Czereśnie w waniliowym syropie

Jeśli w waszych domach pozostały czereśnie, polecamy zrobić je w waniliowym syropie. Słodkości nigdy za wiele!

Przetwory

Ocena:

(średnia 4.52 z 185 głosów)

Składniki:

  • 12 łyżek cukru waniliowego
  • laska wanilii
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • 2 kg czereśni bez pestek

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • W garnku 3 szklanki wody doprowadzamy do wrzenia z cukrem waniliowym, przeciętą laską wanilii i skórką z cytryny.
  • Zmniejszamy ogień i gotujemy, mieszając, aż cukier się rozpuści.
  • Zwiększamy ogień i doprowadzamy syrop do wrzenia.
  • Wydrylowane czereśnie mieszamy z sokiem z cytryny i wrzucamy do syropu, przykrywamy pokrywką nieco mniejszą niż średnica garnka, co pozwoli, aby owoce były całkowicie zanurzone w syropie.
  • Zmniejszamy ogień i gotujemy na małym ogniu ok. 8 min.
  • Owoce pozostawiamy do ostygnięcia w syropie, wciąż przykryte, aż ostygną do temperatury pokojowej.
  • Przekładamy do wyparzonych słoików i dokładnie zakręcamy.
  • Świetne do ciast, naleśników, lodów lub po prostu podane z bitą śmietaną.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" 7/2016

Porady

Zobacz też: ciasto czereśniowe z galaretką

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy