Czereśnie w waniliowym syropie

Jeśli w waszych domach pozostały czereśnie, polecamy zrobić je w waniliowym syropie. Słodkości nigdy za wiele!

Dodany przez:

Owocowe

Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie bezglutenowe
  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 12 łyżek cukru waniliowego
  • laska wanilii
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • 2 kg czereśni bez pestek

Przygotowanie

  1. W garnku 3 szklanki wody doprowadzamy do wrzenia z cukrem waniliowym, przeciętą laską wanilii i skórką z cytryny.
  2. Zmniejszamy ogień i gotujemy, mieszając, aż cukier się rozpuści.
  3. Zwiększamy ogień i doprowadzamy syrop do wrzenia.
  4. Wydrylowane czereśnie mieszamy z sokiem z cytryny i wrzucamy do syropu, przykrywamy pokrywką nieco mniejszą niż średnica garnka, co pozwoli, aby owoce były całkowicie zanurzone w syropie.
  5. Zmniejszamy ogień i gotujemy na małym ogniu ok. 8 min.
  6. Owoce pozostawiamy do ostygnięcia w syropie, wciąż przykryte, aż ostygną do temperatury pokojowej.
  7. Przekładamy do wyparzonych słoików i dokładnie zakręcamy.
  8. Świetne do ciast, naleśników, lodów lub po prostu podane z bitą śmietaną.
  9. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" 7/2016
przetwory czereśnie syrop waniliowy
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze