Wegańskie bezglutenowe gofry z purée z bananów

Gofry - kto ich nie lubi? Trudno rozstrzygnąć, kiedy smakują lepiej: niespieszne śniadanie na słodko w weekend czy jednak podczas wakacyjnego spaceru po plaży? Te ostatnie gofry, które możemy kupić w nadmorskich budkach, najczęściej zrobione są z mąki pszennej. Żeby każdy mógł się cieszyć ich pysznym smakiem, przedstawiamy przepis na pyszne, wegańskie gofry bezglutenowe! Na pytanie „jak zrobić gofry bezglutenowe?” odpowiada Joanna Małagowska, autorka książki „Po prostu pycha. Słodkie i słone przepisy”.

dodany przez: mojegotowanie

gofry

Czas przygotowania:
15min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.49 z 170 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Gofry banany 1.

    Do dużej miski włóż obrane banany i rozgnieć je widelcem. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj całość za pomocą łyżki (ewentualnie mikserem na mBanany obieramy i w dużej misce rozgniatamy je widelcem. Następnie dodajemy wybraną mąkę bezglutenową, mąkę kokosową, mleko roślinne, olej kokosowy, bezglutenowy proszek do pieczenia i łyżkę zmielonego siemienia lnianego. Całość mieszamy łyżką bądź mikserem na małych obrotach.ałych obrotach).;

  • Gofrownica 2.

    Wegańskie gofry bezglutenowe smażymy w gofrownicy. Podajemy z ulubionym dżemem.

Porady

Siemię lniane i banany pełnią w przepisie na wegańskie gofry bezglutenowe funkcję sklejającą. Ważne jest, by banany były bardzo dojrzałe - im ciemniejsze, tym lepsze (i słodsze!). Czego jeszcze możemy użyć, aby „związać” ciasto na gofry bezglutenowe? W tym celu mąkę kokosową warto połączyć z inną bezglutenową mąką o właściwościach sklejających, na przykład ziemniaczaną, sojową, owsianą czy kukurydzianą. Wśród podanych mąk najbardziej neutralny smak ma mąka owsiana, ponadto przyrządzone z niej wypieki bardzo przypominają te przygotowane z użyciem mąki pszennej. Ponadto, zamiast bananów możesz użyć także przecieru z innych owoców, najlepiej jabłek bądź innych owoców, które zawierają dużo pektyn.

 

Notka redakcyjna

Wegańskie gofry - jak je przyrządzić w wersji bezglutenowej?

Tradycyjne gofry przygotowywane są z mąki pszennej. Niestety, zawiera ona gluten, który jest bardzo szkodliwy dla osób z celiakią. Na szczęście wegańskie gofry bezglutenowe możesz przyrządzić z jednej z wielu dostępnych na rynku mąk bezglutenowych. Pamiętaj tylko, że nie są one tak uniwersalne jak mąka pszenna i nie każda mąka bezglutenowa sprawdzi się w każdym daniu. Czasem trzeba połączyć kilka rodzajów mąk, aby uzyskać ciasto o odpowiedniej konsystencji. Oto krótki przewodnik po mąkach bezglutenowych:

Bezglutenowe mąki bazowe to mąki uniwersalne, które mają dość neutralny smak i zwykle miałką konsystencję. Można ich używać zarówno do słodkich wypieków, jak i wytrawnych dań. Do tej grupy należą:

  • mąka ryżowa - mąka naturalnie pozbawiona glutenu. Dzięki neutralnemu smakowi idealnie sprawdzi się w przepisach na słodkie ciasta, desery czy właśnie bezglutenowe gofry. Ciasto na gofry z mąki ryżowej należy wzbogacić o domieszkę innej bezglutenowej mąki, która sklei ciasto - np. mąki ziemniaczanej czy owsianej.
  • mąka jaglana - kolejna neutralna mąka. Ze względu na delikatny smak jest doskonała do bezglutenowych wypieków i wielu innych dań. Innym jej atutem jest to, że nie trzeba jej dodatkowo łączyć z inną bezglutenową mąką, bowiem sama dobrze skleja ciasto. Bezglutenowe gofry z mąki jaglanej mogą za to przejąć lekko gorzkawy smak kaszy jaglanej, dlatego warto dodać inną mąkę (np. ryżową, migdałową czy kukurydzianą), żeby zniwelować ten aromat.
  • mąka owsiana - gofry owsiane będą do złudzenia przypominać te przygotowane z tradycyjnej mąki pszennej! Mąka owsiana jest doskonałym zamiennikiem pszennego odpowiednika, ponieważ bardzo dobrze skleja ciasto. Dlatego często przygotowuje się z niej ciastka, pieczywo czy naleśniki.
  • mąka gryczana - mąka gryczana naturalnie nie zawiera glutenu, jednak posiada bardzo charakterystyczny dla gryki smak. Gofry z mąki gryczanej najlepiej będzie podać w wersji wytrawnej bądź zmieszać ciasto z innym rodzajem mąki, która sprawi, że smak gryki nie będzie tak wyczuwalny.

Pozostałe mąki bezglutenowe, z których możemy przygotować wegańskie gofry bezglutenowe, najlepiej jest łączyć z innymi mąkami. Poza opisanymi wyżej rodzajami mąk, na rynku znajdziemy również:

  • mąkę kukurydzianą - jedna z najpopularniejszych mąk naturalnie bezglutenowych. Ma szerokie zastosowanie, zarówno jeśli chodzi o słodkie wypieki, jak i wytrawne dania. Maka kukurydziana może być jednak dość ziarnista, dlatego lepiej będzie, jeśli do ciasta na gofry z mąki kukurydzianej dorzucimy też inną, drobniejszą mąkę.
  • mąki strączkowe - czyli mąki m.in. z ciecierzycy czy soi. Są bardzo bogate w białko oraz mają świetne właściwości sklejające, natomiast są dość ciężkie. Jeśli chcemy użyć mąki strączkowej żeby usmażyć wegańskie gofry bezglutenowe, najlepiej będzie zmieszać ją z innym rodzajem mąki, np. ryżową lub kokosową.
  • mąki orzechowe - najlepiej sprawdzają się w przepisach na słodkie wypieki. Wegańskie gofry z mąki orzechowej przejmą ich pyszny, orzechowy smak. Ze względu na wysoką zawartość tłuszczu, również należy mieszać ją z inną mąką bazową.

Zobacz także: Gofrownica - jaką kupić, żeby gofry były idealne

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy