Wegańskie pączki z ziemniaków na oleju kokosowym bez jajek

Karnawałowe pączki idealne dla wegan z dodatkiem ziemniaków i marmolady różanej. Wegańskie ciasto drożdżowe z mlekiem roślinnym i olejem kokosowym.

Ocena:

(średnia 4.45 z 170 głosów)

Składniki:

  • 1/2 kg ziemniaków
    3 i 1/2 szklanki mąki (pszennej lub orkiszowej)
    2 łyżki oleju kokosowego
    ½ szklanki mleka roślinnego
    6 łyżek syropu np. z agawy lub ryżowego
    3 łyżki wódki lub octu jabłkowego
    7 g suchych drożdży
    szczypta soli
    olej do smażenia

    ulubiona marmolada np. różana

Okazje:

Kroki wykonania:

  • Obrane ziemniaki gotujemy do miękkości. Odcedzamy

  • odparowujemy i ygniatamy tłuczkiem na puree. Mleko podgrzewamy i mieszamy z drożdżami. Odstawiamy na kilka minut. Dodajemy do ziemniaków i łączymy z syropem
  • olejem i alkoholem lub octem. Mieszamy na jednolitą
  • gładką masę (można blenderem).
    Mąkę przesiewamy do dużej miski
  • dodajemy sól i mase drożdżową. Wyrabiamy ciasto przez ok. 10 minut
  • aż będzie samo dochodziło od miski. Dolewamy olej i jeszcze chwilę wyrabiamy
  • aby składniki się połączyły
  • ale ciasto pozostało na wierzchu tłuste. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. godzinę.
    Natłuszczonymi dłońmi odrywamy od ciasta małe porcje i formujemy z nich kulki
  • po czym lekko je spłaszczamy. Na środek kładziemy niewielką ilość marmolady
  • zamykamy wokół niej ciasto i ponownie formujemy kulkę.  W szerokim garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej. Pączki smażymy z obu stron aż ładnie się zarumienią. Ostrożnie wyjmujemy i odkładamy na ręcznik papierowy
  • aby odsączyć je ze zbędnego tłuszczu. Po przestudzeniu dekorujemy dodatkowo czekoladą
  • cukrem pudrem lub lukrem.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy