Wegańskie bezglutenowe gofry z purée z bananów

Chrupiące, wegańskie gofry bez glutenu. Zrobione ze słodkiego purée z bananów. Idealne na śniadanie lub podwieczorek. Przepis z książki "Po prostu pycha. Słodkie i słone przepisy" Joanny Małagowskiej.

Czas przygotowania:
15 min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 170 głosów)

Składniki:

  • 150 g mąki bezglutenowej
  • 100 g mąki kokosowej
  • 2 dojrzałe banany
  • 250 ml mleka roślinnego
  • 60 ml oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • Dodatkowo: ulubiony dżem, np. jagodowy lub z czarnej porzeczki

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Do dużej miski włóż obrane banany i rozgnieć je widelcem. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj całość za pomocą łyżki (ewentualnie mikserem na małych obrotach).
  • Smaż ciasto w gofrownicy. Wegańskie gofry podawaj z ulubionym dżemem.

Porady

Zobacz też: tort wegański czekoladowo-orzechowy

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy