REKLAMA

Sorbet truskawkowy

W upalne dni nie ma nic lepszego niż domowy sorbet truskawkowy. To słodki, ale dietetyczny deser, który możemy jeść bez wyrzutów sumienia. Jak zrobić sorbet truskawkowy? Wystarczą świeże lub mrożone owoce i ulubiony składnik słodzący.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Desery lody lody domowe sorbety Przekąski

Czas przygotowania:
15min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.54 z 155 głosów)


Kroki przygotowania:

  • truskawki 1.

    Sorbet truskawkowy jest uwielbiany przez dzieci i dorosłych. Jak zrobić sorbet truskawkowy? Przepis jest bardzo prosty. Truskawki dokładnie myjemy w zimnej wodzie, a następnie pozbawiamy szypułek. Wszystkie owoce wraz z cukrem i sokiem z połowy cytryny blendujemy na gładką masę, a następnie przelewamy do pojemnika i wstawiamy do zamrażarki na kilka godzin.

  • Sorbet truskawkowy przepis 2.

    Po upływie kilku godzin ponownie blendujemy sorbet truskawkowy i raz jeszcze wstawiamy go do zamrażarki. Po kolejnych kilku godzinach pyszny sorbet owocowy jest gotowy! Lody truskawkowe sorbet podajemy mocno schłodzone. 

Porady

  • Sorbet truskawkowy to doskonały wybór na gorące dni, ponieważ lody sorbetowe doskonale chłodzą i są mniej kaloryczne od klasycznych lodów. Najlepsze sorbety owocowe wychodzą z dojrzałych sezonowych owoców. W czasie letnim można cieszyć się tym deserem każdego dnia. 
  • Sorbety owocowe możesz przygotować za pomocą maszynki do lodów. Jeśli jesteś fanem lodów i często je robisz w domu, rozważ kupno takiej maszyny. Jak zrobić sorbet truskawkowy w maszynie do lodów? Wystarczy zblendować owoce, dodać cukier oraz sok z cytryny i przelać do maszyny, a następnie postępować zgodnie z instrukcją dołączoną do każdego rodzaju urządzenia. 
  • Smak sorbetu truskawkowego możesz wzbogacić dodając do niego listki mięty, bazylii, miód. Gotowy sorbet możesz polać sosem czekoladowy lub podać ze świeżymi owocami. 
  • Sorbety owocowe najłatwiej formować specjalną łyżką do lodów i serwować w szklanych pucharkach. Nadmiar lodów najlepiej przechowywać w zamrażalniku o dużej mocy.
     

Notka redakcyjna

Jak zrobić sorbet truskawkowy z mrożonych truskawek

Sorbety owocowe cieszą się największym powodzeniem w sezonie letnim, nie oznacza to jednak, że nie możesz przygotować lodów sorbetowych jesienią lub zimą. Jeśli lubisz sorbety owocowe zadbaj o to, aby w twojej zamrażarce były zamrożone sezonowe owoce - najlepiej truskawki, jagody i maliny. Przygotowanie sorbetu z mrożonych owoców jest proste. Zobacz jak się robi sorbet z mrożonych owoców. Truskawki mrożone (500g) wyjmujemy z zamrażarki i odstawiamy na około 15 minut. Truskawki nie mogą się rozpuścić, ponieważ sorbet będzie zbyt wodnisty, ale nie mogą też być bardzo zmrożone, ponieważ mogą uszkodzić blender.  Włóż truskawki do blebdera kielichowego, dodaj 3 łyżki cukru oraz sok z połowy cytryny lub limonki. Wszystko zblenduj na gładką masę. Przelej do pojemnika i wstaw na 30 minut do zamrażarki. Po tym czasie wyjmij sorbet, zamieszaj widelcem i podawaj. W taki sam sposób możesz przygotować sorbet z innych mrożonych owoców. Najlepiej sprawdzają się truskawki, maliny oraz jagody. Możesz także przygotować sorbet owocowy mieszając różnego rodzaju owoce. 
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy