Wegańskie ciasteczka owsiane z bananem

Ciasteczka owsiane z bananem to pyszny deser bez cukru i nabiału. Są zdrowe i pożywne, więc można je jeść bez wyrzutów sumienia. Takie ciastka mogą stanowić również energetyzującą przekąskę na wynos.

ciastkaciasteczka owsiane

Czas przygotowania:
20 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.43 z 207 głosów)

Kroki wykonania:

  • iStock-9428067081.Banany obieramy i blendujemy na gładką masę. Ocieramy skórkę z cytryny. Orzechy grubo siekamy. Do miski przekładamy zblendowane banany; płatki owsiane; amarantusa; żurawinę i orzechy.
  • iStock-9467195882.Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy na 20 minut. Z masy formujemy kulki i rozpłaszczamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 15 min w temp. 175 stopni.

Porady

Ciastka z bananami - dodatki

Zdrowe ciasteczka owsiane z bananem to świetna baza do kulinarnych eksperymentów. Ciastka z bananami i płatkami owsianymi doskonale smakują solo, ale też z różnymi dodatkami. Możemy łączyć je z innymi smakami, zupełnie zmieniając ich charakter. Jakie dodatki wybrać? Ciastka owsiane z bananem i bakaliami to zawsze dobry pomysł. Rodzynki oraz suszona żurawina, morele czy śliwki stanowią idealne połączenie z owsianymi ciastkami. Innym sprawdzonym dodatkiem, który urozmaici ciastka z bananami, są orzechy i wiórki kokosowe. Do tego przepisu pasują wszystkie rodzaje orzechów, zarówno włoskie, laskowe czy brazylijskie, jak i nerkowce, pistacje czy migdały. Jako dodatek do masy na ciastka świetnie sprawdzi się też masło orzechowe. Mniej dietetycznym, ale przepysznym dodatkiem do ciastek owsianych, jest także czekolada. Pamiętajmy jednak aby wybierać gorzkie czekolady o wysokiej zawartości kakao. 

Zdrowe ciastka owsiane z bananem - pomysł na drugie śniadanie

Zdrowe ciasteczka owsiane z bananem to doskonały pomysł nie tylko na słodką przekąskę, ale i na drugie śniadanie do szkoły lub pracy. Takie ciastka możemy z łatwością zapakować i zabrać na wynos. Dzięki dużej dawce zdrowych węglowodanów, ciasteczka owsiane z bananami błyskawicznie dodadzą energii i nasycą na długo. Taka zdrowa, słodka przekąska to idealny element lunchbox'a.


Fit ciasteczka owsiane z bananem

Podstawowy przepis na ciasteczka owsiane z bananem to tylko płatki owsiane i banan. Ciasteczka z dojrzałych bananów nie potrzebują dodatku cukru. Naturalna słodycz owoców jest wystarczająco intensywna. Jeśli jednak lubicie mocno słodkie ciastka, możecie do podstawowego przepisu dodać daktyle lub odrobinę miodu. Tak przygotowane ciastka będą już mocno słodkie i skradną serce nawet największego łasucha. Fit ciasteczka owsiane z bananem nie mają też dodatku tłuszczu. Do ich wykonania nie potrzebujemy nawet grama masła czy margaryny. Kaloryczność takich ciastek jest więc znikoma w porównaniu do sklepowych słodyczy. Dodatkowo zawierają dużo witamin i minerałów, których próżno szukać w kupnych ciasteczkach. Jeśli więc dbamy o linię, a mamy ochotę na coś słodkiego, dietetyczne ciasteczka owsiane z bananem będą strzałem w dziesiątkę. 

Owsiane z bananem - pomysły na inne słodycze

Ciastka owsiane to tylko jeden z pomysłów na wykorzystanie płatków owsianych i banana. Z takiej bazy możemy zrobić także inne słodkie przekąski. Świetnym pomysłem na wykorzystanie tych dwóch składników jest również ciasto owsiane z bananami, chlebek bananowy, piernik bananowy, keks bananowy czy bananowy murzynek. Z płatków owsianych i banana można zrobić też wszelkiego rodzaju zdrowe placuszki, racuchy, naleśniki, muffinki bananowe czy omlet bananowy.

Notka redakcyjna

Właściwości bananów

Banany zawierają sporo cukru i wysoki indeks glikemiczny; dlatego diabetycy powinni bardzo ograniczyć ich spożywanie; a osoby dbające o linię szczególnie zwracać uwagę na ten produkt. Dodatkowo bogate są w mnóstwo składników mineralnych; przede wszystkim w potas; ale także magnez; fosfor i wapń. W bananach znajdziemy także witaminy: A; z grupy B; C; E i K. Aby banan szybciej dojrzał możemy położyć go na słońcu lub włożyć do papierowej torebki z jabłkiem. Dojrzałe owoce są o wiele słodsze.

Banany w wegańskiej kuchni

Banany to jeden z ulubionych owoców wegetarian i wegan. Naturalnie słodki; ma właściwości wiążące i zagęszczające. Zblendowany; świetnie sprawdzi się jako zamiennik jajka. Dodatkowo; mus bananowy może zastąpić syrop słodzący lub cukier. Banany można wykorzystywać do ciast; ciastek i deserów – ogranicza nas tylko wyobraźnia!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy