Wegańskie pączki

Wegańskie pączki z dodatkiem ziemniaków i marmolady różanej idealnie sprawdzą się na karnawał i oczywiście na Tłusty Czwartek. Przyjęło się, że w zimowym okresie na stołach goszczą pyszne, ale kaloryczne desery. Wegańskie ciasto drożdżowe z mlekiem roślinnym i olejem kokosowym sprawia, że ten smakołyk może być o wiele zdrowszy. Polecamy sprawdzony przepis!

dodany przez: marlenas

pączki

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Poziom trudności: średni
Ocena:

(średnia 4.44 z 180 głosów)

Wegańskie pączki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Pieczone ziemniaki Hasselback 1.

    Ziemniaki i drożdże: obrane ziemniaki gotujemy do miękkości, ok. 15 minut. Odcedzamy odparowujemy i ugniatamy tłuczkiem na puree, które będzie bazą do ciasta na wegańskie pączki. Następnie lekko podgrzewamy mleko (nie można go zagotować), mieszamy z drożdżami, łyżeczką cukru (ok. 5 g) i łyżką mąki (ok. 10 g). Odstawiamy w ciepłe miejsce drożdże na ok. 30 minut, do czasu wyrośnięcia. Dodajemy do ziemniaków, łączymy z syropem i alkoholem lub octem. Mieszamy na jednolitą gładką masę – można w tym celu wykorzystać blender. 

  • Mąka przesiana 2.

    Wyrabianie ciasta: mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól i masę drożdżową. Wyrabiamy ciasto na pączki wegańskie przez ok. 10 minut, aż będzie samo dochodziło od miski. Dolewamy olej i jeszcze chwilę ugniatamy, żeby składniki się połączyły, ale ciasto pozostało na wierzchu tłuste. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. godzinę.

  • Ręce wyrabianie ciasto 3.

    Formowanie: natłuszczonymi dłońmi odrywamy od ciasta małe porcje i kształtujemy z nich pączki wegańskie. Najlepiej jest ulepić małe kulki, po czym lekko je spłaszczyć. Na środek położyć niewielką ilość marmolady, zamknąć wokół niej ciasto i ponownie uformować kulkę. 

  • olej do smażenia 4.

    Smażenie pączków: w szerokim garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej. Pączki wegańskie smażymy z obu stron, aż ładnie się zarumienią (mniej więcej 2 minuty z każdej strony). Ostrożnie wyjmujemy i odkładamy na ręcznik papierowy, żeby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Porady

  • W przepisie na pączki wegańskie można zastąpić syrop z agawy syropem ryżowym lub daktylowym.
  • Po co dodawać wódkę do ciasta na pączki wegańskie? Przepis z dodatkiem alkoholu gwarantuje, że ciastka nie będą chłonęły tłuszczu podczas smażenia. Ale można ją zastąpić octem jabłkowym.
  • Do zrobienia pączków będą odpowiedni również suche drożdże, ciasto z ich użyciem będzie nieco bardziej kruche. Warto wiedzieć, że 7 gramów suszonych drożdży odpowiada 15 gramom świeżych.
  • Pączki wegańskie można również zrobić w piekarniku, pieczemy je przez 25–30 minut, w 200 stopniach Celsjusza.
  • Marmoladę różaną najlepiej zrobić samodzielnie, będziemy mogli dozować ilość zastosowanego cukru, a nawet zastąpić go ksylitolem lub erytrolem.
  • Zamiast marmolady możemy bez problemu użyć dżemu o innym smaku. Dobrze sprawdzają się np. powidła śliwkowe, dżem truskawkowy, wiśniowy, porzeczkowy.
  • Pączki wegańskie można udekorować cukrem pudrem lub zdrowszym zamiennikiem (ksylitol, erytrol), domowym lukrem albo polewą czekoladową.

Notka redakcyjna

Czy pączki są wegańskie?

Tradycyjnie pączki smażone są na smalcu. Jest to tłuszcz zwierzęcy wytapiany ze słoniny wieprzowej. Już to dyskwalifikuje ten składnik z diety wegetariańskiej. Pączki, które można kupić w piekarniach często są smażone na smalcu, dlatego odwiedzając sklep zawsze należy zapytać się o rodzaj tłuszczu użytego do produkcji. Tylko te smażone na oleju rzepakowym są odpowiednie dla wegetarian.


Sprawa komplikuje się, gdy mamy ochotę na wegańskie pączki. Przepis na te klasyczne zawiera jajka i mleko. Niektóre piekarnie mają w swojej ofercie słodycze w 100% przygotowane z produktów roślinnych, jednak nie jest to zasada. Gdy mamy wątpliwości – najlepiej pytać o składy! Przepis na wegańskie pączki z puree ziemniaczanego i oleju kokosowego to nasza propozycja na pyszne, karnawałowe szaleństwo w kuchni.


Jak zrobić wegańskie pączki?

Pyszne, słodkie i miękkie – takie są pączki wegańskie. Przepis na nie jest prosty, ciasto powinno wyrastać w cieple przynajmniej godzinę. Dzięki puree ziemniaczanemu pączki pozostają dłużej świeże, a ich struktura jest bardziej zwarta i elastyczna. Wykorzystanie ziemniaków, jako bazy do ciasta to także sposób, na dobrze wyrośnięte ciasto. Należy pamiętać, aby nie solić ziemniaków podczas gotowania.


Surowe wege pączki można napełnić ulubionym nadzieniem, np. marmoladą lub czekoladą. Można również usmażyć na oleju kule ciasta, które dopiero po ostudzeniu wypełnimy nadzieniem przy pomocy szprycy kuchennej z długą końcówką do nadziewania.


Przepis na wegańskie pączki nada się idealnie na karnawał, ale nie tylko. Podsyłamy inne inspiracje na ich przygotowanie w najróżniejszych wariantach. W większości przepisów składniki odzwierzęce można bez problemu zastąpić wegańskimi alternatywami. I tak w przepisie na pączki z piekarnika wystarczy zamienić mleko, masło i jajko na ich roślinne alternatywy. Podróżując za smakami dookoła świata na pewno trafimy na gniazdka – hiszpańskie pączki z lukrem. Innym wartym uwagi przepisem są donuty drożdżowe – smak prosto z Ameryki.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy