Gofry - kto ich nie lubi? Trudno rozstrzygnąć, kiedy smakują lepiej: niespieszne śniadanie na słodko w weekend czy jednak podczas wakacyjnego spaceru po plaży? Te ostatnie gofry, które możemy kupić w nadmorskich budkach, najczęściej zrobione są z mąki pszennej. Żeby każdy mógł się cieszyć ich pysznym smakiem, przedstawiamy przepis na pyszne, wegańskie gofry bezglutenowe! Na pytanie „jak zrobić gofry bezglutenowe?” odpowiada Joanna Małagowska, autorka książki „Po prostu pycha. Słodkie i słone przepisy”.
(średnia 4.45 z 173 głosów)
Do dużej miski włóż obrane banany i rozgnieć je widelcem. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj całość za pomocą łyżki (ewentualnie mikserem na mBanany obieramy i w dużej misce rozgniatamy je widelcem. Następnie dodajemy wybraną mąkę bezglutenową, mąkę kokosową, mleko roślinne, olej kokosowy, bezglutenowy proszek do pieczenia i łyżkę zmielonego siemienia lnianego. Całość mieszamy łyżką bądź mikserem na małych obrotach.ałych obrotach).;
Wegańskie gofry bezglutenowe smażymy w gofrownicy. Podajemy z ulubionym dżemem.
Porady
Siemię lniane i banany pełnią w przepisie na wegańskie gofry bezglutenowe funkcję sklejającą. Ważne jest, by banany były bardzo dojrzałe - im ciemniejsze, tym lepsze (i słodsze!). Czego jeszcze możemy użyć, aby „związać” ciasto na gofry bezglutenowe? W tym celu mąkę kokosową warto połączyć z inną bezglutenową mąką o właściwościach sklejających, na przykład ziemniaczaną, sojową, owsianą czy kukurydzianą. Wśród podanych mąk najbardziej neutralny smak ma mąka owsiana, ponadto przyrządzone z niej wypieki bardzo przypominają te przygotowane z użyciem mąki pszennej. Ponadto, zamiast bananów możesz użyć także przecieru z innych owoców, najlepiej jabłek bądź innych owoców, które zawierają dużo pektyn.
Tradycyjne gofry przygotowywane są z mąki pszennej. Niestety, zawiera ona gluten, który jest bardzo szkodliwy dla osób z celiakią. Na szczęście wegańskie gofry bezglutenowe możesz przyrządzić z jednej z wielu dostępnych na rynku mąk bezglutenowych. Pamiętaj tylko, że nie są one tak uniwersalne jak mąka pszenna i nie każda mąka bezglutenowa sprawdzi się w każdym daniu. Czasem trzeba połączyć kilka rodzajów mąk, aby uzyskać ciasto o odpowiedniej konsystencji. Oto krótki przewodnik po mąkach bezglutenowych:
Bezglutenowe mąki bazowe to mąki uniwersalne, które mają dość neutralny smak i zwykle miałką konsystencję. Można ich używać zarówno do słodkich wypieków, jak i wytrawnych dań. Do tej grupy należą:
Pozostałe mąki bezglutenowe, z których możemy przygotować wegańskie gofry bezglutenowe, najlepiej jest łączyć z innymi mąkami. Poza opisanymi wyżej rodzajami mąk, na rynku znajdziemy również:
Zobacz także: Gofrownica - jaką kupić, żeby gofry były idealne
Komentarze