Wegańskie lody z bananów

Ocena:

4.47 (147)

  • 15 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Wegańskie lody z bananów można zrobić już w kilkanaście minut! Są zdrowe, aksamitne i niesamowicie smaczne. Są całkowicie pozbawione składników odzwierzęcych, cukru i innych, niezdrowych dodatków. Przypadną do gustu osobom na diecie roślinnej i nie tylko. Jeśli jeszcze ich nie próbowaliście, koniecznie sprawdźcie nasz przepis. 

Składniki:

  • banany  250 g

  • śmietanka kokosowa  20 g

Wegańskie lody z bananów - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie składników: Banany obieramy i kroimy w plasterki. Układamy je na talerzu, przykrywamy folią spożywczą, a następnie przekładamy do zamrażalnika na około 1–2 godziny. 

  • Krok 2:

    Wegańskie lody z bananów: Zamrożone banany przekładamy do kielicha blendera. Dodajemy śmietankę kokosową. Całość dokładnie miksujemy, aż do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Masę przekładamy na około 15 minut do zamrażalnika. Gotowe lody podajemy z ulubionymi dodatkami.

Porady

  • Śmietanka kokosowa, potrzebna do przygotowania wegańskich lodów z bananów, powinna mieć płynną konsystencję. 
  • Lody z banana będą smakować najlepiej, jeśli użyjemy do nich dojrzałych owoców. Wówczas nie trzeba ich dodatkowo dosładzać. 
  • Smak wegańskich lodów bananowych można urozmaicić, dodając do nich łyżkę masła orzechowego. Polecamy spróbować ich także z dodatkiem odrobiny ekstraktu waniliowego lub kilku gram jakościowego kakao.
  • Wierzch lodów wegańskich można obsypać prażonymi nerkowcami, pistacjami lub orzechami włoskimi czy arachidowymi. Deser świetnie smakuje także po oblaniu solonym karmelem. 
  • Fanom czekoladowych smaków polecamy dodanie do szybkich lodów z banana około 50 g pokruszonej na drobno czekolady gorzkiej. Można nią również posypać wierzch gotowego deseru. 
  • Jeśli przygotujecie lody z mleka kokosowego i bananów w większej porcji, możecie przechowywać je w zamrażalniku przez około 3–4 miesiące. Przed podaniem, należy je jednak odłożyć na około 15 minut do lekkiego rozmrożenia. Zaserwowane od razu będą miały bowiem zbyt twardą i zbitą konsystencję.
  • Polecamy również nasz przepis na klasyczne lody bananowe.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Wegańskie lody z bananów – inne przepisy

Sposobów na to, jak zrobić lody wegańskie jest cała masa! Można zrobić je na bazie gęstego mleczka kokosowego, orzechów nerkowca lub napoju roślinnego. Często przygotowuje się je również poprzez zmiksowanie zamrożonych owoców z ulubionymi dodatkami – w takiej wersji są one gotowe już w kilkanaście minut! Szczególnie dobrze smakują lody z banana i masła orzechowego. Mają one niesamowicie gęstą i aksamitną konsystencję. 

Warto spróbować również zdrowych lodów z bananów i truskawek. Choć składają się one jedynie z dwóch składników, smakują naprawdę genialnie. Ich przygotowanie jest niezwykle proste – wystarczy zmiksować zamrożone plasterki banana z świeżymi truskawkami. Ich smak można urozmaicić dodając do nich schłodzone mleczko kokosowe. W tej wersji, przed podaniem, należy je jednak umieścić na około 15 minut w zamrażalniku.

Fanom orzeźwiających lodów, polecamy przygotowanie lekkich lodów z arbuza i banana. Arbuza wystarczy obrać, pokroić na kawałki i oczyścić z pestek. Następnie wystarczy dodać do niego zamrożone banany i zmiksować całość na gładką masę. Smak deseru można urozmaicić, dodając do niego świeżo wyciśnięty sok z cytryny czy posiekaną na drobno miętę lub bazylię

Z czym podawać lody z mrożonych bananów?  

Przygotowane na bazie plasterków banana, wegańskie lody można serwować zarówno solo, jak i z innymi smacznymi dodatkami. Ich wierzch można polać domową polewą z gorzkiej czekolady lub solonym karmelem. Dodatkowo całość warto obsypać prażonymi orzechami – nerkowcami, pistacjami lub orzechami włoskimi. Deser można zaserwować w towarzystwie roślinnej bitej śmietany oraz świeżych, sezonowych owoców, takich jak borówki, truskawki czy maliny. 

Lody z banana świetnie sprawdzą się także jako dodatek do amerykańskich pancakes czy słodkich gofrów. Często podaje się je też w towarzystwie szarlotki na ciepło czy domowych brownies. Można również dodać je do mrożonego latte na bazie napoju roślinnego. Miłośnikom kawy z pewnością posmakuje również wegańskie cafe affogato. By je zrobić, wystarczy ułożyć w filiżance gałkę lodów, polać ją sosem karmelowym, a następnie zalać gorącym espresso.  

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne