Można je także usmażyć na małej ilości oleju, a następnie odsączyć na ręczniku papierowym.
Dla maluchów warto wybrać olej kokosowy rafinowany, który ma wysoką temperaturę dymienia (200°C) i nie zmienia smaku potraw.
Placki nie tylko dostarczają niemowlakowi energii, ale także wspomagają rozwój dziecięcej motoryki. Maluch może sam po nie sięgać i je chwytać, ucząc się i doskonaląc precyzję ruchów.
W najprostszej wersji wystarczy oprószyć je cukrem pudrem. Można podać je także z:
Z dodatkiem kaszy manny można przygotować także placki wytrawne na obiad. Do ciasta dodajemy:
Do placków z kaszą manną na słono świetnie pasują warzywne sosy lub gulasze, takie jak:
Komentarze