REKLAMA

Wegańskie pączki z ziemniaków na oleju kokosowym bez jajek

Pączki wegańskie z dodatkiem ziemniaków i marmolady różanej idealnie sprawdzą się na karnawał. W tym zimowym okresie zabaw i bali przyjęło się, że na stołach goszczą pyszne, tłuste desery. Wegańskie ciasto drożdżowe z mlekiem roślinnym i olejem kokosowym sprawia, że smakami zapustów cieszą się też osoby na diecie roślinnej. Na szczęście rezygnacja z produktów pochodzenia zwierzęcego nie oznacza już rezygnacji z ulubionych dań. Polecamy więc uwadze wegańskie pączki – przepis przypadnie do gustu każdemu!

dodany przez: marlenas

pączki

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.44 z 174 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Pieczone ziemniaki Hasselback 1.

    Obrane ziemniaki gotujemy do miękkości. Odcedzamy odparowujemy i ugniatamy tłuczkiem na puree, które będzie bazą do ciasta na wegańskie pączki. Przepis poleca podgrzać lekko mleko (ale nie zagotować!) i wymieszać z drożdżami. Odstawiamy drożdże na kilka minut. Dodajemy do ziemniaków i łączymy z syropem i alkoholem lub octem. Mieszamy na jednolitą gładką masę - można w tym celu wykorzystać blender.  

  • Mąka przesiana 2.

    Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól i masę drożdżową. Wyrabiamy ciasto na pączki wegańskie przez ok. 10 minut, aż będzie samo dochodziło od miski. Dolewamy olej i jeszcze chwilę wyrabiamy, aby składniki się połączyły, ale ciasto pozostało na wierzchu tłuste. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. godzinę.

  • Ręce wyrabianie ciasto 3.

    Natłuszczonymi dłońmi odrywamy od ciasta małe porcje i formujemy z nich pączki wegańskie. Przepis podpowiada, że najlepiej jest ulepić małe kulki, po czym lekko je spłaszczyć. Na środek położyć niewielką ilość marmolady, zamknąć wokół niej ciasto i ponownie uformować kulkę.  

  • olej do smażenia 4.

    W szerokim garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej. Pączki wegańskie smażymy z obu stron, aż ładnie się zarumienią. Ostrożnie wyjmujemy i odkładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć je ze zbędnego tłuszczu. Po przestudzeniu dekorujemy wegańskie pączki czekoladą, cukrem pudrem lub lukrem.

Porady

  • W przepisie na pączki wege można zastąpić syrop z agawy syropem ryżowym.
  • Po co dodawać wódkę do ciasta na pączki wegańskie? Przepis z dodatkiem alkoholu gwarantuje, że ciastka nie będą chłonęły tłuszczu podczas smażenia. Wódkę można zastąpić octem jabłkowym.
  • Pączki wegańskie będą równie wyrośnięte, jeśli wybierzemy drożdże świeże. 7 gramów suszonych drożdży odpowiada 15 gramom świeżych.
     

Notka redakcyjna

Czy pączki są wegańskie?

Tradycyjnie pączki smażone są na smalcu. Jest to tłuszcz zwierzęcy wytapiany ze słoniny wieprzowej. Już to dyskwalifikuje ten składnik z diety wegetariańskiej. Pączki, które można dostać w piekarniach często są smażone na smalcu, dlatego odwiedzając sklep zawsze należy zapytać się o rodzaj tłuszczu użyty do produkcji. Tylko te smażone na oleju rzepakowym są odpowiednie dla wegetarian. Sprawa komplikuje się, gdy mamy ochotę na wegańskie pączki. Przepis na te klasyczne zawiera jajka i mleko. Niektóre piekarnie mają w swojej ofercie słodycze w 100% przygotowane z produktów roślinnych, jednak nie jest to zasada. Gdy mamy wątpliwości – najlepiej pytać o składy! Przepis na wegańskie pączki z puree ziemniaczanego i oleju kokosowego to nasza propozycja na pyszne, karnawałowe szaleństwo w kuchni.

Jak zrobić wegańskie pączki?

Pyszne, słodkie i miękkie – takie są pączki wegańskie. Przepis na nie jest prosty, jednak ciasto powinno wyrastać w cieple przynajmniej godzinę. Dzięki puree ziemniaczanemu pączki pozostają dłużej świeże, a ich struktura jest bardziej zwarta i elastyczna. Wykorzystanie ziemniaków, jako bazy do ciasta to także sposób, aby pączki wyrosły jeszcze większe. Należy pamiętać, aby nie solić ziemniaków podczas gotowania. Surowe wege pączki można napełnić ulubionym nadzieniem, np. marmoladą lub czekoladą. Można również usmażyć na oleju kule ciasta, które dopiero po ostudzeniu wypełnimy nadzieniem przy pomocy szprycy kuchennej z długą końcówką do nadziewania.

Przepis na wegańskie pączki nada się idealnie na karnawał, ale nie tylko. Podsyłamy inne inspiracje na przygotowanie pączków w najróżniejszych wariantach. W większości przepisów składniki odzwierzęce można bez problemu zastąpić wegańskimi alternatywami. I tak w przepisie na pączki z piekarnika wystarczy zamienić mleko, masło i jajko na ich roślinne alternatywy. Podróżując za smakami dookoła świata na pewno trafimy na gniazdka – hiszpańskie pączki z lukrem. Innym wartym uwagi przepisem są donuty drożdżowe – smak prosto z Ameryki.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy